Κέρδη ρεκόρ καταγράφει και ο ενεργειακός κολοσσός BP μετά την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, που τροφοδότησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Τα κέρδη της εταιρείας υπερδιπλασιάστηκαν το 2022 στα 27,7 δισ. δολάρια, έναντι 12,8 δισ. δολαρίων το προηγούμενο έτος.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία, που αύξησε τις τιμές της ενέργειας έφερε ιλιγγιώδη κέρδη σε όλους τους ενεργειακούς κολοσσούς με τη Shell να αναφέρει κι αυτή κέρδη ρεκόρ 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων την περασμένη εβδομάδα, τα υψηλότερα των τελευταίων 115 χρόνων.
Τα σκανδαλώδη υπερκέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών ωστόσο έχουν ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για την φορολόγησή τους ώστε να επιστρέφουν στους φορολογούμενους ως οικονομική ενίσχυση.
Ο επικεφαλής της BP Μπέρναρντ Λούνει, υπερασπιζόμενος τα υπερκέρδη της εταιρείες είπε ότι «βοηθά στην παροχή της ενέργειας που χρειάζεται ο κόσμος και επενδύει στη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια».
Ο πόλεμος και το ανοδικό ράλι
Οι τιμές της ενέργειας είχαν αρχίσει να ανεβαίνουν μετά το τέλος του lockdown για τον Covid, αλλά αυξήθηκαν απότομα τον Μάρτιο του 2022 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πυροδοτώντας ανησυχίες για τις παγκόσμιες προμήθειες.
Η τιμή του αργού πετρελαίου Brent έφτασε σχεδόν τα 128 δολάρια το βαρέλι τον περασμένο Μάρτιο, για να υποχωρήσει μετά από μήνες στα περίπου 80 δολάρια. Παρόμοια ήταν και η πορεία του φυσικού αερίου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα κέρδη των εταιρειών να εκτοξευτούν, όπως και οι λογαριασμοί ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Πέρυσι, οι υπουργοί ενέργειας της ΕΕ επέβαλαν έναν επιπλέον φόρο στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας.
Στη Βρετανία αρχικά το επιτόκιο ήταν στο 25%, αλλά τώρα έχει αυξηθεί στο 35% και ισχύει μόνο για τα κέρδη που προέρχονται από την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η BP ανέφερε ότι η εταιρεία της στην Βρετανία, η οποία αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 10% των παγκόσμιων κερδών της, θα πληρώσει 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε φόρο για το 2022, συμπεριλαμβανομένων 700 εκατομμυρίων δολαρίων λόγω της εισφοράς για τα ενεργειακά υπερκέρδη.
Ο Άντριου Γκρίφιθ, υπουργός Οικονομικών , δήλωσε στο BBC Radio 4 ότι ο φόρος αυτός πέτυχε τη «σωστή ισορροπία» μεταξύ της ενίσχυσης των νοικοκυριών, απέναντι στο υψηλό κόστος ζωής και της εξασφάλισης του ενεργειακού εφοδιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο Νικ Μπάτλερ, πρώην ανώτερο στέλεχος της BP και τώρα καθηγητής στο Kings College, δήλωσε στο BBC ότι οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου δεν θα παραμείνουν ”εξαιρετικά υψηλές” για πάντα.
″Αυτή είναι μια προσωρινή κατάσταση. Οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου πέφτουν και το απροσδόκητο κέρδος που αποκομίζουν αυτές οι εταιρείες δεν θα διαρκέσει μέχρι το 2023.”
Οι εταιρείες πετρελαίου μπορούν να μειώσουν το ποσό του επιπλέοντος φόρου που πληρώνουν στην Βρετανία, κάνοντας επενδύσεις σε πετρελαϊκές πλατφόρμες στη Βόρεια Θάλασσα.
Πληροφορίες από το BBC