Σχεδόν διακόσια χρόνια μετά τον θάνατό του, ο Φρεντερίκ Σοπέν κάνει ακόμη τον κόσμο να χορεύει: Ένα άγνωστο βαλς του Πολωνού συνθέτη βρέθηκε τυχαία στις αποθήκες της Βιβλιοθήκης-Μουσείου Μόργκαν της Νέας Υόρκης.
Σύμφωνα με τους New York Times, η παρτιτούρα, που έγραφε επάνω «Βαλς» στα γαλλικά, ανακαλύφθηκε από έναν επιμελητή της Βιβλιοθήκης την περασμένη άνοιξη.
«Αναρωτήθηκα: Τι συμβαίνει εδώ; Τι θα μπορούσε να είναι αυτό;», δήλωσε ο curator Ρόμπινσον Μακλίλαν, προσθέτοντας ότι «δεν αναγνώρισε τη μουσική».
Στην αρχή δεν ήταν βέβαιος ότι το βαλς ήταν πράγματι σύνθεση του Σοπέν. Τράβηξε φωτογραφία την παρτιτούρα και έπαιξε το κομμάτι στο πιάνο που έχει στο σπίτι του. Στη συνέχεια, συμβουλεύτηκε έναν ειδικό στον Σοπέν από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και η Βιβλιοθήκη Μόργκαν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το βαλς είναι αυθεντικό, αφού εξετάστηκαν το μελάνι που χρησιμοποιήθηκε και το χαρτί στο οποίο γράφτηκε.
Ο καλλιγραφικός χαρακτήρας αντιστοιχούσε στου Σοπέν, όπως για παράδειγμα ένα κλειδί του φα και κάποια ορνιθοσκαλίσματα, χαρακτηριστικά του ιδιοφυούς συνθέτη ο οποίος πέθανε στη Γαλλία το 1849, σε ηλικία μόλις 39 ετών.
«Είμαστε απολύτως πεπεισμένοι για τα συμπεράσματά μας», είπε ο Ρόμπινσον Μακλίλαν στην εφημερίδα.
Σύμφωνα με τη Βιβλιοθήκη Μόργκαν, το κομμάτι χρονολογείται μεταξύ 1830-35, όταν ο Σοπέν ήταν 20-25 ετών.
Το εύρημα μπορεί να πυροδοτήσει συζητήσεις στον χώρο της κλασικής μουσικής, καθώς οι πληροφορίες για αριστουργήματα που έρχονται στο φως αντιμετωπίζονται ενίοτε με σκεπτικισμό λόγω του ιστορικού απομιμήσεων και πλαστογραφιών, όπως επισημαίνουν οι New York Times.
Τα νεοανακαλυφθέντα έργα του συνθέτη είναι σπάνια. Ο Σοπέν, από τις πιο αγαπημένες μορφές της κλασικής μουσικής, ήταν λιγότερο παραγωγικός από άλλους συνθέτες, καθώς συνέθεσε περί τα 250 κομμάτια, σχεδόν εξ ολοκλήρου για σόλο πιάνο.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Guardian