Bloomberg: Η Ελλάδα παραδίδει «μαθήματα» αμυντικών δαπανών - Στα ύψη ακόμη και μέσα στην κρίση

Οι δαπάνες της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι συγκρίσιμο μόνο με των ΗΠΑ της Πολωνίας και τα κράτη της Βαλτικής.
via Associated Press

Τα εύσημα στην Ελλάδα, για τις υψηλές αμυντικές της δαπάνες δίνει σε δημοσιεύματα τoυ το Bloomberg, το οποίο χαρακτηρίζει «πολύτιμα μαθήματα» προς τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, τον υπέρ εξοπλισμό της Αθήνας απέναντι στην Τουρκία.

Μεγάλες αμυντικές δαπάνες και στην κρίση

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, παρόλο που η Ελλάδα είναι μια χώρα με 10 εκατ. πληθυσμό, διαθέτει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, καθώς υπερβαίνει σταθερά τον στόχο του 2% του ΑΕΠ που έχει ορίσει το ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες, και μάλιστα εν μέσω της σκληρής οικονομικής κρίσης.

Συγκεκριμένα, «το 2015, τη χρονιά που η Ελλάδα διαπραγματευόταν με τους πιστωτές της για τα αυστηρά μέτρα λιτότητας, η χώρα εξακολουθούσε να δαπανά περισσότερο για την άμυνα της απ′ ότι η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο».

«Σε αντίθεση με άλλα μέρη της Ευρώπης, η ανάγκη για ένα ισχυρό στρατό είναι ριζωμένη στη συνείδηση των Ελλήνων» αναφέρει το Bloomberg σαφώς εναρμονισμένο με τις απαιτήσεις της κυβέρνηση Τραμπ, που πιέζει την Ευρώπη να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες στο 5%.

Ο «κακός γείτονας» και οι χώρες της Βαλτικής

Αναφερόμενο στο γεγονός ότι «η Ελλάδα είναι μεταξύ των λίγων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου ισχύει η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία», φιλοξενεί δηλώσεις της Iνώς Αφεντούλη, εκτελεστικής διευθύντριας του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στην Αθήνα και πρώην στέλεχος του ΝΑΤΟ, η οποία υποστηρίζει ότι «η αμυντική δομή της Ελλάδας βασίζεται κυρίως στην αποτροπή της Τουρκίας και δεν υπάρχει άλλη προτεραιότητα».

«Αυτό, είναι εύλογο λόγω της γεωγραφίας και της ιστορίας των δύο χωρών» υπογραμμίζει το δημοσίευμα κάνοντας έναν παραλληλισμό με τις χώρες της Βαλτικής που έχουν απέναντί τους τον εχθρικό γείτονα Ρωσία.

Στη γεωγραφική θέση της Ελλάδας αναφέρθηκε και ο Σπύρος Μπλαβούκος, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ερευνητής στο think tank ΕΛΙΑΜΕΠ λέγοντας ότι «η θέση της Ελλάδας είναι πολύ ιδιαίτερη από γεωπολιτική πλευρά, θέτοντας πολλές προκλήσεις ασφαλείας. Η χώρα βρίσκεται σε μια συνεχή διαδικασία ετοιμότητας όσον αφορά τις αμυντικές της δαπάνες και τα προγράμματα στρατιωτικού εξοπλισμού της».

Η κ. Αφεντούλη, σχολιάζει ακόμη, ότι η Ελλάδα δεν έχει επενδύσει στην δική της αμυντική βιομηχανία, καθώς αγοράζει στρατιωτικό εξοπλισμό, σε αντίθεση με την Τουρκία.

«Μεγάλο μέρος των δαπανών της Ελλάδας έχει διατεθεί σε στρατιωτικό προσωπικό και στην προμήθεια όπλων από το εξωτερικό, ενώ ελάχιστα έχουν επενδυθεί στην έρευνα και την ανάπτυξη. Αυτό, είναι μια χαμένη ευκαιρία που η Ευρώπη δεν πρέπει να επαναλάβει» αναφέρει.

