Break Point: Γιατί το ντοκιμαντέρ του Netflix για το τένις δεν πέτυχε το σκοπό του

Ίσως μετράει και το γεγονός ότι ο πρωταγωνιστής του πρώτου επεισοδίου, ο Νικ Κύργιος, δεν το έχει δει καν.
WILLIAM WEST via Getty Images

Παρόλο που ένας από τους κορυφαίες αστέρες του τένις, ο Νικ Κύργιος, δεν το έχει παρακολουθήσει ακόμα, ενώ ο πρώην Νο. 1 στον κόσμο, ο Άντι Μάρεϊ, αρνείται κατηγορηματικά να το παρακολουθήσει, το νέο ντοκιμαντέρ «Break Point» του Netflix έχει γίνει αρκετές φορές πρωτοσέλιδο από την ημέρα κυκλοφορίας του, στις 13 Ιανουαρίου.

Το ντοκιμαντέρ, το οποίο επικεντρώνεται στην επόμενη γενιά των σταρ του τένις, φτιάχτηκε από την ομάδα παραγωγής της επιτυχημένης σειράς του Netflix για την Φόρμουλα 1, το «Drive to Survive».

Σκοπός του ντοκιμαντέρ είναι να αναδείξει τα νεότερα ταλέντα του αθλήματος στον κόσμο, εκείνα που αναμένεται να ξεφύγουν από τη σκιά του Ράφαελ Ναδάλ και του Νόβακ Τζόκοβιτς, καθώς και των Ρότζερ Φέντερερ και Σερένα Γουίλιαμς, οι οποίοι κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ήταν ακόμη εν ενεργεία.

Ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος ήταν οι κάμερες να παρακολουθούν δέκα παίκτες σε κορυφαία τουρνουά καθ′ όλη τη διάρκεια της σεζόν. Παίκτες που θα έκαναν τον κόσμο του τένις να φαίνεται συναρπαστικός και λαμπερός.

Ενδεχομένως το νέο ντοκιμαντέρ να μην έχει την ίδια απήχηση με την ταξιδιάρικη σαπουνόπερα της Φόρμουλα 1. Ωστόσο, στο ντοκιμαντέρ «Break Point» που στη γλώσσα μας μεταφράζεται με την έκφραση «Σε οριακό σημείο», κάποιοι θεωρούν ότι έχει πέσει ένας είδος κατάρας, καθώς έξι από τα αστέρια που εμφανίστηκαν στα πρώτα πέντε επεισόδια αποχώρησαν από το φετινό Αυστραλιανό Όπεν πριν από το πρώτο Σαββατοκύριακο του τουρνουά, ενώ άλλοι τρεις παίκτες αποσύρθηκαν τραυματισμένοι.

Στο πρώτο επεισόδιο, περιγράφοντας τα βασικά στοιχεία του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν τα παιχνίδια και τα σετ, η εκπομπή είναι ξεκάθαρο ότι απευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο κοινό: Στους τηλεθεατές που δεν γνωρίζουν και πολλά γύρω από το άθλημα.

Οι περισσότεροι από τους παίκτες που εμφανίζονται, όπως η Μαρία Σάκκαρη και η Τέιλορ Φριτς, έχουν πολλά να κερδίσουν από τη σειρά ντοκιμαντέρ προτού αναδειχθούν σε παγκόσμια αστέρια. Ωστόσο άλλοι, όπως ο Χούγκο Μπος και ο Ματέο Μπερετίνι, είναι πλέον γνωστοί στο ευρύ κοινό, αφού πέρυσι έφτασαν σε τελικούς γκραν σλαμ.

Η σειρά ανοίγει με το μεγαλύτερο αστέρι της, τον Κύργιο, τον Αυστραλό που έχει συνηθίσει να γίνεται πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο και όχι πάντα λόγω της ποιότητας του παιχνδιού του.

