Με την καλύτερη κατανόηση της ανατομίας και της φυσιολογίας του γηρασμένου προσώπου, έγινε αντιληπτό ότι η γήρανση είναι αποτέλεσμα τόσο κρανιοπροσωπικών αλλαγών, όσο και ατροφίας των βαθύτερων και επιφανειακών στρωμάτων του λίπους καθώς και ατροφίας του δέρματος. Η επιφανειακή λοιπόν αλλά και βαθύτερη απώλεια όγκου οδηγεί σε σημαντικές αλλαγές στα χαρακτηριστικά του προσώπου, πτώση του δέρματος και εμφάνιση ρυτίδων, πτυχών και αυλάκων.
Γίνεται λοιπόν μια δυναμική μετακίνηση από τη δισδιάστατη θεραπευτική προσέγγιση που περιλάμβανε τη διόρθωση μεμονωμένων ρυτίδων και lifting στην τριδιάστατη διόρθωση με αποκατάσταση του χαμένου όγκου όλων των υποκείμενων μαλακών και οστέινων δομών.
Μη μόνιμα εμφυτεύματα
Υαλουρονικό Οξύ (ΗΑ)
Το ΗΑ είναι φυσικώς απαντώμενος πολυσακχαρίτης, βασικό συστατικό της εξωκυτταρίου ουσίας και πανομοιότυπος σε όλα τα είδη των ζώων και των ιστών. Χημικά είναι δισακχαρίτης γλυκοζαμινογλυκάνης.
Είναι εξαιρετικά υδρόφιλος γι' αυτό προσελκύει μεγάλες ποσότητες νερού και αποκτά μεγάλο όγκο σχετικά με τη μάζα του, ενώ παράλληλα μπορεί να αντιστέκεται σε δυνάμεις πίεσης.
Λόγω αυτής της ικανότητας να δεσμεύουν νερό, τα εμφυτεύματα ΗΑ πετυχαίνουν σημαντική αύξηση του όγκου των ιστών μετά την ένεσή τους.
Το ΗΑ είναι το κυριότερο συστατικό της εξωκυττάριας ουσίας.
Αποτελεί ένα φυσικό υπόστρωμα των ιστών που γεμίζει τα μεσοδιαστήματα, ενυδατώνει, απορροφά τους κραδασμούς και παρέχει ένα ελαστικό σκελετό για την στήριξη κολλαγόνου και ελαστίνης.
Επιπλέον δρα βιοχημικά ρυθμίζοντας την φλεγμονή, την επούλωση των τραυμάτων, τον καθαρισμό των ελεύθερων ριζών, τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό και την κινητικότητα των κυττάρων.
Το φυσικό ΗΑ έχει χρόνο ημίσειας ζωής στον ιστό 1 έως 2 ημέρες, γιατί υφίσταται διάλυση και αποδομείται ενζυμικά στο ήπαρ σε CO₂και νερό. Για να σταθεροποιηθεί και να αυξηθεί η διάρκειά του στους ιστούς ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν εμφύτευμα, το ΗΑ τροποποιείται με sulfonyl-bis-ethylδιασταυρώσεις μεταξύ των υδροξυλικών ομάδων των πολυσακχαριδικών αλυσίδων του.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία σταθεροποιημένων μακρομορίων ΗΑ με πολύ μεγαλύτερη αντοχή στην αποδόμηση από την υαλουρονιδάση των ιστών, την θερμότητα και τις ελεύθερες ρίζες, ενώ ακόμα διατηρούν την βιοσυμβατότητά τους.
Ενώ ο βαθμός διασταύρωσης είναι ανάλογος με την γλοιότητα της γέλης (αυξάνοντας ο βαθμός διασταύρωσης αυξάνει και η σκληρότητα της γέλης).
Τα εμφυτεύματα ΗΑ που κυκλοφορούν στην αγορά προέρχονται κυρίως από ζύμωση του βακτηριδιακoύ Streptococcusequine.
