Νάντα Χαφέζ και Γιαϊλαγκούλ Ραμαζανόβα αποτελούν τις δύο αθλήτριες που αγωνίστηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι ευρισκόμενες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη. Η πρώτη συνιστά αθλήτρια της ξιφομαχίας από την Αίγυπτο, ενώ η δεύτερη είναι αθλήτρια της τοξοβολίας με καταγωγή από το Αζερμπαϊτζάν.
«Μπορεί να σας φαίνονται δύο οι αθλήτριες που αγωνίζονται, όμως στην πραγματικότητα είναι τρεις. Εγώ, η συναθλήτριά μου και το μωράκι μου, που δεν έχει έρθει ακόμα στον κόσμο. Το μωρό μου και εγώ είχαμε αρκετές προκλήσεις, τόσο σωματικές όσο και συναισθηματικές», ανέφερε η Χαφέζ στο μακροσκελές κείμενο που μοιράστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η Αιγύπτια που βρίσκεται στον έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης της προκρίθηκε στην επόμενη φάση του τουρνουά για να καταταγεί τελικά μέσα στις 16 καλύτερες αθλήτριες. Ένα επίτευγμα πραγματικά αξιοθαύμαστο άμα σκεφτούμε τις ιδιαίτερα απαιτητικές συνθήκες μέσα στις οποίες κλήθηκε να δουλέψει.
«Αυτοί οι Ολυμπιακοί ήταν ξεχωριστοί. Τρεις φορές Ολυμπιονίκης, ωστόσο αυτήν την φορά κουβαλούσα και έναν μικρό Ολυμπιονίκη», πρόσθεσε στη δημοσίευσή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο ίνσταγκραμ η Χαφέζ.
Στις καλύτερες 16 των Ολυμπιακών Αγώνων κατάφερε να φτάσει και η Αζέρα αθλήτρια της τοξοβολίας που έβγαλε εκτός την Κινέζα αντίπαλό της. Η Ραμαζανόβα αποκαλύφθηκε επίσης μέσα από τον λογαριασμό της στο Instagram ότι αγωνιζόταν ενώ πλησίαζε τον έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης της, ενώ πριν από κάθε ρίψη της, ένιωθε μέσα από την κοιλιά της τα χτυπήματα του μωρού της, σύμφωνα με δηλώσεις της σε ξένα μέσα.
Φυσικά και όλες αυτές οι ιστορίες σπανίζουν σε μεγάλα αθλητικά γεγονότα, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συμβαίνουν κιόλας. Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι ο μήνας της εγκυμοσύνης είναι συνήθως αρκετά μικρότερος απ′ ότι στις δύο αθλήτριες.
Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η 46χρονη σήμερα Κέρι Γουόλς Τζένινγκς. Η τρεις φορές χρυσή Ολυμπιονίκης των ΗΠΑ στο μπίτς βόλεϊ, ήταν δίχως να το γνωρίζει, σε εγκυμοσύνη πέντε εβδομάδων στο Λονδίνο.«Όταν έβαζα μπροστά το σώμα μου και δίχως φόβο, για να χαρίσω στην χώρα μου αυτό το χρυσό μετάλλιο, ήμουν έγκυος», όπως είχε δηλώσει η Τζένινγκς σε ξένα μέσα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο το 2012.
«Κανένας ιατρικός κίνδυνος» λένε οι γιατροί
Οι παραπάνω αθλήτριες έσπασαν τα στερεότυπα σχετικά με το τι μπορεί να κάνει ή όχι μια γυναίκα κατά την διάρκεια μιας εγκυμοσύνης. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις όχι μόνο συνέχισαν να αθλούνται, αλλά έκαναν και πρωταθλητισμό με την παρουσία τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
«Αυτό είναι κάτι που θα το βλέπουμε όλο και περισσότερο. Οι γυναίκες καταρρίπτουν τον μύθο ότι δεν μπορείς να εξασκηθείς σε υψηλούς ρυθμούς εάν βρίσκεσαι σε κατάσταση εγκυμοσύνης», λέει η δρ. Κάθριν Άκερμαν, ειδική παθολόγος στον χώρο του αθλητισμού.
Η κ. Άκερμαν σημειώνει επίσης ότι «υπάρχουν λίγα στοιχεία σχετικά με το θέμα, ενώ οι προηγούμενες αποφάσεις ήταν κάπως αυθαίρετες. Οι γιατροί όμως πλέον τονίζουν ότι εάν μία αθλήτρια βρίσκεται σε καλή φυσική κατάσταση μπαίνοντας στην εγκυμοσύνη της και εφόσον δεν υπάρχουν επιπλοκές, τότε είναι ασφαλές για εκείνη να προπονηθεί και να ανταγωνιστεί σε πολύ υψηλό επίπεδο. Οι αγώνες σκι ή κάτι παρεμφερές δεν συνίστανται λόγω του αυξημένου κινδύνου για κάποια άσχημη πτώση».
Οι δύο αθλήτριες έχουν προκαλέσει τον θαυμασμό των φιλάθλων καθώς και των συναθλητών τους.. Η Κέσι Κάουφολντ, Αμερικανίδα χάλκινη πρωταθλήτρια στην τοξοβολία, ανέφερε ότι ήταν αρκετά εντυπωσιακό αυτό που συνέβη. «Είναι κάτι φανταστικό να βλέπουμε όλο και περισσότερες μέλλουσες μητέρες να αγωνίζονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες».
Η Κάουφολντ πρόσθεσε επίσης ότι «Νομίζω είναι εντυπωσιακό ότι αυτή η αθλήτρια (εννοεί την Ραμαζανόβα) θα μπορεί να πει μια μέρα στο παιδί της ότι είχε πάει μια φορά στους Ολυμπιακούς και ήταν και εκείνο εκεί».