Εγκρίθηκε η συμφωνία για το Brexit μετά από μια φορτισμένη αντιπαράθεση πέντε ωρών

Η Τερέζα Μέι μίλησε για μια ιστορική συμφωνία. Ωστόσο αναμένονται έντονες αντιδράσεις
Associated Press

«Είναι ένα αποφασιστικό βήμα που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε και να οριστικοποιήσουμε τη συμφωνία το επόμενο διάστημα» δήλωσε η βρετανίδα Πρωθυπουργός μετά το τέλος μιας θυελλώδους συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που διήρκησε πέντε ώρες.

Βρετανοί δημοσιογράφοι σχολίαζαν σκωπτικά πως αν δυσκολεύτηκε τόσο να πάρει το από το κόμμα της, την περιμένουν πολύ δυσκολότερες μέρες στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Όπως είπε η Τερέζα Μέι, το κείμενο ήρθε μετά από «χιλιάδες ώρες» εργασίας από αξιωματούχους και διαπραγματευτές, προσθέτοντας πως το Υπουργικό Συμβούλιο έφτασε σε μια συλλογική απόφαση σχετικά με τους όρους της συμφωνίας και πως περιμένει «δύσκολες μέρες» και «έντονη εξέταση» του σχεδίου συμφωνίας.

Δήλωσε ακόμα, ότι η εναλλακτική λύση ήταν να πάει πίσω στο σημείο μηδέν

«Πιστεύω ακράδαντα, στην ψυχή και την καρδιά μου, ότι αυτή είναι μια απόφαση που είναι προς το καλύτερο συμφέρον ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου», ανέφερε κλείνοντας την σύντομη τοποθέτησή της.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα συναντηθεί με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ αύριο Πέμπτη, στις 08.50 ώρα Ελλάδος, έγινε γνωστό.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ αναμένεται να του πει ότι επιτεύχθηκε ”αποφασιστική πρόοδος” στις συνομιλίες για το Brexit με τη Βρετανία, επιτρέποντας στον Τουσκ να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών για την έγκριση της συμφωνίας.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Ντόναλντ Τουσκ θα κάνει δηλώσεις αύριο στις 09.10 ώρα Ελλάδας.

«Κακό» για την Σκωτία το σχέδιο συμφωνίας Brexit δηλώνει η Σκωτσέζα πρωθυπουργός Στέρτζον

Η Σκωτσέζα πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον δήλωσε ότι το σχέδιο συμφωνίας Λονδίνου -Βρυξελλών για το Brexit είναι κακό για την οικονομία της Σκωτίας, προσθέτοντας ότι η έγκριση του σχεδίου αυτού θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

«Είναι προφανές ότι (η Μέι) µετά βίας μπορεί να ενώσει το υπουργικό της συμβούλιο για αυτή τη συμφωνία και επίσης είναι ολοένα και περισσότερο σαφές ότι θα παλέψει να κερδίσει την πλειοψηφία για αυτήν στο κοινοβούλιο», είπε με ανακοίνωσή της.

«Αν αυτή η συμφωνία απορριφθεί όντως από το κοινοβούλιο τότε η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να διασφαλίσει μια καλύτερη», συμπλήρωσε η η ηγέτης του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP).

Πρόταση μομφής κατά της Μέι;

Στο μεταξύ βρετανικά μέσα ενημέρωσης -όπως το BBC και ο Guardian- αναφέρουν πως μετά τις εξελίξεις πιθανότατα υψηλόβαθμα στελέχη των Συντηρητικών θα θέσουν ζήτημα εμπιστοσύνης για την θέση της Τερέζας Μέι.

Η πολιτική συντάκτης του BBC, Λόρα Κουένσμπεργκ, σχολιάζει χαρακτηριστικά πως τα στελέχη εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το προσχέδιο της Βρετανής πρωθυπουργού για το Brexit που ήδη έχουν αποστείλει επιστολές στον επικεφαλής της επιτροπής των Συντηρητικών βουλευτών, η οποία είναι αρμόδια για τη εσωκομματική διαδικασία και διαχείριση κάθε αιτήματος αμφισβήτησης της ηγεσίας.

Το Sky News ανέφερε πως 10 υπουργοί αντιτάχθηκαν στο σχέδιο.

«Μας είπαν ότι το υπουργικό συμβούλιο ήταν διχασμένο. Η Μέι τα κατάφερε εξασφαλίζοντας την πλειοψηφία. Μου είπαν ότι αντιτάχθηκαν περίπου 10 υπουργοί» ήταν το tweet που έστειλε η Μπεθ Ρίγκμπι, πολιτική συντάκτρια του Sky News.

Τα έγγραφα του διαζυγίου είναι 600 σελίδες και δημοσιεύτηκαν λίγη ώρα αργότερα.

