Υπέκυψε στο αναπόφευκτο ο Μπόρις Τζόνσον καθώς σύμφωνα με το ΒΒC, ανακοινώνει σήμερα την παραίτηση του από την ηγεσία των Τόρις. Ωστόσο θέλει να παραμείνει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρι το φθινόπωρο οπότε θα έχει αναδειχθεί και ο νέος αρχηγός του κόμματος στον οποίο θα παραδώσει. Ήδη όμως αρκετοί βουλευτές του κόμματος του αλλά και το κόμμα των Εργατικών διαφωνούν και ζητούν την άμεση αντικατάστασή του και από την ηγεσία της χώρας. Μάλιστα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απειλεί με πρόταση μομφής.
Επίσης όπως έγινε γνωστό ο Τζόνσον έχει ήδη προχωρήσει σε διορισμούς νέων υπουργών και υφυπουργών μετά το μπαράζ παραιτήσεων ενώ έχει ενημερώσει για τις εξελίξεις και την Βασίλισσα Ελισάβετ, αν και τυπικά δεν όφειλε αφού δεν ακόμη δεν παραιτείται από πρωθυπουργός.
Η είδηση πάντως της παραίτησής του έγινε δεκτή με ανάμεικτα συναισθήματα και οι αντιδράσεις ποικίλουν.
Κάποιοι εντός του κόμματος και της κυβέρνησης φαίνεται να ικανοποιούνται με την εξέλιξη, ενώ άλλοι φαίνεται να επιμένουν πως ο Τζόνσον πρέπει να παραιτηθεί ταυτόχρονα και από τα δύο αξιώματα. Ήδη αρκετοί βουλευτές εκφράστηκαν δημόσια πως είναι κατά αυτής της παραμονής του Τζόνσον ως υπηρεσιακού πρωθυπουργού και ήδη αρκετοί προτείνουν να αναλάβει τα καθήκοντα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Ντομινίκ Ράαμπ.
Και ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Εργατικών που σχολίασε πως πρόκειται για ”καλά νέα για τη χώρα” έσπευσε να συμπληρώσει πως ”Δεν χρειαζόμαστε μια αλλαγή στην αρχηγία των Τόρις. Χρειαζόμαστε μια πραγματική αλλαγή κυβέρνησης”. Πριν λίγο μάλιστα είπε πως εάν παραμείνει στην πρωθυπουργία οι Εργατικοί θα καταθέσουν πρόταση μομφής.
Επίσης η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον σχολίασε λίγα λεπτά μετά την μετάδοση της είδησης της παραίτησης ότι θα υπάρξει ”μια αίσθηση ανακούφισης αφού το χάος των τελευταίων ημερών θα τελειώσει” αλλά έσπευσε να συμπληρώσει πως αμφισβητεί τη βιωσιμότητα της επιλογής για παραμονή του Τζόνσον μέχρι το φθινόπωρο στην πρωθυπουργία και τόνισε πως ήταν πάντα ”εμφανώς ακατάλληλος για πρωθυπουργός”.
H διαδικασία που που ακολουθείται και το ερώτημα εάν ο Τζόνσον θα αντέξει έως το φθινόπωρο
Σε ότι αφορά το τι ακολουθεί της παραίτησης Τζόνσον, το πρώτο βήμα αφορά τις διαδικασίες ανάδειξης νέου ηγέτη των Τόρις και ήδη οι επίδοξοι διάδοχοι κάνουν τα σχέδια τους.
Το επόμενο διάστημα περί τα 100.000 μέλη των Τόρις θα κληθούν θα επιλέξουν το νέο πρόσωπο που θα ηγείται του κόμματος που επίσης θα αναλάβει και τα ηνία της χώρας.
Η διαδικασία είναι μακρά -αρκετών εβδομάδων- και αυτός είναι και ο λόγος που ο Τζόνσον θέλει παραμένει πρωθυπουργός έως τον Οκτώβριο.
Τότε, θα υποβάλει την παραίτησή του στη βασίλισσα και αυτή θα καλέσει τον νέο αρχηγό του κόμματος και θα του δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Το ερώτημα ωστόσο, που τίθεται, και στο οποίο επιμένει ο πολιτικός αναλυτής του BBC, Κρις Μέισον (όπως και η Στέρτζον) είναι εάν αυτό το σενάριο είναι βιώσιμο. Εάν δηλαδή είναι εφικτό ο Τζόνσον να παραμείνει στην πρωθυπουργία έως το φθινόπωρο.
