Μέλη της SAS (βρετανικές ειδικές δυνάμεις) στο Αφγανιστάν σκότωσαν επανειλημμένα κρατουμένους και άοπλους υπό ύποπτες συνθήκες, σύμφωνα με έρευνα του BBC.
Όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο, στρατιωτικές αναφορές υποδεικνύουν ότι μια μονάδα ενδεχομένως να σκότωσε παράνομα 54 άτομα μέσα σε ένα διάστημα έξι μηνών. Το BBC βρήκε στοιχεία που υποδεικνύουν πως η πρώτην επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων δεν προώθησε στοιχεία για σκοπούς έρευνας για φόνους.
Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι τα βρετανικά στρατεύματα «υπηρέτησαν με θάρρος και επαγγελματισμό στο Αφγανιστάν».
Το BBC συμπεραίνει ότι ο στρατηγός Σερ Μαρκ Κάρλετον- Σμιθ, πρώην επικεφαλής των Ειδικών Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου, είχε ενημερωθεί για τους παράνομους φόνους, μα δεν προώθησε τα στοιχεία στη Βασιλική Στρατονομία, ακόμα και αφού αυτή είχε αρχίσει σχετική έρευνα πάνω στην εν λόγω μονάδα. Ο ίδιος, που έγινε επικεφαλής του στρατού πριν αποσυρθεί τον προηγούμενο μήνα, αρνήθηκε να προβεί σε σχόλια.
Το BBC Panorama ανέλυσε εκατοντάδες σελίδες από αναφορές επιχειρήσεων της SAS, περιλαμβανομένων αναφορών που καλύπτουν πάνω από 12 επιδρομές «kill or capture» από μια μοίρα της SAS στη Χελμάντ το 2010/2011. Άτομα που υπηρέτησαν σε αυτήν κατά τη διάρκεια εκείνης της αποστολής είπαν στο BBC ότι είδαν μέλη της SAS να σκοτώνουν άοπλους κατά τη διάρκεια νυχτερινών επιδρομών. Επίσης, είπαν ότι τα είδαν να χρησιμοποιούν «drop weapons»: Τυφέκια Καλάσνικοφ (AK-47) που «φυτεύτηκαν» επί σκηνής για να δικαιολογηθούν φόνοι αόπλων.
Άτομα που υπηρέτησαν στις ειδικές δυνάμεις είπαν ότι υπήρχε συναγωνισμός μεταξύ μοιρών της SAS για τους περισσότερους φόνους, και ότι η μοίρα που διερεύνησε το ΒΒC προσπαθούσε να επιτύχει περισσότερους από αυτήν που είχε αντικαταστήσει. Εσωτερικά emails δείχνουν πως αξιωματικοί στα υψηλότερα κλιμάκια των ειδικών δυνάμεων γνώριζαν πως υπήρχαν προβληματισμοί για παράνομους φόνους, μα δεν ανέφεραν τις υποψίες τους στη στρατονομία παρά το ότι ήταν υποχρεωμένοι να το κάνουν.
Το 2019 το BBC και οι Sunday Times διερεύνησαν μια επιδρομή η οποία κατέληξε σε δικαστήριο και σε εντολή στο υπουργείο Άμυνας για παράδοση εγγράφων γύρω από τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα. Στο πλαίσιο της νέας έρευνας, το BBC ανέλυσε επιχειρησιακές αναφορές σχετικά με νυχτερινές επιδρομές. Διαπιστώθηκε ένα μοτίβο παρεμφερών περιπτώσεων με Αφγανούς που σκοτώνονταν επειδή έβγαζαν Καλάσνικοφ ή χειροβομβίδες πίσω από κουρτίνες ή έπιπλα αφού είχαν τεθεί υπό κράτηση. Ο αριθμός των συνολικών φόνων κατά την εξάμηνη αποστολή της μοίρας ήταν τριψήφιος, ενώ δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί μελών της SAS.
«Σκοτώνονταν πολλοί στις νυχτερινές επιδρομές και οι εξηγήσεις δεν έβγαζαν νόημα» είπε στο BBC αξιωματικός που εργαζόταν στο αρχηγείο των βρετανικών ειδικών δυνάμεων. «Όταν κάποιος τίθεται υπό κράτηση, δεν θα έπρεπε να καταλήγει νεκρός. Το ότι συνέβαινε ξανά και ξανά προκαλούσε ανησυχία στο αρχηγείο. Ήταν ξεκάθαρο πως κάτι δεν πήγαινε καλά».
Εσωτερικά emails δείχνουν πως αξιωματικοί αντιμετώπιζαν τις αναφορές με δυσπιστία, χαρακτηρίζοντάς τες «απίστευτες» και κάνοντας λόγο για «την πιο πρόσφατη σφαγή» της μοίρας. Ένας αξιωματικός επιχειρήσεων έγραψε πως «πρέπει να είναι η 10η φορά μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες» που η μοίρα έστειλε κρατούμενο πίσω σε κτίριο και «εμφανίστηκε ξανά με ένα ΑΚ».
Καθώς οι προβληματισμοί αυξάνονταν, ένας από τους πιο υψηλόβαθμους αξιωματικούς ειδικών δυνάμεων στη χώρα προειδοποίησε σε μυστικό memo ότι ίσως υπήρχε «σκόπιμη γραμμή» παράνομων φόνων. Η ηγεσία προβληματίστηκε τόσο πολύ που διετάχθη επίσημη έρευνα, μα όταν αξιωματικός απεστάλη στο Αφγανιστάν για να μιλήσει με μέλη της μοίρας, φάνηκε να δέχεται την εκδοχή των μελών της SAS. Έγγραφα δείχνουν πως η τελική αναφορά υπεγράφη από τον διοικητή της μονάδας που ήταν υπεύθυνη για τους ύποπτους φόνους. Τα στοιχεία δεν δόθηκαν στη στρατονομία.