Κόντρα σε αρνητικές προβλέψεις και θεωρίες, τα ηλιακά πάνελ τα πηγαίνουν πολύ καλά με...τα πρόβατα, αναφέρει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ σε ανάρτησή του στο Instagram.
«(Τα πάνελ) βοηθούν τα πρόβατα να μένουν στη δροσιά και τους δίνει περισσότερο χρόνο για ξεκούραση και βοσκή, ενώ παράλληλα παράγουν ενέργεια, επιτυγχάνοντας έτσι την βέλτιστη χρήση της γης», σημειώνει.
Το Φόρουμ επικαλείται επιστημονική μελέτη για τα λεγόμενα «αργο-βολταϊκά» που υπάρχουν μέσα σε φάρμες στην υγεία των αμνών, στο πλαίσιο της οποίας τοποθετήθηκαν σε έκταση 80 εκταρίων ηλιακά πάνελ που κάλυψαν την επιφάνεια της γης σε ποσοστό 60%. Το υπόλοιπό κομμάτι έμεινε κενό - ελεύθερο από πάνελ. Στα τέλη του φθινοπώρου και τον χειμώνα, τα πρόβατα που ζούσαν στο κομμάτι με τα πάνελ πέρασαν το 70% του χρόνου βρίσκοντας ”καταφύγιο” ανάμεσα στα πάνελ, βόσκησαν 8% περισσότερο από τα πρόβατα που ήταν στο ”ελεύθερο” κομμάτι, ξάπλωσαν για να...χαλαρώσουν κατά 71% περισσότερο, ενώ έμειναν ακίνητα να στέκονται κατά 16% λιγότερο (κάτι που σημαίνει μεγαλύτερη καύση λίπους για τα πρόβατα, αφού περπατούσαν).
Το συμπέρασμα της έρευνας; Τα πρόβατα μπορούν να κάνουν «τέλεια φιλία» με τα ηλιακά πάνελ.
Είναι μικρά τόσο, ώστε να χωράνε και να κινούνται άνετα μεταξύ των πάνελ, «καθαρίζουν τα αγριόχορτα» αφού τα μασουλάνε γύρω από τα πάνελ και, τελικά, κάπως έτσι η καινοτομία των αγρο-βολταϊκών μεγιστοποιεί την παραγωγικότητα και διασφαλίζει ενεργειακή επάρκεια.
Κούρσα πράσινης μετάβασης: Ο στόχος που θα πιάσει η Ελλάδα το 2023
Η ενέργεια που παράγεται από τον άνεμο και από τον ήλιο ξεπερνούν ήδη το φυσικό αέριο και εξελίσσονται στην σημαντικότερη ενεργειακή πηγή για την Ευρώπη.
Αθροιστικά, ο άνεμος και ο ήλιος παρήγαγαν το 22% της ηλεκτρικής ενέργειας που κατανάλωσαν οι χώρες της ΕΕ μέσα στο 2022. Έτσι ξεπεράσαν το ορυκτό - φυσικό αέριο που μας έδωσε το 20% του ηλεκτρικού που χρειαστήκαμε.
Μόνο μέσα στο 2022, η δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο αυξήθηκε κατά 24% που είναι ποσοστό ρεκόρ σε ετήσια αύξηση. Ακριβώς διπλάσια αύξηση σε σύγκριση με αυτήν του 2021.
Η ΕΕ αναγκάστηκε ουσιαστικά να επιταχύνει την «πράσινη μετάβαση», ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, που πυροδότησε παγκόσμια ενεργειακή κρίση. Ταυτόχρονα, οδήγησε πολλές χώρες στην απόφαση να περιορίσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό αέριο.
Ωστόσο, η ΕΕ σε μεγάλο βαθμό επιμένει να αποφεύγει τη χρήση του άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας, καθώς πρόκειται για την πιο ρυπογόνα μέθοδο παραγωγής. Ο άνθρακας απέδωσε το 16% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη το 2022 - ποσοστό μόλις αυξημένο κατά 1,5% σε σύγκριση με το 2021.
Είκοσι(!) χώρες της ΕΕ κατέγραψαν νέα ρεκόρ στην αύξηση παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο την περασμένη χρονιά. Μεταξύ αυτών, η Ισπανία, η Γερμανία, η Πολωνία και η Γαλλία.
Η Ελλάδα προβλέπεται να πιάσει τον στόχο της παραγωγής ηλιακής ενέργειας εντός του 2023, προς τα τέλη του έτους.
Κυνηγώντας τον μεγάλο κοινό στόχο, που είναι να συγκρατήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη σε επίπεδα όχι πάνω από 1,5 βαθμό Κελσίου, η Ευρώπη προωθεί την πλήρη απανθρακοποίηση στην παραγωγή ενέργειας, ως τα μέσα της δεκαετίας του 20230.
Ένα από τα ερωτήματα που καλούμαστε να απαντήσουμε είναι, πως μπορεί να επηρεαστεί η κτηνοτροφία ή η Γεωργία από τις νέες μεθόδους παραγωγής ενέργειας.