Τα μετρητά δεν αποτελούν πλέον τη μερίδα του λέοντος στα χρήματα που δαπανούν οι Γερμανοί, σύμφωνα με έρευνα της κεντρικής τράπεζας Bundesbank.
Η έρευνα έδειξε ότι πέρυσι τα μετρητά αντιστοιχούσαν στο 47,6% του όγκου των συναλλαγών στη Γερμανία από το 53,2% πριν από τρία χρόνια και κάτω από το όριο του ήμισυ για πρώτη φορά από τότε που άρχισαν να συγκεντρώνονται σε σχετικά στοιχεία το 2008.
Οι κάρτες είναι αυτές που ευθύνονται κυρίως για την αλλαγή αυτή, καθώς πέρυσι κατέλαβαν το 39,4% της αγοράς συγκριτικά με το 33,4% το 2014, αντανακλώντας μια παγκόσμια τάση που εδώ και καιρό εξαπλώνεται σε πολλές άλλες χώρες, όπως η Σουηδία και η Βρετανία.
«Τα μετρητά παραμένουν τα πλέον δημοφιλή, αλλά οι πληρωμές με κάρτα αυξάνονται», δήλωσε ο Καρλ-Λούντβιχ Τίλε, μέλος του συμβουλίου της Bundesbank.
Οι πληρωμές μέσω διαδικτύου επίσης αυξήθηκαν και αντιστοιχούσαν στο 3,7% του συνολικού όγκου.
Σύμφωνα με την έρευνα της Bundesbank, οι περισσότεροι Γερμανοί πιστεύουν ότι τα μετρητά βοηθούν τα παιδιά να μάθουν πώς να χρησιμοποιούν τα χρήματα ενώ εξασφαλίζουν στους πολίτες καλύτερη διαχείριση των οικονομικών τους.
Η μεγάλη πλειονότητα πιστεύει επίσης ότι η κατάργηση χαρτονομισμάτων και κερμάτων θα προκαλέσει προβλήματα σε τμήματα του πληθυσμού, όπως στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, με μόνο το ένα τρίτο να θεωρεί μια τέτοια κίνηση ως ένα τρόπο για την αντιμετώπιση της φοροαποφυγής και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)