Bloomberg: Η ΕΚΤ θέτει προς αξιολόγηση τη ρευστότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών

Μετά τα πρώτα αποτελέσματα το καλοκαίρι, οι Ευρωπαικές τράπεζες θα διαχωριστούν ανάλογα με το πόσο ευάλωτες είναι απέναντι σε μια κρίση ή και χρεοκοπία.
via Associated Press

Η διάχυτη ανησυχία για την σταθερότητα των τραπεζών, μετά την χρεοκοπία δύο αμερικανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και της ελβετικής Credit Suisse, οδήγησε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εντείνει την αξιολόγηση των αποθεμάτων ρευστότητας των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Ο πως αναφέρει το Bloomberg, ενδεχομένως η ΕΚΤ να θέσει ακόμη και αυστηρότερες απαιτήσεις σε ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες το 2023.

Η ετήσια αξιολόγηση της ΕΚΤ εστιάζει στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες και δίνει μεγαλύτερη έμφαση στη διαχείριση της ρευστότητας των κεφαλαίων, με το ενδεχόμενο να τεθεί υψηλότερα ο πήχης σε βασικές μετρήσεις όπως ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας, κάτι που είναι προς συζήτηση ανάμεσα στις τράπεζες και την ΕΚΤ.

Η κατάρρευση της Credit Suisse Group και των Αμερικανικών τραπεζών όπως η Silicon Valley Bank, έθεσε υπό αμφισβήτηση το πόσο πραγματικά προετοιμασμένες είναι οι τράπεζες να αντέξουν τις πιέσεις στις καταθέσεις και την αποτελεσματικότητα των μετρήσεων που χρησιμοποιούν επενδυτές και ρυθμιστικές αρχές για να αξιολογήσουν την ικανότητά τους να αντέξουν μία κρίση.

Στο στόχαστρο ρευστότητα και πλούσιοι πελάτες

Καθώς η ρευστότητα αποτελεί κρίσιμο σημείο της τραπεζικής εποπτείας, οι Αρχές επικεντρώθηκαν μόλις πρόσφατα σε πιο πιεστικά ζητήματα τραπεζικού κεφαλαίου και πιστωτικού κινδύνου στην εποχή των χαμηλών επιτοκίων.

Η ΕΚΤ άρχισε να πιέζει τις τράπεζες να εξετάσουν πιο προσεκτικά τη ρευστότητά τους στα τέλη του 2021, όταν ο υψηλός πληθωρισμός έδειχνε να αυξάνει το κόστους χρηματοδότησης. Η πρόσφατη κατάρρευση των Αμερικανικών τραπεζών έκανε πιο επιτακτική την ανάγκη αυτής της αξιολόγησης.

Πηγές του Βloomberg, αναφέρουν ότι η ΕΚΤ πιθανότατα θα λάβει τα πρώτα αποτελέσματα της ετήσιας αξιολόγησης των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες το καλοκαίρι. Αργότερα, μέσα στο 2023, θα διαχωρίσουν τις τράπεζες ανάλογα με το πόσο ευάλωτες είναι σε εκροές χρηματοδότησης τα επιχειρηματικά τους μοντέλα.

Οι καταθέσεις πλούσιων πελατών είναι πιθανό να βρεθούν στο επίκεντρο της αξιολόγησης, καθώς οι μεμονωμένες αναλήψεις μπορούν να εξαντλήσουν γρήγορα τα αποθέματα ρευστότητας μίας τράπεζας, ανέφεραν οι πηγές. Κάτι που αποτέλεσε ένα στοιχείο της κρίσης στην Credit Suisse.

Η χρηματοδότηση από τις αγορές και η αντίληψη των λιανικών πελατών για την ασφάλεια των αποταμιεύσεών τους επίσης είναι πιθανό να συζητηθεί, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Oι ελβετικές ρυθμιστικές αρχές είχαν βρει καλή την ρευστότητα της Credit Suisse λίγες μέρες πριν την έκτακτη διάσωσή της από την ανταγωνιστική UBS.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι υποχρεωμένες να διατηρούν υψηλότερης ποιότητας ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία από όσα θα περίμεναν να χάσουν σε περίπτωση πιέσεων επί 30 ημέρες.

Η ΕΚΤ έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την προδιαγραφή αυτή, γνωστή ως δείκτης κάλυψης ρευστότητας (liquidity coverage ratio - LCR) αν και οι αξιωματούχοι της αναγνωρίζουν δημοσίως ότι σπάνια το έχει κάνει.

Ως εναλλακτική της αύξησης του δείκτη κάλυψης ρευστότητας, η ΕΚΤ θα μπορούσε σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg να ασκήσει κριτική σε μεμονωμένες τράπεζες για την ποιότητα των αποθεματικών τους ή την ικανότητά τους να τα διαχειριστούν.

Δημοφιλή