«Εάν έχεις μια δεκαετή αμυντική στρατηγική, θα πρέπει να οικοδομήσεις μια εθνική βιομηχανία με βάση αυτά που έχεις και αυτά που θα χρειαστείς στο μέλλον. Δεν μιλάμε για βαριά όπλα ή αεροπλάνα, αλλά ίσως για ανταλλακτικά ή αμυντικό λογισμικό» υπογραμμίζει.

Η ελληνική αμυντική βιομηχανία

Το Bloomberg, αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει την νέα στρατηγική της για την άμυνα στις αρχές του επόμενου μήνα, η οποία θα επικεντρωθεί στη μεγαλύτερη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και στην ενίσχυση των τοπικών startups. Η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία ReArm Europe για την ενίσχυση των δυνατοτήτων ασφάλειας θα μπορούσε επίσης να δώσει ώθηση στην Ελλάδα, σημειώνεται.

Η Ελλάδα έχει δύο βασικές αμυντικές εταιρείες: την Ελληνική Βιομηχανία Όπλων, η οποία παράγει διάφορους τύπους πυρομαχικών και την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, η οποία υποστηρίζει μαχητικά αεροσκάφη και κατασκευάζει εξαρτήματα για αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των F-16.

Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία έχει ξεκινήσει ήδη την παραγωγή δικών της drones, και ενός συστήματος αντι-drone, το οποίο χρησιμοποιήθηκε σε ελληνικά πολεμικά πλοία που συμμετείχαν στην επιχείρηση «Ασπίδες» της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Οι σύγχρονοι πόλεμοι έχουν αποδείξει ότι η ύπαρξη μιας εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να έχουμε αξιόπιστες ένοπλες δυνάμεις διαχρονικά», σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλος της εταιρείας Αλέξανδρο Διακόπουλο. «Πρέπει να μπορείς να κατασκευάζεις κάποια συστήματα αυτόνομα, ώστε να μπορείς να τα υποστηρίζεις χωρίς να χρειάζεται να τα παίρνεις από το εξωτερικό».

«Πολιτικό εργαλείο» οι εξοπλισμοί

Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Ελλάδα αγόρασε μαχητικά αεροσκάφη και φρεγάτες Rafale από τη Γαλλία και έχει επίσης παραγγείλει έως και 40 F-35 από τις ΗΠΑ. Όλα αυτά ήρθαν με την δέσμευση ασφαλείας από μεγαλύτερες χώρες.

Ελλάδα και Γαλλία υπέγραψαν αμυντικό σύμφωνο το 2021. Οι ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, διατηρούν ναυτική βάση στην Κρήτη και χρησιμοποιούν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στη βορειοανατολική γωνία της Ελλάδας για πολυεθνικές ασκήσεις και στρατιωτικές κινήσεις.

Οι αμυντικές δαπάνες είναι ένα πολιτικό εργαλείο, σύμφωνα με τον κ. Μπλαβούκο. Εξασφαλίζει «κάποιο είδος πολιτικής προστασίας ή κάποιου είδους ειδική σχέση με τρίτες χώρες, μεγάλες δυνάμεις που έχουν συγκεκριμένα συμφέροντα και ρόλους στην ευρύτερη γεωπολιτική περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου», λέει χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα δαπανά όσο οι ΗΠΑ

«Οι δαπάνες της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι συγκρίσιμο μόνο με εκείνο των ΗΠΑ ή των χωρών της ΕΕ που βρίσκονται απευθείας στην τροχιά της Ρωσίας, όπως η Πολωνία ή τα κράτη της Βαλτικής», σημειώνει το Bloomberg.

Η Ελλάδα εστιάζει στη διατήρηση μιας ισχυρής αποτρεπτικής δύναμης καθώς το στρατιωτικό της προσωπικό είναι πάνω από το 1% του πληθυσμού, σε σύγκριση με το 0,6% στην Τουρκία, το 0,4% στις ΗΠΑ και το 0,2% στη Γερμανία.

Ακόμη και στη διάρκεια της κρίσης, η Ελλάδα προτίμησε να περικόψει δαπάνες από τη λειτουργία του κράτους για να μην προχωρήσει σε μείωση των προγραμμάτων αμυντικού εφοδιασμού» υποστηρίζει ο Δημήτρης Λιάκος, πρώην υφυπουργός και μέλος της ομάδας που διαπραγματεύτηκε το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας με την Ευρωζώνη.

Δημοφιλή