Big Data Analyst – Είναι … Δεδομένο πώς έχει γίνει περιζήτητος!

Ένα περιζήτητο επάγγελμα και από τα καλύτερα αμειβόμενα.
Prostock-Studio via Getty Images

Μόλις συμπληρωθεί ένα λεπτό από τη στιγμή που ξεκινήσατε να διαβάζετε αυτό το άρθρο, ενώ εσείς θα βρίσκεστε λίγες γραμμές παρακάτω, στο διαδίκτυο θα έχουν αναρτηθεί - κατά προσέγγιση - 280.000 Instagram Stories, θα έχουν δημοσιευτεί 510.000 tweets, θα έχουν προβληθεί 4.500.000 YouTube videos, θα έχουν αποσταλεί 18.000.000 γραπτά μηνύματα και 188.000.000 email και θα έχουν γίνει 3.800.000 αναζητήσεις στο Google.

Σίγουρα τώρα αναρωτιέστε αν αυτά συμβαίνουν μέσα σε ένα λεπτό, τι γίνεται μέσα σε μία ολόκληρη ημέρα;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσο εσείς διαβάζετε αυτό το άρθρο από όλη αυτή την διαδικτυακή δραστηριότητα έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιος όγκος δεδομένων!

  • Ποιος όμως μπορεί να επεξεργαστεί αυτές τις πληροφορίες;

  • Ποιος μπορεί να τις αναλύσει και να τις ερμηνεύσει;

Η απάντηση είναι: οι Αναλυτές Μεγάλων Δεδομένων ή αλλιώς Big Data Analysts!

Πριν αποφασίσετε ότι η απάντηση δε σας αφορά, σκεφτείτε ότι η επόμενη έκδοση του Call of Duty, του Fortnite ή οποιουδήποτε άλλου Video Game παίζετε, ενδεχομένως θα διαμορφωθεί από το πόσες φορές πατάτε pause κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, πότε το εγκαταλείπετε και σε ποιο σημείο χάνετε. Με ποιον τρόπο; Τα δεδομένα από την παρουσία σας στο παιχνίδι, συλλέγονται, αναλύονται και ερμηνεύονται από ειδικούς και στη συνέχεια λαμβάνονται υπόψιν για τη βελτίωση του σεναρίου του παιχνιδιού.

Τι είναι τα Big Data και τι κάνει ένας Big Data Analyst στην καθημερινότητα του;

Ο όρος ”Μεγάλα Δεδομένα” αναφέρεται σε δεδομένα των οποίων το μέγεθος και η πολυπλοκότητά δυσχεραίνει την επεξεργασία και την ανάλυσή τους με παραδοσιακές μεθόδους. Αυτές οι πληροφορίες προέρχονται όχι μόνο από τα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και από αισθητήρες που συλλέγουν πληροφορίες για το κλίμα, από ηλεκτρονικές αγορές και συναλλαγές, από σήματα GPS, από τη χρήση των κινητών τηλεφώνων, κ.ά. και είναι γνωστές ως Big Data.

Οι Αναλυτές Μεγάλων Δεδομένων, αναλαμβάνουν να επεξεργαστούν τα Big Data, συνδυάζοντας τα Μαθηματικά και τη Στατιστική με προγράμματα διαχείρισης δεδομένων! Κατόπιν τα αναλύουν και τα ερμηνεύουν. Με αυτό τον τρόπο επικοινωνούν τις νέες τάσεις, όχι μόνο στον τεχνολογικό αλλά και στον επιχειρηματικό τομέα. Έτσι, βοηθούν το προσωπικό ενός οργανισμού ή μίας εταιρείας, να προσαρμόσει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες του στις εκάστοτε συνθήκες και να λάβει τεκμηριωμένες στρατηγικές αποφάσεις.

Είναι ο Big Data Analyst ένα περιζήτητο επάγγελμα;

Ο Αναλυτής Μεγάλων Δεδομένων είναι ένα νέο επάγγελμα που σήμερα θεωρείται βασικό στον κόσμο των τεχνολογιών και είναι ένα από τα καλύτερα αμειβόμενα.

Τα επόμενα χρόνια η Μηχανική Μάθηση (Machine Learning), το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, (Internet of Things-IoT), τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και η δημόσια διάθεση κυβερνητικών αρχείων (CIA World Factbook, European Union Open Data Portal), θα αυξήσουν εκθετικά τον όγκο των δεδομένων και την ανάγκη αποθήκευσης, επεξεργασίας και ερμηνείας τους. Ταυτόχρονα, κρίνεται αναγκαία και η προστασία και ασφάλεια αυτών των δεδομένων, καθώς πολλές φορές αναφέρονται σε προσωπικά ή «ευαίσθητα» δεδομένα. Επομένως, η Επιστήμη των Δεδομένων θα είναι ένα ευρύ πεδίο, στο οποίο απόφοιτοι από πολλά Τμήματα μπορούν να συνεισφέρουν.

Πώς μπορώ να γίνω Big Data Analyst;

Στην Ανάλυση των Δεδομένων είναι απαραίτητες οι γνώσεις Μαθηματικών και Στατιστικής. Παράλληλα, το μεγαλύτερο μέρος του λογισμικού που χρησιμοποιείται στην ανάλυση δεδομένων είναι εξαιρετικά εξειδικευμένο, οπότε οι δεξιότητες στην Πληροφορική είναι αναγκαίες.

Στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, υπάρχουν (9) Τμήματα Μαθηματικών, η Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Ε.Μ.Π. και (4) Τμήματα Στατιστικής, όπου κάποιος μπορεί να αποκτήσει βασικές γνώσεις στα Μαθηματικά και τη Στατιστική. Στον τομέα της Πληροφορικής, υπάρχουν έξι (6) Τμήματα Πληροφορικής, το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής, δύο (2) Τμήματα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και τέσσερα (4) Τμήματα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών.

Πληροφορίες για το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών αλλά για τα Μεταπτυχιακά όλων των Τμημάτων, μπορείτε να βρείτε στο ΠΑΜΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 2020. Η έντυπη αλλά και η ηλεκτρονική του έκδοση, e-ΠάμεΠανεπιστήμιο, αποτελούν έναν ολοκληρωμένο οδηγό σπουδών για όλα τα Τμήματα των ελληνικών Πανεπιστημίων.

Δημοφιλή