Η Τερέζα Mέι μπορεί να καλωσορίζει το σχέδιο για διαζύγιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο αυτή την ώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα στοίχημα που παραπέμπει σε «όλα ή τίποτα» για το Brexit. Ταυτόχρονα, θα κριθεί εκτός συγκλονιστικού απροόπτου το πολιτικό μέλλον της ίδιας της Βρετανής πρωθυπουργού.

Η εφημερίδα Daily Telegraph ανέφερε νωρίτερα, ότι δύο υπουργοί που υποστήριζαν θερμά το Brexit είναι έτοιμοι να παραιτηθούν.

H Bρετανή πρωθυπουργός πρέπει να πείσει - εδώ και τώρα - τους υπουργούς της να υποστηρίξουν το σχέδιο, ευρισκόμενη ήδη προ ανοιχτής αμφισβήτησης του σχεδίου από ορισμένους βουλευτές της, που λένε ότι απειλείται η ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Μέι έχει τεθεί επικεφαλής μίας κυβέρνησης μειοψηφίας. Αυτό σημαίνει ότι είναι ο ασθενέστερος βρετανός ηγέτης της γενιάς της, αλλά πρέπει να επιχειρήσει να αποσπάσει μία συμφωνία από τους Ευρωπαίους και να την περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο πριν εγκαταλείψει η χώρα την Ευρωπαϊκή Ένωση, στις 29 Μαρτίου 2019.

Reuters

«Υπέρ πάντων» αγώνας της Μέι για έκριση της συμφωνίας

«Είμαι σίγουρη ότι αυτή η συμφωνία μας φέρνει πολύ πιο κοντά στο να πετύχουμε αυτό που ψήφισε ο λαός στο δημοψήφισμα», είχε δηλώσει νωρίτερα η Μέι στο κοινοβούλιο.

Οι Βρετανοί ψήφισαν με το τελικό «σκορ»... να γράφει 52-48% υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ το 2016.

Το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο συνήλθε στην κρισιμότερη συνεδρίαση των τελευταίων δεκαετιών για τη χώρα, στις 16:00 ώρα Ελλάδος GMT για να συζητήσει τη συμφωνία. Το κλίμα χαρακτηρίστηκε- χωρίς καμία δόση υπερβολής - ως δραματικό.

Το σχέδιο της Μέι επικεντρώθηκε σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ισορροπία μεταξύ των φανατικών του Brexit και εκείνων που θέλουν η Βρετανία να διατηρήσει στενούς δεσμούς με το μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ στον κόσμο, έχοντας παράλληλα πλήρη έλεγχο σε θέματα, όπως η μετανάστευση και η δικαστική εποπτεία.

«Θα αναλάβουμε τον έλεγχο των συνόρων μας, των νόμων και των χρημάτων μας, θα αφήσουμε την Κοινή Αλιευτική Πολιτική και την Κοινή Αγροτική Πολιτική, προστατεύοντας παράλληλα την εργασία, την ασφάλεια και την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου», είχε πει η πρωθυπουργός.

Η στερλίνα, η οποία είχε φτάσει πάνω από τα 1,50 δολάρια λίγο πριν το δημοψήφισμα του 2016, υποχώρησε στα 1,2944 δολάρια μετά τις πληροφορίες για ενδεχόμενες υπουργικές παραιτήσεις.

Για την ΕΕ, μετά τις διαδοχικές κρίσεις για το χρέος και το μεταναστευτικό, η απώλεια της Βρετανίας είναι το μεγαλύτερο χτύπημα στα 60 χρόνια που ακολούθησαν τους δύο παγκόσμιους πολέμους.

Και κυβερνητική κρίση στη Βρετανία;

Το Brexit θα βάλει την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο σε άγνωστα νερά και πολλοί φοβούνται ότι θα διαιρέσει τη Δύση, καθώς η Ευρώπη αγωνίζεται με την «ασυνήθιστη» προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών του Τραμπ και με την αυξανόμενη αβεβαιότητα από τη Ρωσία και την Κίνα.

Οι υποστηρικτές της συμφωνίας υποστηρίζουν ότι μακροπρόθεσμα το Brexit θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να ευημερήσει και να επιτύχει παγκόσμιες εμπορικές συμφωνίες.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο

Ο πυρήνας αφορά το θέμα της Ιρλανδίας και των τελωνειακών ελέγχων. Η ευρωπαϊκή πρόταση για το “backstop”, που προβλέπει ότι η βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση, απορρίφθηκε από την Μέι, υπέρ της δημιουργίας συνόρων στην Ιρλανδική Θάλασσα. Η δική της πρόταση, για προσωρινή τελωνειακή ένωση ολόκληρης της Βρετανίας, απορρίφθηκε από τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το σχέδιο συμφωνίας παρουσιάζει ένα νέο μηχανισμό για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε.

