Αγκυρα: Δεν θα υποκύψουμε σε κυρώσεις των ΗΠΑ για τη συμφωνία αγοράς των S-400

«Οταν η Τουρκία υπογράφει μια συμφωνία, τηρεί την υπόσχεσή της» διαμηνύει ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι.
Vitaly Nevar via Getty Images

Σαφές μήνυμα πως η Τουρκία δεν θα υποκύψει ποτέ σε κυρώσεις των ΗΠΑ για τη συμφωνία της να αγοράσει τα ρωσικά πυραυλικά αμυντικά συστήματα S-400, έστειλε την Κυριακή ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, αναφερόμενος στο ζήτημα που έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών-συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Kanal 7, ο Οκτάι είπε πως οι ανησυχίες των ΗΠΑ δεν είναι λογικές και πως η σχεδιαζόμενη για τον Ιούλιο παράδοση των S-400 παραμένει ως έχει.

«Οταν η Τουρκία υπογράφει μια συμφωνία, τηρεί την υπόσχεσή της. Υπογράψαμε αυτή τη συμφωνία και έγιναν ορισμένες πληρωμές», είπε ο Οκτάι. «Δεν νομίζω πως τα επιχειρήματα και οι ανησυχίες είναι πολύ βάσιμα», είπε.

Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει πως τα συστήματα δεν είναι συμβατά με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ και μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τα μαχητικά αεροσκάφη της F-35 της Lockheed Martin. Έχει προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων των ΗΠΑ αν η Άγκυρα προχωρήσει τη συμφωνία με τη Ρωσία.

Η Τουρκία, πιθανός αγοραστής και εταίρος στην παραγωγή των F-35, έχει πει πως οι S-400 και τα F-35 δεν είναι ασύμβατα και ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη συμφωνία της με τη Ρωσία. Εχει προτείνει τη δημιουργία μιας επιτροπής εργασίας με την Ουάσινγκτον η οποία θα αποτιμήσει την επίδραση των S-400, αλλά υποστηρίζει ότι δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προτείνει επίσης να πουλήσουν στην Τουρκία αμυντικά συστήματα Πάτριοτ της Raytheon Co, προσφορά την οποία ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι εξακολουθεί να αξιολογεί η Άγκυρα.

Στόλτενμπεργκ: «Εθνική απόφαση η απόκτηση στρατιωτικού υλικού»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος θα επισκεφθεί την Τουρκία την ερχόμενη εβδομάδα, δήλωσε σήμερα στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu πως οι αποφάσεις για την απόκτηση αμυντικού εξοπλισμού ανήκουν στις χώρες.

«Το θέμα της απόκτησης στρατιωτικού υλικού είναι μια εθνική απόφαση για τις χώρες, αλλά η ικανότητα των συμμαχικών στρατών να εργάζονται από κοινού είναι ένα θεμελιώδες ζήτημα για το ΝΑΤΟ προκειμένου να πραγματοποιεί τις επιχειρήσεις και τις αποστολές του», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ είπε πως χαιρετίζει τις συνομιλίες ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον για την απόκτηση των συστημάτων Πάτριοτ και τις συνομιλίες ανάμεσα στην Τουρκία και τη γαλλο-ιταλική κοινοπραξία EUROSAM για τα συστήματά της SAMP-T.

Τον Μάρτιο το πρακτορείο Reuters μετέδωσε πως η Ουάσινγκτον μελετά εάν θα μπορούσε να απομακρύνει την Τουρκία από την παραγωγή των F-35, οργισμένη από την άρνηση της Άγκυρας να υποχωρήσει από τη σχεδιαζόμενη αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τρίτη πως το πρόγραμμα των F-35 θα καταρρεύσει αν η Τουρκία δεν συμμετάσχει σε αυτό.

Η Τουρκία έχε πει πως αναμένει από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να χρησιμοποιήσει μια δήλωση παραίτησης προκειμένου να την προστατεύσει από ενδεχόμενες ποινές για τα S-400, μετά τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ότι η Άγκυρα μπορεί να αντιμετωπίσει αντίποινα για τη συμφωνία βάσει του Νόμου Περί Αντιμετώπισης Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act ― CAATSA).

Πηγή: ΑΠΕ

Δημοφιλή