Ο πληθωρισμός και δευτερευόντως η αυξημένη ανεργία είναι οι μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg, Misery Index, ο οποίος και φέτος συνοψίζει προβλέψεις για 66 οικονομίες. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τις πιο απογοητευτικές προβλέψεις.
Ο δείκτης για τη διαμόρφωσή του βασίζεται στην ιδέα ότι η υψηλή ανεργία και ο πληθωρισμός αντικατοπτρίζουν το πόσο περίεργα νιώθουν οι κάτοικοι μιας χώρας για την οικονομία της.
Τα πρωτεία της πιο δυστυχισμένης χώρας φαίνεται πως κατέχει για τέταρτη χρονιά η Βενεζουέλα ενώ η λιγότερο δυστυχισμένη είναι η Ταϊλάνδη. Μάλιστα οι επιδόσεις της Βενεζουέλας έχουν επιδεινωθεί σημαντικά από το 2017. Στη συγκεκριμένη χώρα ο υπερπληθωρισμός δεν αφήνει περιθώρια στους οικονομολόγους να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι. Μια μείωση των τιμών στα είδη μπακαλικής φέτος οδήγησε σε μια σύντομη ανατροπή του πληθωρισμού, ωστόσο οι οικονομολόγοι για φέτος εξακολουθούν να βλέπουν αύξηση με ρυθμούς 1,8% φέτος. Την ίδια ώρα το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός της χώρας το 2018 θα τρέξει με 13,000%, από περίπου 2,400% το 2017.
Η Ελλάδα το 2017 βρισκόταν στην έκτη θέση όσον αφορά τις πιο αδύναμες οικονομίες του κόσμου, ενώ το 2018 οι προβλέψεις την τοποθέτησαν στην πέμπτη θέση μαζί με την Τουρκία.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός πως τη μεγαλύτερη βελτίωση των οικονομικών της για φέτος καταγράφει το Μεξικό, αφού στη λίστα με τις λιγότερο δυστυχισμένες χώρες έπεσε 16 ολόκληρες θέσεις. Οι οικονομολόγοι εκφράζουν την αισιοδοξία τους όσον αφορά τις προοπτικές του πληθωρισμού που αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4,1% το 2018, σε σχέση με το 6% του 2017.
Αυτές είναι οι 10 πιο «μίζερες» οικονομίες σύμφωνα με το δείκτη του Bloomberg
-Βενεζουέλα
-Νότια Αφρική
-Αργεντινή
-Αίγυπτος
-Ελλάδα και Τουρκία στην ίδια θέση
-Ουκρανία
-Ισπανία
-Βραζιλία
-Σαουδική Αραβία
-Σερβία
Σε αντίθεση οι πιο «ευτυχείς» οικονομικά χώρες είναι:
-Ταϊλάνδη
-Σιγκαπούρη
-Ιαπωνία και Ελβετία στην ίδια θέση
-Ταϊβάβ
-Ισραήλ
-Ισλανδία
-Νορβηγία μαζί με τη Νότια Κορέα
-Δανία
Πηγή: Bloomberg