Το Ηνωμένο Βασίλειο σταμάτησε να ακολουθεί κι επίσημα τους κανόνες της ΕΕ την πρώτη ημέρα του έτους στις 23:00 ώρα Αγγλίας, καθώς τέθηκαν σε ισχύ οι ρυθμίσεις αντικατάστασης για το ταξίδι, το εμπόριο, τη μετανάστευση και την ασφάλεια.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πλέον την ”ελευθερία στα χέρια του” και την ικανότητα να κάνει πράγματα ”διαφορετικά και καλύτερα” τώρα που η διαδικασία του Brexit ολοκληρώθηκε.
Ωστόσο, δεν πανηγυρίζουν όλα τα κράτη του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο πρώτος υπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στάρτζεον, επιθυμεί την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο με σκοπό την επιστροφή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έγραψε στο Twitter: ”Η Σκωτία θα επιστρέψει σύντομα, Ευρώπη. Κρατήστε το φως αναμμένο.”
Η συντάκτρια του BBC Europe, Κάτια Άντλερ, δήλωσε ότι υπάρχει μια αίσθηση ανακούφισης στις Βρυξέλλες, επειδή ολοκληρώθηκε το Brexit, ωστόσο η είδηση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί παρελθόν για την Ευρώπη είναι ακόμα λυπηρή.
Οι υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν προειδοποιήσει ότι θα υπάρξει κάποια αναστάτωση τις επόμενες μέρες και εβδομάδες, καθώς οι νέοι κανόνες βρίσκονται σε ισχύ και οι βρετανικές εταιρείες πρέπει να εναρμονιστούν με τις αλλαγές.
Ωστόσο, αξιωματούχοι επέμειναν ότι οι νέες συνθήκες είναι «έτοιμες να εφαρμοστούν».
Καθώς οι πρώτοι τελωνειακοί έλεγχοι ολοκληρώθηκαν μετά τα μεσάνυχτα, ο εκπρόσωπος της Eurotunnel Τζον Κιφ είπε: ”Όλα πήγαν καλά, όλα λειτουργούσαν ακριβώς όπως ήταν πριν τις 11:00.”
Η Βόρεια Ιρλανδία έχει διαφορετικές ρυθμίσεις από άλλα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρχουν ορισμένοι τελωνειακοί έλεγχοι στα εμπορεύματα που μετακινούνται μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της επαρχίας .
Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, οι κατασκευαστές του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχουν πρόσβαση χωρίς δασμούς στην εσωτερική αγορά της ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν φόροι εισαγωγής στα εμπορεύματα που διασχίζουν τη Βρετανία και το υπόλοιπο Βασίλειο.
Ωστόσο, αυτό σημαίνει περισσότερη γραφειοκρατία για επιχειρήσεις και άτομα που ταξιδεύουν σε χώρες της ΕΕ, ενώ εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το τι θα συμβεί στις τράπεζες και τις δημόσιες υπηρεσίες.
Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία έχουν επίσης καταλήξει σε συμφωνία κατά την οποία τα σύνορα μεταξύ του Γιβραλτάρ και της Ισπανίας θα παραμείνουν ανοιχτά .
Το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν σημαντικές αλλαγές - στο εμπόριο, στο ταξίδι, στην ασφάλεια ή στη μετανάστευση - και αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να γίνουν πιο εμφανείς τους επόμενους μήνες.
Oι αντίπαλοι του Brexit λένε ότι η χώρα θα έχει χειρότερη εικόνα από όταν ήταν μέλος της ΕΕ. Από την άλλη, οι επικεφαλής της ΕΕ ισχυρίζονται ότι τόσο η Ευρώπη όσο και η Αγγλία θα υποστούν τις συνέπειες αυτού του «διαζυγίου».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Σίμον Κόβινι, είπε ότι «δεν είναι κάτι που πρέπει να γιορτάσουμε» και η σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ιρλανδία θα είναι διαφορετική από τώρα, αλλά «ευχόμαστε τα καλύτερα».
Τι αλλάζει;
Το αποκορύφωμα της διαδικασίας του Brexit σημαίνει σημαντικές αλλαγές σε διαφορετικούς τομείς. Αυτές είναι:
Η ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των χωρών της ΕΕ αντικαταστάθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο από ένα διαφορετικό σύστημα μετανάστευσης.
Οποιοσδήποτε από το Ηνωμένο Βασίλειο που θέλει να παραμείνει στο μεγαλύτερο μέρος της ΕΕ για περισσότερες από 90 ημέρες σε οποιαδήποτε περίοδο 180 ημερών χρειάζεται πλέον βίζα.
Οι αφορολόγητες αγορές επέστρεψαν, με τα άτομα που επιστρέφουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ να μπορούν να φέρουν έως και 42 λίτρα μπύρας, 18 λίτρα κρασί, τέσσερα λίτρα αλκοολούχων ποτών και 200 τσιγάρα χωρίς να πληρώσουν φόρο.
Οι πολίτες της ΕΕ που επιθυμούν να μετακινηθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο (εκτός από εκείνους που προέρχονται από την Ιρλανδία) αντιμετωπίζουν το ίδιο μεταναστευτικό σύστημα με εκείνο που αφορά και τους πολίτες του υπόλοιπου πλανήτη.
Η βρετανική αστυνομία έχει χάσει την άμεση πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων σε επίπεδο ΕΕ για ποινικά αρχεία, δακτυλικά αποτυπώματα και καταζητούμενα άτομα.
Πηγή: BBC