Body-fluid art: Η κορυφαία τεχνολογία παραμένει το σώμα μας, λέει η Άλις Ποτς

Body-fluid art: Η κορυφαία τεχνολογία παραμένει το σώμα μας, λέει η Άλις Ποτς

«... Ως ερευνήτρια υλικών αναζητώ τρόπους να προσδώσω ξανά ενδιαφέρον στα απλά πράγματα της καθημερινότητας. Με γοητεύει η διεπιστημονική προσέγγιση. Η συνεργασία επιστημόνων και σχεδιαστών. Το πώς κάτι τέτοιο μπορεί να ανοίξει νέα μονοπάτια. Αγαπώ τη μόδα και τη βιολογία γιατί έχεις να δουλέψεις με το σώμα. Βλέπω τα ρούχα σαν δεύτερο δέρμα. Είναι αυτό που αγγίζει απευθείας το σώμα μας. Πρέπει να σκεφτούμε από την αρχή το πώς τα σώματα μας αντιλαμβάνονται τα ρούχα μας βιολογικά...»

H συλλογή κρυστάλλινων αντικειμένων τέχνης που η Άλις Ποτς δημιούργησε στο μεταπτυχιακό της στο Royal College of Art από ιδρώτα αθλητών και χορευτών παρουσιάζεται στη Στέγη, σε επιμέλεια Σταύρου Καρέλη, σηματοδοτώντας την απαρχή της συνεργασίας της με το Ίδρυμα Ωνάση, ως Onassis Fellow.

Η -πολύ ιδιαίτερη- έκθεση της με τίτλο SWEAT ATHENS έγινε θέμα και στον διεθνή Τύπο. Ο Guardian εξηγεί ότι τα έργα της παραπέμπουν σε body-fluid art, θυμίζει ανάλογους πειραματισμούς του Άντι Γουόρχολ και του Μαρσέλ Ντισάν, σημειώνοντας ότι, η Άλις Ποτς εκτιμά ότι «μια μέρα θα είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε τα δικά μας αξεσουάρ πάνω στο δέρμα μας», το businessoffashion.com αναφέρεται στο «νέο σύνορο μεταξύ αισθητικής και biodesign», ενώ το Fashion Roundtable φιλοξενεί συνέντευξη της στην οποία, μεταξύ άλλων, η Άλις υπογραμμίζει ότι δεν είναι μόνο η βιομηχανία [του ενδύματος] που πρέπει να αλλάξει, αλλά και ο τρόπος με τον οποίον οι καταναλωτές σκέφτονται για τα ρούχα».

«Κάθε κρύσταλλος είναι το πορτρέτο ενός συγκεκριμένου ανθρώπου »

«...Όλο αυτό το έκανα προοπτική και εξέτασα τις εκκρίσεις που θεωρούνται άχρηστη ύλη» λέει η ίδια η Άλις στο σχετικό βίντεο. «Ο ιδρώτας, το αίμα, τα ούρα. Μελέτησα τη χημική τους σύσταση και έψαξα μία διαδικασία για να φτιάξω υλικά από αυτά. Βρήκα πιο ενδιαφέροντα τον ιδρώτα. Ο ιδρώτας είναι κάτι που καταλαβαίνουμε όλοι. Είναι μία φυσική διαδικασία του σώματος. Το ωραίο με αυτό είναι ότι ο ιδρώτας του καθενός είναι κάτι πολύ προσωπικό. Εξαρτάται από τον τρόπο ζωής, το φύλο, την υγεία μας. Ενσωματώνει όλα αυτά. Το πώς λειτουργεί το σώμα σε μια συγκεκριμένη στιγμή.

Προσπάθησα να φτιάξω κρυσταλλικές δομές από ανθρώπινο ιδρώτα. Πέρασα ώρες στο γυμναστήριο μαζεύοντας τον δικό μου ιδρώτα. Δούλεψα και με άλλους ανθρώπους συλλέγοντας ιδρώτα. Δεν τον συνέλεγα μόνο σε φυσική μορφή, αλλά και πάνω σε υλικά. Με τον καιρό έμαθα ότι, έχουμε πάνω από 250.000 ιδρωτοποιούς αδένες. Παίρνοντας τα αντικείμενα μέσα στα οποία ίδρωσαν άνθρωποι και ο ιδρώτας εναποτέθηκε στις ίνες τους δημιούργησα τη βάση όλων των κομματιών μου... [...]

Ο κάθε κρύσταλλος ήταν το πορτρέτο ενός συγκεκριμένου ανθρώπου. Ο καθένας με τη δική του ταυτότητα. Ακόμα κι όταν έβγαλα τις ταμπέλες με τα στοιχεία του καθενός και πάλι παρέμειναν όλοι μοναδικοί. Οπότε όλη η έκθεση αποτελείται από διαφορετικά δείγματα του καθενός από διαφορετικές στιγμές στη ζωή τους».

Συντελεστές

Επιμέλεια: Σταύρος Καρέλης
Συντονισμός: Κωνσταντίνα Σουλιώτη
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός έκθεσης: Mark Boyce
Κείμενα: Sarah Mower
Φωτογραφίες: Nick Knight

Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Συγγρού 107

14 – 27 Νοεμβρίου 2018

Εκθεσιακός Χώρος -1 | 18:00 – 22:00

Είσοδος ελεύθερη

Δημοφιλή