...Η ζωή επιστρέφει σιγά σιγά στο φυσιολογικό και καθώς περισσότεροι από εμάς μετακινούμαστε στη δουλειά, δεν είναι ασυνήθιστο να είμαστε μειοψηφία... εάν εξακολουθούμε να φοράμε μάσκα.
Πολλοί έχουν σταματήσει να την φορούν - έτσι, λοιπόν, αξίζει να τη φοράμε όταν πολλοί έχουν σταματήσει να την φορούν; Η γρήγορη απάντηση είναι «ναι», διότι μειώνει το ρίσκο της μετάδοσης του κορονοϊού αμφίδρομα σε μια εποχή που τα κρούσματα εξακολουθούν να είναι ψηλά.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρ′ ότι τα κρούσματα Covid έχουν πέσει στο 3.3% την περασμένη εβδομάδα, συνολικά έχουν καταγραφεί 587.721 στις τελευταίες επτά μέρες μέχρι τις 28 Μαρτίου, κάτι που σημαίνει ότι οι θάνατοι που αποδίδονται στον κορονοϊό έχουν αυξηθεί από 198 (ή 26.8%) σε 950 την ίδια περίοδο σύμφωνα με επίσημες κυβερνητικές πηγές.
Οπως συνοψίζει ο καθηγητής Πολ Χάντερ, ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας:
«Η χρήση μάσκας μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης της Covid τόσο εάν ο χρήστης δεν έχει μολυνθεί όσο και σε περιβάλλον με άλλα μολυσμένα άτομα εάν οι χρήστες έχουν μολυνθεί και μπορεί να μεταδώσουν τη μόλυνση σε άλλους».
Αν χρειαζόμαστε πιο πειστικά επιχειρήματα, ακολουθούν τρεις λόγοι για τους οποίους οι μάσκες έχουν σημασία.
Οι μάσκες εξακολουθούν να προστατεύουν τους ανθρώπους, ιδιαίτερα τους πιο ευπαθείς
Ο καθηγητής Χάντερ έχει πει στην HuffPost UK ότι θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά να φοράμε μάσκα όταν βρισκόμαστε κοντά σε ευπαθείς ομάδες.
«Αυτό που θα έλεγα είναι ότι αν ανήκουμε σε ευπαθή ομάδα και πηγαίνουμε σε έναν κλειστό χώρο που είναι πολυσύχναστος, τότε είναι λογικό να φοράμε μάσκα [αν] η Covid υφίσταται στην κοινότητα, τουλάχιστον όσο τα ποσοστά μόλυνσης είναι υψηλά», λέει.
«Επίσης, αν επισκέπτεστε ένα ιδιαίτερα ευάλωτο άτομο σε εσωτερικό χώρο αν η Covid υφίσταται επίσης στην κοινότητα, τότε (στην θέση σας) θα φορούσα μάσκα για την προστασία του, παρόλο που έχω εμβολιαστεί πλήρως».
Οι ηλικιωμένοι και οι ιατρικά περισσότερο ευάλωτοι άνθρωποι που δεν έχουν νοσήσει ακόμη διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου, προσθέτει ο καθηγητής Χάντερ, ειδικά αν έχουν περάσει περισσότερο από τρεις μήνες μετά την αναμνηστική δόση του εμβολίου.
«Θα τους ενθάρρυνα να φορούν μάσκες όποτε βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους με πολύ κόσμο», λέει.
Οι μάσκες επίσης μειώνουν τον κίνδυνο της μόλυνσης με Covid γι′ αυτόν που τις φοράει
Η καθηγήτρια Τρίσα Γκρίνχαλγκ από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είχε δηλώσει προηγουμένως στη HuffPost ότι η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους «προστατεύει σίγουρα τους άλλους ανθρώπους από τα μικρόβια του ατόμου (που την φορά)», με μελέτες να τονίζουν ότι μειώνει τις εκπομπές ιών από το βήχα και το φτέρνισμα περίπου 20 φορές.
«Θα αναμενόταν επίσης να προστατεύσει τον χρήστη σε κάποιο βαθμό (για παράδειγμα, μειώνοντας την ποσότητα του ιού που εισπνέει, προκαλώντας έτσι μια ασυμπτωματική ή ήπια ασθένεια αντί για μια σοβαρή», συμπλήρωσε.
Ήδη από τον Ιούλιο του 2020, μια μελέτη από το Κέντρο Δημογραφικής Επιστήμης Leverhulme του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης διαπίστωσε ότι οι μάσκες και εν γένει τα καλύμματα προσώπου ήταν αποτελεσματικά στη μείωση της εξάπλωσης της Covid-19 τόσο για τον χρήστη όσο και για τους γύρω του
Τα δεδομένα της ONS που συλλέχθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2021 διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που δεν φορούσαν κάλυμμα προσώπου σε περιορισμένους χώρους είχαν στην πραγματικότητα μιάμιση φορά περισσότερες πιθανότητες να βρεθούν θετικοί στον κορονοϊό από εκείνους που χρησιμοποιούσαν μάσκα.
Είναι το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε την εξάπλωση
Οι μάσκες προσώπου είναι η πιο αποτελεσματική προφύλαξη που μπορεί να λάβει το κοινό κατά της εξάπλωσης της Covid, σύμφωνα με μια σημαντική ανασκόπηση διεθνούς έρευνας.
Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Monash της Αυστραλίας και το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου εξέτασαν τα ευρήματα περισσότερων από 30 μελετών από όλο τον κόσμο και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χρήση μάσκας οδήγησε σε μείωση κατά 53% στη συχνότητα εμφάνισης της Covid, ενώ τα μέτρα κοινωνικής απόστασης οδήγησαν σε μείωση 25%.