Αγαλματίδιο 7.000 ετών που βρέθηκε σε σπήλαιο στην Ιταλία εκπλήσσει τους αρχαιολόγους

Στην είσοδο του σπηλαίου βρίσκεται μια αρχαία πηγή η οποία σύμφωνα με τους αρχαιολόγους κάποτε χρησίμευε ως σημείο συνάντησης για τις αρχαίες κοινότητες.
Sapienza University of Rome

Όταν οι αρχαιολόγοι στην Ιταλία εξερευνούσαν το σπήλαιο Μπατιφράτα, δεν περίμεναν να ανακαλύψουν ένα «σπάνιο» πήλινο γυναικείο αγαλματίδιο, ούτε ήταν έτοιμοι να απαντήσουν με σιγουριά το πότε κατασκευάστηκε. Εκτιμούν ότι δημιουργήθηκε πριν από περίπου 7.000 χρόνια.

Το σπήλαιο Μπατιφράτα είναι ένα γεωλογικό θαύμα που βρίσκεται κοντά στο Πότζιο Νατίβο στη Σαμπίνα της Ιταλίας. Βαθιά μέσα σε έναν λαβύρινθο από υπόγειους θαλάμους και σήραγγες με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, μια ομάδα εξερευνητών από το Τμήμα Αρχαίων Επιστημών της Σαπιέντζα ανακάλυψε το αγαλματίδιο στην τελευταία ανασκαφή τους.

Στην είσοδο του σπηλαίου βρίσκεται μια αρχαία πηγή, η οποία σύμφωνα με τους αρχαιολόγους κάποτε χρησίμευε ως σημείο συνάντησης για τις αρχαίες κοινότητες, όπως αναφέρει το Ancient-origins.

Οι αρχαιολόγοι πίστευαν ότι αυτή η τοποθεσία χρησιμοποιήθηκε για τελετές και η ανακάλυψη αυτού του πήλινου αγαλματιδίου 7.000 ετών «σχεδόν» επιβεβαιώνει τις υποψίες τους.

Σε δελτίο τύπου του Πανεπιστημίου Σαπιέντζα της Ρώμης αναφέρεται ότι αντικείμενα αυτού του είδους είναι «πολύ σπάνια στην Ιταλία». Επιπλέον, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, τέτοια αντικείμενα «σχεδόν απουσιάζουν» στα αρχαιολογικά αρχεία της Τυρρηνικής πλαγιάς.

Sapienza University of Rome

Εχοντας κατασκευαστεί κατά τη Νεολιθική περίοδο, όταν η χερσόνησος κατοικήθηκε από τις πρώτες αγροτικές κοινότητες, υπάρχει η υποψία ότι το πήλινο αγαλματίδιο συνδέθηκε με τη γεωργία και πιθανώς χρησιμοποιήθηκε σε τελετουργίες γονιμότητας.

Η έρευνα στο Σπήλαιο Μπατιφράτα είναι μέρος ενός ευρύτερου ερευνητικού προγράμματος που διεξάγεται από το Sapienza Grand Excavations Fund, το οποίο εξετάζει τον προϊστορικό οικισμό της κοιλάδας Φάρφα και τις γειτονικές περιοχές.

Μια διεπιστημονική μελέτη που συντονίζεται από το Τμήμα Αρχαίων Επιστημών της Σαπιέντζα εξετάζει «τις τεχνολογικές πτυχές» του αγαλματιδίου για να κατανοήσει καλύτερα τον τρόπο κατασκευής του.

Δημοφιλή