Η βασική τους διαφορά βρίσκεται στο τελικό μήκος των πολυμερών αλυσίδων.
Τα διφασικά περιέχουν διασταυρωμένα σωματίδια ΗΑ ίδιου περίπου μεγέθους, αναμειγμένα με μη διασταυρωμένο ΗΑ σε μορφή buffer.
Το ελεύθερο ΗΑ βοηθά στο να περάσει πιο εύκολα η γέλη από την λεπτή βελόνα και στην ομοιόμορφη κατανομή των μακρομορίων ενώ απορροφάται μετά την εμφύτευση.
Τα διφασικά στηρίζονται στο μέγεθος των σωματιδίων για να αυξήσουν την διογκωτική τους ικανότητα και την διάρκεια.
Τα μονοφασικά περιέχουν συνεχή διασταυρωμενη πολυσακχαριδική αλυσίδα, είναι πιο ομοιογενή και ενίονται ευκολότερα.
Επειδή περιέχουν μείγμα υψηλού και χαμηλού μοριακού βάρους HA, σχηματίζουν ένα ετερογενές gelμε τυχαία σχήματα και μεγέθη και μαλακότερη σύσταση σε σχέση με τα διφασικά εμφυτεύματα. Τα μονοφασικά περιέχουν συνεχή διασταυρωμένη πολυσακχαριδική αλυσίδα, είναι πιο ομοιογενή και ενίονται ευκολότερα. Επειδή περιέχουν μείγμα υψηλού και χαμηλού μοριακού βάρους ΗΑ, σχηματίζουν ένα ετερογενές gelμε τυχαία σχήματα και μεγέθη και μαλακότερη σύσταση σε σχέση με τα διφασικά εμφυτεύματα.
Θεραπεία με εμφυτεύματα
Προετοιμασία του ασθενούς
Τα δερματικά εμφυτεύματα αντενδείκνυνται στη διάρκεια της κύησης και του θηλασμού, σε ανοσοκατασταλμένα άτομα και σε ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα.
Σε άτομα με ιστορικό χηλοειδών ή υπερτροφικών ουλών, αποφεύγεται η ένεση ημιμόνιμων και μόνιμων εμφυτευμάτων.
Το βάθος του ελλείμματος καθορίζει το βάθος της ένεσης και όσο πιο βαθύ είναι το έλλειμμα τόσο πιο παχύρευστο είναι το υλικό.
Οι επιφανειακές ρυτίδες απαιτούν διόρθωση στο ανώτερο χόριο. Βαθύτερες ρυτίδες και πτυχές απαιτούν την τοποθέτηση του εμφυτεύματος στο μεσαίο και κατώτερο χόριο ή υποδορίως.
Είναι η κάθετη εναπόθεση μικρής ποσότητας εμφυτεύματος, στο επίπεδο του περιοστέου.
Για να επιτευχθεί η μέγιστη διείσδυση, το δέρμα ανυψώνεται με το ελεύθερο χέρι και η κάνουλα εισέρχεται στο λεπτότερο σημείο του υπό γωνία 90°.
Λόγω της υποκείμενης οστικής στήριξης, μικρές ποσότητες υλικού επιτυγχάνουν μεγάλη διόρθωση του ελλείμματος.
Εφαρμόζεται στη θεραπεία των υποκόγχιων αυλάκων.
Τεχνική πύργων (towertechnique)
Είναι μια τεχνική τριδιάστατης αποκατάστασης όγκου κατά την οποία γίνονται πολλαπλές κάθετες εναποθέσεις εμφυτεύματος από τη μορφή πύργων ή στηλών υλικού, για να στηρίξουν το υπερκείμενο δέρμα.
Οι στήλες αυτές είναι αυτοϋποστηριζόμενες και δεν απαιτούν οστική βάση.
Στις παρειές τοποθετούνται κάθετα στην περιοχή που χρειάζεται όγκο με μορφή πολλαπλών μικρών ποσοτήτων υλικού σε απόσταση 0,1-1 mmμεταξύ τους.