Αγορές που ποτέ δεν θα έκανε στις διακοπές του ένας έμπειρος ταξιδιώτης

Ορισμένα πράγματα δεν αξίζουν ούτε τα χρήματά μας, ούτε το χώρο στη βαλίτσα μας. Ποια είναι;
izusek via Getty Images

Η επίσκεψη σε περίφημα αξιοθέατα και η δοκιμή γεύσεων σε νέα εστιατορία αποτελούν αναμφίβολα τους κυρίαρχους σταθμούς ενός ταξιδιού. Ωστόσο, πολλοί ανάμεσά μας απολαμβάνουμε εξίσου και την εμπειρία των αγορών σε έναν νέο προορισμό.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλες μας οι ταξιδιωτικές αγορές είναι «πετυχημένες». ’Ετσι, ζητήσαμε από τους ειδικούς στα ταξίδια να μοιραστούν μαζί μας μια λίστα από πράγματα που δεν θα αγόραζαν ποτέ σε έναν τουριστικό προορισμό. Ας δούμε τη λίστα που διαμορφώθηκε μέσα από τις απαντήσεις τους.

Παπούτσια

«Δεν θα αγόραζα ποτέ παπούτσια από έναν προορισμό ταξιδιού. Καταλαμβάνουν πάρα πολύ χώρο στις αποσκευές μας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κενό για τίποτα άλλο. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι να φορέσουμε ένα ζευγάρι παπούτσια, το οποίο εφόσον αγοράσουμε το νέο ζευγάρι, είμαστε διατεθειμένοι να το αφήσουμε πίσω στη χώρα που επισκεφτήκαμε. Τότε το σκορ θα είναι 1-1», μας συμβουλεύει ο ταξιδιωτικός σύμβουλος Ράβι Ροθ.

Εύθραυστα αντικείμενα

«Δεν θα αγόραζα ποτέ το οτιδήποτε ελλοχεύει ο κίνδυνος να σπάσει, όπως γυάλινα μπουκάλια κρασιού ή ελαιόλαδο. Δεν θέλουμε να ρισκάρουμε να καταστρέψουμε τα ρούχα μας και να λερώσουμε τις αποσκευές μας απλώς και μόνο για ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί», επισημαίνει ο Ροθ.

Τρόφιμα ή άλλα φυσικά προϊόντα

«Δεν χρειάζεται να κάνουμε τον κόπο να κουβαλήσουμε μαρμελάδες, κρέατα, τυριά ή άλλα ευπαθή τρόφιμα στο σπίτι. Δεν αξίζει την ταλαιπωρία στο τελωνείο. Προσωπικά, λατρεύω τα λειτουργικά σουβενίρ (μπαχαρικά, αξεσουάρ, σημειωματάρια, ρούχα κ.λπ). Ωστόσο, ποτέ δεν θα προσπαθούσα να φέρω πίσω άμμο, κοχύλια, φρέσκα προϊόντα ή κρέας οποιουδήποτε είδους», παραδέχεται ο Πολ Τζέικομπς, γενικός διευθυντής και αντιπρόεδρος στο Kayak North America.

urbazon via Getty Images

Βαριά αντικείμενα

«Εάν θέλουμε να αποφύγουμε τις επιπλέον χρεώσεις, προσπαθούμε να μην ενδώσουμε στην αγορά βαριών αντικειμένων που ενδέχεται να αυξήσουν τα κιλά που ζυγίζει η βαλίτσας μας», επισημαίνει η Κέισι Μπρόγκαν, ταξιδιωτική σύμβουλος στο Tripadvisor.

Αποσμητικό ή λοσιόν που δεν έχουμε ξαναδοκιμάσει

Ίσως μας ακούγεται περίεργο, αλλά εάν χρησιμοποιήσουμε διαφορετικά σαμπουάν και σαπούνια από αυτά που έχουμε συνηθίσει, ελλοχεύει ο κίνδυνος να προκληθούν ερεθισμοί. Επομένως, σύμφωνα με τον Τζέικομπς, είναι καλύτερα να φέρουμε μικρές ποσότητες από τις μάρκες που χρησιμοποιούμε στο σπίτι.

Υγρά σε μεγάλη συσκευασία

«Αποφεύγουμε την αγορά υγρών σε συσκευασίες που δεν πληρούν τις οδηγίες της αεροπορικής εταιρείας που έχουμε επιλέξει. Διαφορετικά μπορεί να χρειαστεί να πετάξουμε ακριβά προϊόντα στα σκουπίδια. Εάν ωστόσο επιλέξουμε να αγοράσουμε προϊόντα περιποίησης στον προορισμό μας, σε καμία περίπτωση δεν αγοράζουμε τις οικογενειακές συσκευασίες, όπως θα κάναμε στο σπίτι. Αντίθετα, επιλέγουμε αντικείμενα μικρού ή ταξιδιωτικού μεγέθους που μπορούμε ακόμα και να τα πετάξουμε στο τέλος του ταξιδιού μας, αποφεύγοντας τη σπατάλη χρημάτων και χώρου», συνιστά η Μπρόγκαν.

Πολύτιμα αντικείμενα

«Αν και μοιάζει να δελεαστικό να αγοράσουμε ένα όμορφο κόσμημα, ίσως είναι καλύτερο να αποφύγουμε τον κίνδυνο απώλειας ή κλοπής. Εκτός εάν μπορούμε να το παραγγείλουμε και να έρθει κατευθείαν στο σπίτι.

Ογκώδη αναμνηστικά

Τα βαριά αναμνηστικά εκτός από το ότι ενδέχεται να είναι υπερτιμημένα, καταλήγουν να γίνονται βάρος, το οποίο οφείλουμε να μεταφέρουμε στην πλάτη μας, ενώ σε περίπτωση που έχουμε ήδη περιορισμένο χώρο στις αποσκευές μας, τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ δύσκολα.