Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Λευκορωσίας δήλωσε σε συνέντευξή του την Παρασκευή ότι είναι «απίθανο» ότι ο ουκρανικός πύραυλος αεράμυνας που καταρρίφθηκε την Πέμπτη είχε εισέλθει τυχαία στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.
«Το Κίεβο προσπαθεί να προκαλέσει μια περιφερειακή σύγκρουση με κάθε μέσο», δήλωσε ο Αλεξάντερ Βόλφοβιτς στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο Sputnik Λευκορωσίας. «Ένα παράδειγμα αυτού είναι το πρόσφατο περιστατικό με την καταστροφή του ουκρανικού πυραύλου S-300.
«Υπάρχουν ελάχιστοι λόγοι να πιστεύουμε ότι εισήλθε στον εναέριο χώρο μας τυχαία. Κατά τα φαινόμενα, μοιάζει ότι κάποιο σχέδιο υλοποιούνταν εδώ».
Το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι δυνάμεις αεράμυνας κατέρριψαν έναν ουκρανικό πύραυλο εδάφους-αέρος S-300 κοντά στο χωριό Χαρμπάτσα στην περιοχή του Μπρεστ, περίπου 15 χιλιόμετρα από τα σύνορα Λευκορωσίας-Ουκρανίας.
Το περιστατικό συνέβη ενώ η Ρωσία εκτόξευε δεκάδες πυραύλους σε πόλεις σε όλη την Ουκρανία σε μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις της.
Στην καθημερινή του ενημέρωση την Παρασκευή, το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας είπε ότι η Ρωσία είχε εξαπολύσει συνολικά 85 επιθέσεις πυραύλων, 35 αεροπορικές επιδρομές και 63 επιθέσεις από πολλαπλά συστήματα εκτόξευσης πυραύλων μέσα σε λίγες ώρες.
Ένας περιφερειακός στρατιωτικός αξιωματικός στη Λευκορωσία είχε υποτιμήσει το διασυνοριακό επεισόδιο λίγο μετά το συμβάν, λέγοντας: «Δυστυχώς, συμβαίνουν αυτά τα πράγματα».
Το συνέκρινε με ένα περιστατικό τον Νοέμβριο, όταν ένας S-300 που πιστεύεται ότι ξέφυγε μετά την εκτόξευσή του από την ουκρανική αεράμυνα προσγειώθηκε στο έδαφος της Πολωνίας-μέλους του ΝΑΤΟ, πυροδοτώντας φόβους κλιμάκωσης, οι οποίοι πάντως εξαλείφθηκαν γρήγορα.
Ωστόσο, ο Ουκρανός πρέσβης κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών στο Μινσκ την Πέμπτη για να λάβει διάβημα για το «εξαιρετικά σοβαρό» περιστατικό.
Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε ότι θα διερευνήσει το περιστατικό, υπονοώντας ότι πρόκειται για ρωσική προβοκάτσια.
Η Λευκορωσία, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη Ρωσία για οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη, επέτρεψε στη Μόσχα να χρησιμοποιήσει το έδαφός της τον Φεβρουάριο για να ξεκινήσει την εισβολή στην Ουκρανία από τον Βορρά.
Αν και το Μινσκ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να συμμετάσχει άμεσα στη σύγκρουση, το ενδεχόμενο σχηματισμού κοινού ρωσο-λεκορωσικού μετώπου, έχει προκαλέσει φόβους στο Κίεβο και τη Δύση ότι η Ρωσία μπορεί να εξαπολύσει νέα επίθεση. από το έδαφος της Λευκορωσίας.