Αναλυτική συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero παραχώρησε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για το μεταναστευτικό, τις εσωτερικές υποθέσεις και την ιθαγένεια, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Στην συνέντευξη, με τίτλο «οι ΜΚΟ πρέπει να σέβονται τους νόμους και να αφήσουν να εργαστεί τη λιβυκή ακτοφυλακή», ο κ. Αβραμόπουλος τονίζει ότι, μετά από μια σύντομη συνομιλία στο πρόσφατο συμβούλιο των υπουργών εσωτερικών της Ένωσης, τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν πολλές άλλες ευκαιρίες για να συναντηθεί με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, με στόχο να βελτιωθεί η ευρωπαϊκή προσέγγιση και να αντιμετωπισθεί από κοινού το μεταναστευτικό.
Σε σχέση με τις διασώσεις των μεταναστών και τον ρόλο των ΜΚΟ, ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος προσθέτει:
«Έχουμε τον ίδιο στόχο: να καταπολεμήσουμε τους δουλεμπόρους. Και για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να εργασθούμε όλοι μαζί. Κανείς δεν θα έπρεπε να διαιωνίζει τη δράση των διακινητών που εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη φτώχεια. Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, συχνά, έπαιξαν έναν βασικό ρόλο στην διάσωση της ζωής των ανθρώπων. Κάτι το αξιέπαινο. Αλλά, όπως όλα τα πλοία που δρουν στην Μεσόγειο, πρέπει να σέβονται τους νόμους και να μην παρεμποδίζουν τη δράση της λιβυκής ακτοφυλακής. Αντί να παραδίδουν τη ζωή τους και ό,τι κέρδισαν σε όλη τους τη ζωή, στα χέρια των διακινητών, πρέπει να προσφέρουμε -στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη- νόμιμες οδούς προστασίας».
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δηλώνει ότι συμφωνεί με την άποψη του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε ότι η πολιτική της Ρώμης στο μεταναστευτικό, έδωσε και πάλι στο θέμα της αλληλεγγύης, κύρια σημασία στην Ευρώπη. «Αν και προκάλεσε μια έντονη συζήτηση στο εσωτερικό των χωρών-μελών, είμαι ικανοποιημένος για το ότι σειρά κρατών συναίνεσαν στο να δεχθούν μερικούς από τους μετανάστες και πρόσφυγες που αποβιβάσθηκαν πρόσφατα στην Ιταλία. Αλλά τώρα αυτό δεν αρκεί, πρέπει να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό βιώσιμης αλληλεγγύης», δηλώνει στην Il Messaggero.
Προσθέτει, δε, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να αποφασίσει ποιο είναι το ασφαλές λιμάνι στο οποίο πρέπει να μεταφέρονται κάθε φορά οι διασωθέντες, διότι «η έρευνα και διάσωση στη θάλασσα εξαρτώνται από διεθνείς και όχι από ευρωπαϊκούς νόμους».
Αναφερόμενος στον ρόλο της Ιταλίας στην αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, ο αρμόδιος επίτροπος της Κομισιόν υπογραμμίζει:
«Η Ιταλία κι ο ιταλικός λαός έσωσαν χιλιάδες ζωές, με τεράστια αλληλεγγύη και φιλοξενία προς τόσους απελπισμένους και ευάλωτους ανθρώπους. Η συνεργασία μου με τις ιταλικές κυβερνήσεις -και φυσικά, με τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Μάρκο Μινίτι- ήταν πάντα άριστη. Ο στόχος μου είναι να συνεχίσουμε και με την νέα κυβέρνηση και τον υπουργό Εσωτερικών της, Ματέο Σαλβίνι».
Σε σχέση με την αλλαγή του Κανονισμού του Δουβλίνου, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δηλώνει αισιόδοξος, διότι «στην τελευταία ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιβεβαίωσαν την ανάγκη μεταρρύθμισης του Δουβλίνου, με μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση, επί βάσει τόσο της ανάγκης αλληλεγγύης, όσο και υπευθυνότητας». Τέλος, τονίζει ότι «κατά τη βουλγαρική εκ περιτροπής προεδρία σημειώθηκε σημαντική πρόοδος» κι ότι «η Επιτροπή θα προσφέρει τη στήριξή της στα κράτη μέλη, ώστε να φτάσουν σε συμφωνία τους ερχόμενους μήνες».