Aγώνας δρόμου για τα προαπαιτούμενα. Τον Απρίλιο στους θεσμούς το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα

Aγώνας δρόμου για τα προαπαιτούμενα. Τον Απρίλιο στους θεσμούς το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα
SOOC

«Δεκαήμερο-φωτιά» χαρακτηρίζουν παράγοντες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης τις ημέρες που μεσολαβούν από το τέλος των εορτών του Πάσχα έως και το ταξίδι της ελληνικής αποστολής στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας τράπεζας στην Ουάσιγκτον από τις 20 Απριλίου.

Σε αυτό το δεκαήμερο η ελληνική πλευρά θα πρέπει να προχωρήσει το «ολιστικό αναπτυξιακό πρόγραμμα» για την επόμενη ημέρα από το τέλος του τρίτου μνημονίου, αλλά και να «τρέξει» μια σειρά από προαπαιτούμενες δράσεις προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στην τέταρτη αξιολόγηση.

Τα δύσκολα σημεία από τη λίστα των 88 προαπαιτούμενων δράσεων είναι γνωστά και η κυβέρνηση μαζί με τους θεσμούς γνωρίζουν ότι θα πρέπει να μην χαθεί καθόλου χρόνος έως και το Μάιο προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση τους. Οι θεσμοί ακόμα δεν έχουν χτυπήσει «καμπανάκια» σχετικά με την υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο χρόνος είναι απεριόριστος.

Ο έλεγχος που έγινε για την πρόοδο των εκκρεμοτήτων της τέταρτης αξιολόγησης κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχαν το βράδυ της Τρίτης το οικονομικό επιτελείο με τους θεσμούς, δεν προκάλεσε ανησυχίες. Και οι δύο πλευρές φαίνεται πως είναι αισιόδοξες ότι μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος ώστε όλα να ολοκληρωθούν ομαλά το επόμενο διάστημα.

Αυτό όμως σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει να προχωρά κανονικά την υλοποίηση των προαπαιτούμενων χωρίς καθυστερήσεις. Στόχος σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες παραμένει το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, καθώς όπως αναφέρουν πρόθεση και των δύο πλευρών είναι να μην υπάρξουν προβλήματα κατά την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Εάν όλα οδεύουν σύμφωνα με όσα έχουν συμφωνηθεί θα εξεταστεί αμέσως μετά το ορθόδοξο Πάσχα κατά τη διάρκεια του Euro Working Group στις 12 Απριλίου. Εκεί οι τεχνοκράτες των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης θα προετοιμάσουν το Eurogroup της 27ης Απριλίου, ενώ παράλληλα θα προετοιμάσουν και τις θέσεις των Ευρωπαίων για την σύνοδο του ΔΝΤ.

Τα μέτωπα

Τα ανοιχτά θέματα βέβαια τα οποία περιλαμβάνει η ατζέντα των διαπραγματεύσεων για την τέταρτη αξιολόγηση δεν περιλαμβάνει μόνο την υλοποίηση των 88 προαπαιτούμενων δράσεων. Εξίσου σημαντικά, αλλά και δύσκολα είναι και οι συζητήσεις για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, με την εφαρμογή του «γαλλικού κλειδιού» το οποίο θα συνδέσει την αποπληρωμή του με την πορεία της ανάπτυξης της οικονομίας.

Αντίστοιχα δύσκολη και μάλιστα με σημαντικές πολιτικές προεκτάσεις παραμένει και η συζήτηση για το πλαίσιο που θα λειτουργήσει η ελληνική οικονομία μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου. Ο τρόπος που θα εφαρμοστεί η μετα-μνημονιακή εποπτεία και η αυστηρότητα της θα κρίνει πολλά και για τους θεσμούς, αλλά και τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Σε εκκρεμότητα παραμένει η στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα. Αν και όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόθεση των τεχνοκρατών του Ταμείου είναι να συμμετέχει, όλα θα κριθούν από τη συζήτηση με τους Ευρωπαίους αναφορικά με το χρέος, τους δημοσιονομικούς στόχους για την περίοδο μετά το τρίτο μνημόνιο, αλλά και το χρόνο εφαρμογής των μέτρων του 2019 και 2020.

Δημοφιλή