Tα τελευταία νέα από το Μπιαρίτζ οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η λήψη ουσιαστικών αποφάσεων για την κλιματική αλλαγή, την ώρα που τα δάση του Αμαζονίου φλέγονται, απέχει όσο και το υπέροχο γαλλικό θέρετρο...από τον Αμαζόνιο.
Η πρώτη απόφαση που ανακοινώθηκε κατά την τελευταία ημέρα των εργασιών αναφέρεται στην χορήγηση βοήθειας ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων για την κατάσβεση των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ενδεχομένως, το ποσό να αποδειχθεί επαρκές για την κατάσβεση, ωστόσο ακούγεται περίπου αστείο να συζητούν οι ισχυροί του κόσμου για ένα τόσο περιορισμένο κονδύλι, την ώρα που η θωράκιση του πλανήτη έναντι της κλιματικής αλλαγής θα απαιτούσε γενική κινητοποίηση και επιστράτευση τεράστιων πόρων και μέσων.
Ο Ντόναλντ Τραμπ καθυστέρησε αρχικά και τελικά δεν εμφανίστηκε στην αίθουσα την ώρα που οι ηγέτες κουβέντιαζαν (26 Αυγούστου) με θέμα «την κλιματική αλλαγή και την βιοποικιλότητα».
Απαντώντας, αργότερα στην τελική συνέντευξη Τύπου, σε ερώτημα για την κλιματική αλλαγή, ο Τραμπ απερίφραστα τόνισε ότι ο αμερικανικός πλούτος βασίζεται στην ενέργεια και δεν πρόκειται να το θέσει αυτό σε κίνδυνο για όνειρα και ανεμογεννήτριες.
«Νιώθω ότι οι ΗΠΑ έχουν έναν τεράστιο πλούτο. Ζωντάνεψα αυτόν τον πλούτο…Είμαστε ο πρώτος παραγωγός ενέργειας στον κόσμο και σύντομα θα είμαστε με μεγάλη διαφορά», απάντησε ο Τραμπ σε ερώτηση που του τέθηκε για την κλιματική αλλαγή, στην τελική συνέντευξη Τύπου της G7.
«Δεν πρόκειται να απολέσω αυτό τον πλούτο, δεν πρόκειται να τον χάσω για όνειρα, ανεμόμυλους, που ειλικρινά δεν δουλεύουν τόσο καλά», τόνισε, χαρακτηρίζοντας εαυτόν περιβαλλοντολόγο και ότι επιθυμεί τον καθαρότερο αέρα και νερό στη Γη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πέντε εκατομμύρια από τον Λεονάρντο Ντι Καπριο για τον Αμαζόνιο
Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επιχείρησε να υποβαθμίσει το γεγονός, λέγοντας στην συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά, ότι «δεν ήταν παρών (ο Τραμπ) στην αίθουσα, αλλά η ομάδα του ήταν εκεί...Δεν θα έπρεπε να παρερμηνεύσετε την απουσία του Αμερικανού Προέδρου...οι ΗΠΑ είναι μαζί μας για την βιοποικιλότητα και για την πρωτοβουλία του Αμαζονίου», δήλωσε με τακτ.
Δραματική προειδοποίηση από τον Γκουτέρες
Ωστόσο, ο ΓΓ του ΟΗΕ λίγα λεπτά νωρίτερα - χωρίς τακτ - απηύθυνε μία δραματική προειδοποίηση από το βήμα της ίδιας συνόδου, βάζοντας τους πάντες σε σκέψεις για το ποιός λέει (και πόση) αλήθεια.
Αντιμετωπίζουμε μία «δραματική και επείγουσα κατάσταση για το κλίμα», είπε ο Ισπανός ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών.
Κάλεσε τους ηγέτες να σπεύσουν στις 23 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, ώστε να συμφωνήσουν εκεί για τον περιορισμό της εκπομπής ατμοσφαιρικών ρύπων.
«Είμαστε πλέον πολύ χειρότερα σε σχέση το που βρισκόμασταν κατά την συνάντησή μας στο Παρίσι (το 2015) ...Και είναι απολύτως επιτακτικό να δεσμευθούν οι χώρες, ώστε να αυξήσουν (τα μέτρα) όσα αποφασίστηκαν στο Παρίσι», ανέφερε ο Γκουτέρες. Πρόσθεσε ότι οι παγετώνες της Γροιλανδίας λιώνουν με «δραματικούς» ρυθμούς και ότι τα χρόνια 2015-2019 ήταν «τα πέντε θερμότερα έτη που έχουν καταγραφεί.
πηγές: Associated Press, Reuters