Αγιος Βαλεντίνος: Οι απάτες που ανθίζουν στα χρόνια του διαδικτυακού έρωτα

Και πώς να τις αποφύγετε.
ArtMarie via Getty Images

Ξεκινά με μια απλή διαδικτυακή προσέγγιση, συχνά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σε εφαρμογές γνωριμιών, και εξελίσσεται σε μια πραγματική σχέση, ή τουλάχιστον έτσι πιστεύουν τα θύματα. Οι «ρομαντικές» απάτες είναι φαινόμενο ευρέως διαδεδομένο με θύματα σχεδόν πάντα άγαμους συχνά γυναίκες.

Τα θύματα είναι πεπεισμένα ότι χτίζουν μια ρομαντική σχέση με ένα άτομο που, αφού κερδίσει την εμπιστοσύνη τους, αρχίζει να μοιράζεται προβλήματα και δυσκολίες που πάντα έχουν ως λύση το χρήμα. Σύμφωνα με την ψηφιακή τράπεζα Revolut, η οποία έχει πάνω από 800.000 πελάτες στην Ελλάδα, οι απάτες αυτού του είδους αφορούν ένα μικρό ποσοστό από τις λεγόμενες APP απάτες, δηλαδή αυτές στις οποίες ο εγκληματίας ξεγελάει το θύμα για να στείλει χρήματα σε έναν δόλιο λογαριασμό.

Αν και ο αριθμός σε σύγκριση με τις απάτες αγορών, οι οποίες αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των απατών APP, είναι σημαντικά χαμηλότερο, το μέσο ποσό που κλάπηκε από πελάτες της Revolut μέσω «ρομαντικών» απατών μόνο το 2023 θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 2.000 ευρώ σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο David Eborne, Επικεφαλής Απάτης στην ψηφιακή τράπεζα Revolut, λέει: «Οι ερωτικές απάτες είναι σίγουρα από τις πιο ύπουλες προς διαχείριση, όχι μόνο λόγω του οικονομικού αντίκτυπου που μερικές φορές μπορεί να γίνει υπερβολικά σημαντικό, αλλά και λόγω της ψυχολογικής βλάβςη που προκαλούν στα θύματα, τα οποία συχνά παλεύουν για να τις αποδεχτούν και να τις καταγγείλουν. Τα αιτήματα για χρήματα είναι συχνά πολύ συναισθηματικά, για παράδειγμα οι εγκληματίες λένε ότι χρειάζονται χρήματα για μια επείγουσα χειρουργική επέμβαση ή για την εξόφληση ενός χρέους που πρέπει να διευθετηθεί επειγόντως. Μερικές φορές πείθουν τα θύματά τους να επενδύσουν μεγάλα ποσά σε δήθεν επενδυτικές πλατφόρμες, ώστε να μπορέσουν επιτέλους ″να χτίσουν τη ζωή τους μαζί″».

Οι συμβουλές του Eborne για τις «κόκκινες σημαίες» που πρέπει να προσέξετε για να προστατευτείτε από απατηλούς «έρωτες» μέσω διαδικτύου:

1. Γρήγοροι και συναρπαστικοί έρωτες: Οι απατεώνες εκφράζονται αμέσως με δυνατά αισθήματα για το θύμα τους, πραγματοποιώντας «βομβαρδισμό» αγάπης με στόχο την κατάκτησή τους σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να δημιουργηθεί μια σχέση συναισθηματικής εξάρτησης. Συχνά δίνουν στο θύμα τους ένα ψευδώνυμο που τους βοηθά να αποφύγουν τη χρήση του λάθος όνοματος, καθώς συνομιλούν με πολλά άτομα ταυτόχρονα.

2. Σύντροφοι ελάχιστα, ή καθόλου, διαθέσιμοι για συναντήσεις: Οι δράστες συνήθως δεν μπορούν ποτέ, ή σχεδόν ποτέ να συναντηθούν από κοντά για ένα πραγματικό ραντεβού και αποδίδουν αυτή την αδυναμία στην κατάσταση με τη δουλειά, τη ζωή τους ή κάτι άλλο. Οι υποσχέσεις είναι πάντα πολλές και οι
τα αποτελέσματα πάντα πολύ λίγα.

3. Μυστηριώδεις άνθρωποι, που θέλουν να «προστατέψουν» τη σχέση τους: Εχουν περιορισμένο κοινωνικό προφίλ που δεν αποκαλύπτει πολλά για αυτούς ή τη ζωή τους. Μοιράζονται λίγες φωτογραφίες και λίγες λεπτομέρειες για τη ζωή και τις σχέσεις τους. Συχνά πείθουν το θύμα να μην μιλήσει σε άλλα άτομα για τη σχέση τους, με τη δικαιολογία ότι πρέπει να τους προστατεύσει από αυτούς δεν θα καταλάβουν ή θα μπορούσαν να ζηλέψουν. Σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούν ψεύτικες εικόνες, κλεμμένες από άτομα που δεν γνωρίζουν. Η πραγματοποίηση μιας απλής έρευνας εικόνων στο διαδίκτυο μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για την αποκάλυψη σημαντικών λεπτομερειών.

4. Τα προβλήματά τους μπορούν πάντα να λυθούν με χρήματα (σπόιλερ: ποτέ δικά τους): Αυτοί οι άνθρωποι φαίνεται να έχουν πολλά προβλήματα στη ζωή τους, που μπορούν πάντα να λυθούν μόνο με χρήματα, τα οποία προφανώς θα ζητήσουν από το θύμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις αποπληρώνουν ένα αρχικό δάνειο προκειμένου να παρακινηθεί το θύμα να πιστέψει ότι έχει να κάνει με έντιμους ανθρώπους, και μετά ξεκινά μια νέα σειρά αιτημάτων για χρηματικά ποσά συχνά πολύ πιο σημαντικά.

5. Ζητούν να στείλετε χρήματα για λογαριασμό τους: Σε ορισμένες περιπτώσεις οι δράστες εμπλέκουν το θύμα τους σε εγκλήματα όπως «money muling» (μτφ. μεταφορά παράνομου χρήματος), που περιλαμβάνει ξέπλυμα χρήματος από παράνομες δραστηριότητες. Επομένως, είναι καλύτερο να μην κάνετε καμία μεταβίβαση για λογαριασμό άλλων ατόμων εκτός εάν είστε βέβαιοι για τη νομιμότητα της προέλευσης και τον προορισμό των χρημάτων. Επιπλέον, εγκληματίες που εμπλέκονται σε αυτού του είδους τις δραστηριότητες συχνά καθοδηγούν τα θύματά τους για το πώς να απαντήσουν σε πιθανές ερωτήσεις από την τράπεζά τους. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να γνωρίζετε ότι αυτό μπορεί να αποτελεί έγκλημα.

Δημοφιλή