Ένα «σημαντικό», σύντομο μυθιστόρημα που έγραψε η ποιήτρια Σύλβια Πλαθ σε ηλικία 20 ετών, θα κυκλοφορήσει για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2019, σύμφωνα με τον Guardian.
Το «Mary Ventura and the Ninth Kingdom», το οποίο αφηγείται ένα μοιραίο ταξίδι με τρένο, ανήκει σε μια σειρά ανεξάρτητων μικρών μυθιστορημάτων που κυκλοφορούν από τον Faber & Faber για να σηματοδοτήσουν την 90η επέτειο του βρετανικού εκδοτικού οίκου.
Σύμφωνα με τον μελετητή της Πλαθ, Πίτερ K Στάινμπεργκ, το νέο μυθιστόρημα είναι εντελώς αντίθετο-ως προς το ύφος- με ο,τι άλλο έγραψε η ποιήτρια πριν ή μετά από αυτό. «Είναι ένα σημαντικό έργο και διαφορετικό από αυτά που έχουν συνηθίσει οι αναγνώστες της Πλαθ», είπε ο Στάινμπεργκ. «Είναι λοιπόν συναρπαστικό που θα είναι σύντομα διαθέσιμο για ανάγνωση και μελέτη».
Η ιστορία ακολουθεί μια νεαρή γυναίκα, της οποίας η μητέρα και ο πατέρας μετακινούν βιαστικά, μέσα από τις λαμπερές αίθουσες ενός σιδηροδρομικού σταθμού που μοιάζει με καθεδρικό ναό, σε μια γεμάτη ατμούς πλατφόρμα και την εγκαταλείπουν σέ ένα βαγόνι, επιπλωμένο με μπορντό βελούδινα καθίσματα. Εκεί η Μαίρη θα συναντήσει μια ευγενική γυναίκα που την καθοδηγεί καθώς το τρένο τρέχει, περνώντας από σκοτεινές σήραγγες και ένα ψυχρό φθινοπωρινό τοπίο.
Στο σταθμό για το έκτο βασίλειο, ένας-ντυμένος στα μαύρα-συνοδηγός καθοδηγεί μια χλωμή γυναίκα να κατέβει από το τρένο, παρά τις διαμαρτυρίες της. Η Μαίρη ανακουφίζεται από το γεγονός ότι οι υπόλοιποι επιβάτες φαίνονται ικανοποιημένοι, αλλά η ήρεμη αδιαφορία τους για τον τελικό τους προορισμό γεμίζει την σύντροφό της με τρόμο.
Η Πλαθ έγραψε το μυθιστόρημα τον Δεκέμβριο του 1952, ενώ ήταν τριτοετής υπότροφος φοιτήτρια στο κολέγιο Smith. Αυτή ήταν μια συναρπαστική αλλά ταραχώδης περίοδο για την Πλαθ, σύμφωνα με τον βιογράφο Άντριου Γουίλσον, του οποίου το έργο «Mad Girl’s Love Song», που κάνει ένα απολογισμό των πρώτων χρόνων της Πλαθ, δημοσιεύτηκε το 2013.
«Βρισκόταν κάτω από μεγάλη πίεση, που πολλές φορές την δημιουργούσε η ίδια», είπε ο Γουίλσον για εκείνη την περίοδο. «Ήταν απίστευτα ανταγωνιστική και είχε συνηθίσει στο να είναι η καλύτερη. Κάποια στιγμή βρέθηκε περιτριγυρισμένη από νέες γυναίκες το ίδιο, αν όχι περισσότερο, ταλαντούχες από εκείνη. Έπρεπε να συμπληρώνει το εισόδημά της και έτσι καθάριζε πατάτες και έκοβε λαχανικά στην κουζίνα του κολλεγίου. Επιπλέον, κέρδιζε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό από τη συγγραφή ποιημάτων και ιστοριών».
«Πολλές από τις πρώτες ιστορίες της Πλαθ προέρχονται από σκηνές της ζωής της και ασχολούνται με γεγονότα και καταστάσεις που είχε βιώσει η ίδια», πρόσθεσε ο Γουίλσον. «Αλλά αυτή η ιστορία ξεχωρίζει λόγω της τολμηρής μεταφυσικής της πλευράς».
Ο Στάινμπεργκ, ο οποίος μεταξύ άλλων ήταν συν-εκδότης μιας συλλογής επιστολών της Πλαθ που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο, συμφώνησε ότι το μυθιστόρημα «Mary Ventura and the Ninth Kingdom», ξεχωρίζει από μόνο του.
«Νομίζω ότι η Πλαθ προσπαθεί εδώ να δώσει φεμινιστική χροιά και να τροποποιήσει κάποιες βιβλικές ιστορίες, όπως και τη Θεία Κωμωδία του Δάντη, παρουσιάζοντας τη Mary Ventura ενώ ταξιδεύει με σύγχρονα μεταφορικά μέσα στον κάτω κόσμο», είπε ο Στάινμπεργκ. «Η Μαίρη τελικά έχει την ευκαιρία να απελευθερωθεί από μια μοίρα που δεν επέλεξε η ίδια».
Πηγή: The Guardian