Αγώνα δρόμου κάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών με στόχο να καταφέρουν να ολοκληρώσουν τις τεχνικές διεργασίες προκειμένου να εφαρμοστούν στην ώρα τους οι κυβερνητικές εξαγγελίες σχετικά με τις φοροελαφρύνσεις. Η λίστα των εκκρεμοτήτων είναι μακρά και ο χρόνος ιδιαίτερα περιορισμένος. Αρκετές από τις εκκρεμότητες θα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί πριν το τέλος του χρόνου, ενώ για κάποιες θα πρέπει να υπάρχουν σχετικές προβλέψεις και στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού το οποίο θα κατατεθεί στη βουλή στις 20 Νοεμβρίου.
Σε προτεραιότητα έχει μπει η οριστικοποίηση των λεπτομερειών σχετικά με την καταβολή του «κοινωνικού μερίσματος» ανάλογα με το δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί από το υπερπλεόνασμα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες τις τελευταίες ημέρες «τρέχουν» τα επικρατέστερα σενάρια προκειμένου να οριστικοποιήσουν τον τρόπο που θα διανεμηθεί το υπερπλεόνασμα.
Οι οριστικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν πριν την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού, καθώς στο κείμενο πρέπει να αποτυπωθεί το ακριβές δημοσιονομικό μέγεθος το οποίο θα διανεμηθεί.
Σε εξέλιξη είναι και η νέα εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα, στην οποία θα υπολογιστεί η μείωση από το 100% στο 95% της προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων. Το μέτρο που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός έχει προβλεφθεί ήδη στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 με συνολικό κόστος 138 εκατ ευρώ και θα πρέπει έως το τέλος Νοεμβρίου να έχει ολοκληρωθεί προκειμένου η μείωση να αποτυπωθεί στο εκκαθαριστικό της δόσης του Δεκεμβρίου.
Αλλαγές στη πάγια ρύθμιση
Σε διαδικασία οριστικοποίησης είναι και η νέα πάγια ρύθμισης οφειλών προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Δεδομένο θεωρείται ότι η νέα ρύθμιση θα προβλέπει περισσότερες δόσεις σε σχέση με σήμερα, προκειμένου να μπορούν οι φορολογούμενοι να ρυθμίσουν με μεγαλύτερη ευκολία τις οφειλές τους. Συγκεκριμένα για τις τακτικές οφειλές ο αριθμός των δόσεων θα μπορεί να αυξηθεί έως και τις 24 από 12 μηνιαίες δόσεις που είναι σήμερα και για τις έκτακτες οφειλές, όπως είναι ο φόρος κληρονομιάς και τα φορολογικά πρόστιμα θα μπορεί να αυξηθεί έως και τις 48 δόσεις από τις 24 μηνιαίες που είναι σήμερα.
Διαφορετικά σενάρια «τρέχουν» οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και για τη μέθοδο που θα εφαρμοστεί προκειμένου οι ιδιοκτήτες ακινήτων να επωφεληθούν από την έκπτωση για την ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση των ακινήτων τους. Όπως έχει καθοριστεί η έκπτωση θα υπολογίζεται στο φόρο ανάλογα με τα τιμολόγια που θα προσκομίσει ο φορολογούμενος. Ωστόσο μένει να οριστικοποιηθεί πως θα γίνεται ο υπολογισμός του συνολικού ποσού και πότε θα εκκαθαρίζεται η έκπτωση.
Ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο από την καινούργια χρονιά υπόχρεοι να καταναλώνουν το 30% του εισοδήματος τους μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών να είναι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει όλα τα σενάρια προκειμένου να ενισχύσει την προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής και ταυτόχρονα να τονώσει τα δημόσια έσοδα.