Οι υποστηρικτές του υπερθεματίζουν ότι αυτό προσφέρει μια αίσθηση συνέχειας και σταθερότητας σε μια εποχή που δεν υπάρχει τίποτα από τα δύο.
Πολέμιοι όμως του Τζόνσον υποστηρίζουν ότι η παραμονή του στην πρωθυπουργία είναι επιζήμια για τη χώρα όταν δεκάδες υπουργοί, υφυπουργοί, μέλη κοινοβουλευτικών επιτροπών κ.α. έχουν παραιτηθεί δηλώνοντας πως ο Τζόνσον είναι ακατάλληλος θα συνεχίσει να ηγείται της χώρας.
Ο δε πρώην έμπιστός που στη συνέχεια στράφηκε εναντίον του, Ντομινίκ Κάμμινγκς προειδοποιεί πως ο Τζόνσον θα πρέπει απομακρυνθεί άμεσα από την πρωθυπουργία αλλιώς θα ”προκαλέσει σφαγή”.
Οι κρίσιμες ώρες πριν την απόφαση
Αξίζει να σημειωθεί πως λίγο πριν το ΒΒC μεταδώσει την είδηση περί παραίτησης Τζόνσον από την ηγεσία των Τόρις, είχε δεχθεί ένα ακόμη πλήγμα αφού ακόμη και ο νέος υπουργός Οικονομικών, Ναντίμ Ζαχάουι τον οποίο διόρισε πριν από 48 ώρες μετά την παραίτηση του Ρίσι Σουνάκ, δήλωσε πως ο Τζόνσον πρέπει να παραιτηθεί. Αλλιώς, όπως είπε, η κρίση η οποία που βιώνει η κυβέρνηση θα γίνει ακόμη χειρότερη.
″Αυτή η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη και μόνο χειρότερα μπορεί να εξελιχθεί για εσάς, για το Συντηρητικό Κόμμα και κυρίως για ολόκληρη τη χώρα”, έγραψε ο Ζαχάουι στο Twitter έπειτα από την παραίτηση περισσότερων από 60 υπουργών, υφυπουργών, μελών επιτροπών και συμβούλων. ”Πρέπει να πράξετε ορθά και να παραιτηθείτε τώρα”.
Ο Ζαχάουι, όπως αναφέρει το Reuters, δεν είπε εάν παραιτήθηκε αλλά χθες ήταν μεταξύ των πολλών υπουργών που παρέμεναν στην κυβέρνηση τους οποίους ο Τζόνσον είδε κατ′ ιδίαν διαδοχικά και φέρονται να του εξήγησαν πως η κατάστασή είναι μη ανατρέψιμη και θα πρέπει να παραιτηθεί.
Ακόμη και μέχρι σήμερα το πρωί ωστόσο, ο Τζόνσον φαίνεται πως δεν ήταν έτοιμος για την έξοδο αφού επιδόθηκε και σε μια κίνηση επίδειξης ισχύος αποπέμποντας ένα από τα επιφανέστερα στελέχη των Συντηρητικών, τον υπουργό προεδρίας της κυβέρνησης Μάικλ Γκόουβ. Ο Γκόουβ ήταν μεταξύ εκείνων των μελών της κυβέρνησης που ζήτησαν από τον Τζόνσον να παραιτηθεί από το αξίωμά του.
Την ίδια στιγμή, προσπαθώντας να κερδίσει χαμένο έδαφος, σύμβουλος του δήλωνε πως ο Τζόνσον μαζί με τον νέο υπουργό Οικονομικών σκόπευαν να παρουσιάσουν το νέο οικονομικό πρόγραμμά της κυβέρνησης την επόμενη Τρίτη και σε αυτό θα περιλαμβάνονται φοροαπαλλαγές.
Με την κυβέρνηση όμως να συνεχίζει να φυλλορροεί ακόμη και σήμερα με παραιτήσεις νέων υπουργών και υφυπουργών, τους ”έμπιστούς” του υπουργούς να επιμένουν πως πρέπει να αποχωρήσει και το κόμμα του να ψάχνει τρόπο να αλλάξει τον κανονισμό για να γίνει εκ νέου πρόταση μορφής σε βάρος του, κατέστη σαφές πως το ”παιχνίδι είχε τελειώσει”.
Με πληροφορίες από ΒΒC, Reuters