«Aγαπημένη Θεία Λένα»: Μία ταινία για την Αντιγόνη Μεταξά από την εγγονή της Μαρία Ηλιού

Η πρώτη Ελληνίδα που έγραψε θεατρικά έργα για παιδιά. Έκανε 4.500 εκπομπές στο ραδιόφωνο, έγραψε πάνω από 50 βιβλία και πρωτοπαρουσίασε δίσκους με παραμύθια και τραγούδια.
«Αγαπημένη Θεία Λένα»
«Αγαπημένη Θεία Λένα»
Μαρία Ηλιού

Ένα κλειδωμένο ντουλαπάκι στο οικογενειακό σπίτι στη θάλασσα, που άνοιξε η εγγονή της, Μαρία Ηλιού, έφερε στο φως τις χαμένες φωτογραφίες από τις ραδιοφωνικές εκπομπές και τις «Χαρούμενες Κυριακές» στο Ραδιομέγαρο του ΕΙΡ, στο Ζάππειο.

Το σπάνιο ηχητικό υλικό με παραμύθια, τραγούδια και οικογενειακά φιλμάκια που παρουσιάζεται στην ταινία είναι από το αρχείο της Λήδας Κροντηρά, της κόρης της Θείας Λένας, που συνεργαζόταν στις ραδιοφωνικές εκπομπές με τη μητέρα της.

Μετά την επιτυχημένη παρουσίαση των ντοκιμαντέρ «Σμύρνη, η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης» (Μάρτιος 2022), «Η Αθήνα από την Ανατολή στη Δύση» (Νοέμβριος 2022) και «Από τις δύο πλευρές του Αιγαίου» (Οκτώβριος 2023), το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών συνεχίζει τις προβολές ιστορικών ντοκιμαντέρ της Μαρίας Ηλιού, με την ταινία «Αγαπημένη Θεία Λένα» για τη ζωή και το έργο της Αντιγόνης Μεταξά, με αφορμή τα 120 χρόνια από τη γέννησή της. Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται την Παρασκευή 18 και το Σάββατο 19 Οκτωβρίου.

Μαρία Ηλιού

Ποια ήταν η ζωή και το έργο της Αντιγόνης Μεταξά (1905-1971), της θρυλικής Θείας Λένας με την οποία μεγάλωσαν τόσα και τόσα παιδιά ακούγοντας τις ραδιοφωνικές εκπομπές «Καλημέρα παιδάκια» και «Η ώρα του παιδιού» στις δεκαετίες του 1950 και του 1960;

Η Αντιγόνη, κόρη του εκπαιδευτικού Γεωργίου Μεταξά, σπούδασε παιδαγωγικά στο Παρίσι και ασχολήθηκε για σύντομο χρονικό διάστημα με την υποκριτική.

Ήταν η πρώτη Ελληνίδα που έγραψε θεατρικά έργα για παιδιά, έκανε τεσσεράμισι χιλιάδες εκπομπές στο ραδιόφωνο του ΕΙΡ, έγραψε πάνω από πενήντα βιβλία, πρωτοπαρουσίασε δίσκους βινυλίου με παραμύθια και τραγούδια, και έκανε τηλεοπτικές εκπομπές για παιδιά.

Η Θεία Λένα χρησιμοποίησε κάθε μέσο για την ψυχαγωγία και την εκπαίδευση των παιδιών, και κυρίως τους δίδαξε σημαντικές αξίες για να προχωρήσουν στη ζωή: να είναι ο εαυτός τους, να συνεργάζονται, να προσφέρουν. Συγχρόνως, τους έμαθε καλά ελληνικά, μια ζωντανή δημοτική γλώσσα. Το 1965 βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του έργου της.

Η ταινία πρωτοπροβλήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη το 2016.

Συντελεστές

Σενάριο- Σκηνοθεσία Μαρία Ηλιού

Ιστορικός σύμβουλος Αλέξανδρος Κιτροέφ

Μουσική Νίκος Πλατύραχος

Μοντάζ Αλίκη Παναγή

Φωτογραφία Peter Nelson

Ήχος John Zecca

Μιξάζ Γιώργος Μικρογιαννάκης

Στο ντοκιμαντέρ εμφανίζονται οι Τίτος Πατρίκιος, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Νίκος Βατόπουλος, Κάρμεν Ρουγγέρη, Γιώργος Χατζηδάκης, Κάτια Καλλιτσουνάκη, Ελένη Σαλουβάρδου, Αλέξανδρος Κιτροέφ, Μαρία Ηλιού.

Info

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Παρασκευή 18 & Σάββατο 19 Οκτωβρίου, 20:00, Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη

Τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ (γενική είσοδος)

Δημοφιλή