Simon Dawson / Reuters

Πώς υποδέχθηκαν τη συμφωνία τα κόμματα

Η πλευρά των Συντηρητικών, που υποστηρίζει το Brexit, καθόλου θετικά. Πριν ακόμη διαβάσουν το κείμενο της συμφωνίας, ωστόσο, στελέχη των Συντηρητικών που τάσσονται υπέρ της αποχώρησης, όπως ο Μπόρις Τζόνσον, είχε εκφράσει φόβους ότι η Βρετανία μπορεί να παραμείνει προσκολλημένη στην Ε.Ε. επ΄ άπειρον. Μάλιστα, ο ίδιος ο Τζόνσον κάλεσε τους υπουργούς να το απορρίψουν, χαρακτηρίζοντας τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί «ανοησίες του Brexit».

Καθόλου ικανοποιημένο δεν εμφανίστηκε όμως και το υπερσυντηρητικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, που αποτέλεσε σύμμαχο της Μέι μετά το δημοψήφισμα. Οι 10 βουλευτές του στηρίζουν την κυβέρνηση μειοψηφίας της Βρετανής πρωθυπουργού, ωστόσο θεωρούνταν βέβαιο ότι θα εμποδίσουν οποιοδήποτε κομμάτι της συμφωνίας, το οποίο θα συνιστά διαφορετική μεταχείριση της Βόρειας Ιρλανδίας από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι Εργατικοί είχαν ξεκαθαρίσει ότι θα απορρίψουν οποιαδήποτε συμφωνία που δεν θα είναι σε θέση να προστατεύσει την αγορά εργασίας και την οικονομία. Ο ίδιος ο Κόρμπιν, πάντως, έχει ήδη δηλώσει ότι το προσχέδιο «είναι απίθανο να αποτελέσει καλή συμφωνία για τη χώρα».

Τέλος, δεδομένο θεωρούνταν εξαρχής ότι οι ευρωπαϊστές των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και του SNP θα ψηφίσουν κατά της συμφωνίας.

Τι θα συμβεί αν η συμφωνία δεν υποστηριχθεί από τη Βουλή;

H θέση που έχει θεσπιστεί είναι το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 29 Μαρτίου, ακόμη και χωρίς συμφωνία, ενδεχόμενο που ενδέχεται να επιφέρει σκηνές χάους σε λιμάνια και αεροδρόμια.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι σε τέτοια περίπτωση θα υπάρξει μεγάλη πίεση για δεύτερο δημοψήφισμα – αυτό που οι πολέμιοι της εξόδου ονομάζουν «Ψήφο του Λαού» (People’s Vote) – προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στους πολίτες να αποφασίσουν αν ακόμη θέλουν το Brexit. Από την πλευρά τους, οι Εργατικοί αναμένεται να ασκήσουν πιέσεις για εκλογές, ώστε η νέα ηγεσία που μπορεί να προκύψει από αυτές, να διαπραγματευθεί μια καλύτερη συμφωνία.

Την ίδια ώρα, η ίδια η θέση της Μέι στην πρωθυπουργία θα είναι ιδιαίτερα επισφαλής. Θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη με ψήφο δυσπιστίας, αν 48 βουλευτές των Συντηρητικών το απαιτήσουν (υπάρχουν φήμες ότι ο συγκεκριμένος αριθμός είναι κοντά στο να συγκεντρωθεί). Και με δεδομένο τον πολύ οριακό έλεγχο που έχει στη Βουλή των Κοινοτήτων, η Βρετανή πρωθυπουργός θα κινδυνεύει να χάσει την πλειοψηφία που της παρέχει τη δυνατότητα να «περνά» νομοσχέδια, εφόσον τελικά απολέσει σημαντικό αριθμό των συμμάχων της.

Πρέπει να συμφωνήσουν και οι Βρυξέλλες;

Ναι. Ο επικεφαλής της Ε.Ε. στις διαπραγματεύσεις, Μισέλ Μπαρνιέ, θα πρέπει να μεταφέρει προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι έχει σημειωθεί αποφασιστικής σημασίας πρόοδος, ώστε ο πρόεδρός του, Ντόναλντ Τουσκ, να συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, πιθανότατα την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Σε αυτή, οι ηγέτες των υπόλοιπων 27 κρατών – μελών της Ε.Ε. θα κληθούν να «σφραγίσουν» τη συμφωνία, η οποία θα πρέπει να «περάσει» και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αν όλα τα προβλεπόμενα βήματα ολοκληρωθούν, τότε η συμφωνία αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή εγκαίρως, για να αποχωρήσει η Βρετανία στις 29 Μαρτίου του 2019. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, δεν έχουμε φτάσει ακόμη στην αρχή του τέλους.

Πηγή: HuffPost UK , Reuters

Δημοφιλή