Ο 27χρονος περιγράφεται στο σόου ως ο πιο ταλαντούχος παίκτης της γενιάς του, ωστόσο δεν έχει κερδίσει ούτε ένα σινγκλ, αν και έφτασε στον περσινό τελικό του Γουίμπλεντον.

Το πρώτο επεισόδιο ανοίγει ένα παράθυρο στο πώς ο Κύργιος πάλευε με τη φήμη και τις προσδοκίες που του επιφύλασσαν μετά τη συγκλονιστική νίκη του επί του Ναδάλ στο Wimbledon όταν ήταν μόλις 19 ετών. Ο Αυστραλός μιλάει για τη μοναξιά του αθλήματος, το πώς είναι γι’ αυτόν η μετακίνηση από το ένα ξενοδοχείο στο άλλο, καθώς και για τον εθισμό στο ποτό που αντιμετώπισε νεότερος.

Μέσα από την αφήγησή του, αυτό που γίνεται ξεκάθαρο είναι ότι ακόμη και για όσους πρωταγωνιστούν στον χώρο, το τένις δεν παύει ποτέ να είναι ένα βάναυσο άθλημα.

Η Αμερικανή Τέιλορ Φριτς επίσης τονίζει την μοναχικότητα ως χαρακτηριστικό του εν λόγω αθλήματος, ενώ συμπληρώνει πως είναι πραγματικά δύσκολο «κάθε εβδομάδα να είσαι χαμένος», καθώς μόνο ο Ναδάλ και ο Τζόκοβιτς κερδίζουν στη συντριπτική πλειοψηφία των τουρνουά στα οποία συμμετέχουν. Για τους υπόλοιπους η ήττα είναι συχνό φαινόμενο.

Η Ισπανίδα παίκτρια Πάολα Μπεντόσα, κάποτε νούμερο δύο στον κόσμο, είναι απίστευτα ειλικρινής καθώς μιλάει για το πώς το συγκεκριμένο άθλημα επηρέασε την ψυχική της υγεία και πώς η πίεση να πετύχει, να κερδίσει και να ανέβει στην κατάταξη, κάποτε έγινε για εκείνη ένα είδος εμμονής.

Η Ελληνίδα παίκτρια Μαρία Σάκκαρη αποκαλύπτει πως δεν μπορούσε να κοιμηθεί για τρεις μέρες μετά την ήττα στον ημιτελικό του Γαλλικού Όπεν, ενώ έφτασε στο σημείο να πει στους προπονητές της ότι ήθελε να αποσυρθεί από το τένις.

Οι δυσκολίες του σπορ

Η σειρά «Βreak Point» πέρα από τη μοναξιά που πάει χέρι-χέρι με το τένις, εξηγεί πως ακόμα και τα ταξίδια είναι αδυσώπητα για όσους διαγωνίζονται κάθε εβδομάδα, καθώς όταν τελειώνει το ένα τουρνουά, αμέσως ξεκινά το επόμενο.

Αφενός εξαιτίας αυτού, και αφτέρου λόγω της συγκέντρωσης και της αφοσίωσης που απαιτείται για να κερδίσει κανείς ένα τουρνουά, οι παίκτες δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται μεγάλο μέρος του κόσμου στον οποίο ταξιδεύουν ατελείωτα. Και ενώ μπορεί να βρίσκονται σε κάποια από τις ωραιότερες πόλεις του κόσμου, ο δικός τους μικρόκοσμος περιορίζεται στις διαδρομές από τα γήπεδα εξάσκησης και το γυμναστήριο μέχρι το δωμάτιο του ξενοδοχείου.

Τελικά η παρακολούθηση του «Break Point» αντί να μας κάνει να ζηλεύουμε τους τενίστες και να επιθυμούμε να μπούμε στον κόσμο τους, μας κάνει να αναρωτιόμαστε πόσο αρνητικά επηρεάζει την ευημερία ενός ατόμου ένας τέτοιος τρόπος ζωής.

Πηγή: CNN

Δημοφιλή