Burnout στη δουλειά: Τι λένε Ελληνες εργαζόμενοι και πώς βλέπουν την ψυχική υγεία οι εργοδότες

Διαδικτυακή έρευνα μέσω Linkedin αναδεικνύει το burnout και την ψυχική υγεία ως βασικά ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στη χώρα μας.
kariera.gr

18.000+ εργαζόμενοι στη χώρα μας κλήθηκαν να δώσουν απαντήσεις σχετικά με το burnout, την τετραήμερη εργασία, το wellbeing και την ψυχική υγεία, καθώς και το πώς γίνονται αντιληπτά από τους Έλληνες εργαζόμενους, στο πλαίσιο πρόσφατης έρευνας μέσω LinkedIn, που πραγματοποίησε το kariera.gr.

Συγκεκριμένα:

Ερωτηθέντες για το αν έχουν βιώσει burnout και τι το προκάλεσε, 42% των ερωτηθέντων απαντούν “καθόλου work-life balance”, 36% επισημαίνει την έλλειψη υποστήριξης, 14% την ανάθεση μεγάλων ευθυνών, ενώ μόλις 8% λέει πως δεν έχει βιώσει burnout. (2.947 απαντήσεις συνολικά)

Για την καταπολέμηση του burnout, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες θεωρούν την 4ήμερη εργασία τον πιο αποδοτικό τρόπο αντιμετώπισης από τον εργοδότη, ενώ 38% βρίσκει πως θα ήταν χρήσιμη η διαχείριση του φόρτου εργασίας και μόλις 10% η υποστήριξη της ψυχικής υγείας. (4.542 απαντήσεις συνολικά)

kariera.gr

Ιδιαίτερα απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα όσον αφορά την ευαισθητοποίηση των εργοδοτών απέναντι στο burnout και το πώς το εκλαμβάνουν οι εργαζόμενοι.

Ερωτηθέντες σχετικά με το πόσο ευαισθητοποιημένους θεωρούν τους εργοδότες απέναντι στο burnout, το wellbeing και θέματα ψυχικής υγείας στην εργασία, μόλις 8% απαντούν “όλο και περισσότερο”, ενώ περισσότεροι από τους μισούς (53%) απαντούν πως είμαστε πολύ μακριά από αυτό. Μάλιστα αν προσθέσουμε σε αυτό και τις…χλιαρές απαντήσεις (“θεωρητικά ναι, πρακτικά δεν”) με 39%, διαπιστώνουμε ότι σε συντριπτικό ποσοστό 92% οι Έλληνες εργαζόμενοι πιστεύουν ότι οι εργοδότες δεν αντιλαμβάνονται πραγματικά τι συμβαίνει με την ψυχολογία τους. (2.421 απαντήσεις συνολικά)

.
.
kariera.gr

Σε ερώτηση, δε, σχετικά με το αν η εταιρεία που δουλεύουν υποστηρίζει το wellbeing τους, πάνω από 70% απαντούν αρνητικά. 43% απαντά “wellbeing, τι είναι αυτό;” ενώ 31% επισημαίνει την καλή πρόθεση χωρίς αποτέλεσμα, επιλέγοντας “θα ήθελε, αλλά δεν”. Παρ’όλα αυτά είναι θετικό ότι σε ποσοστό 26% απαντούν πως υποστηρίζεται με πολλούς τρόπους. (1.505 απαντήσεις συνολικά).

kariera.gr

Αναφορικά με την προτεραιοποίηση της ψυχικής τους υγείας στη δουλειά, οι ερωτηθέντες υπογράμμισαν την ανάγκη οριοθέτησης. “Θα θέτω όρια και θα λέω ΟΧΙ”, απάντησαν σε ποσοστό 70%, ενώ ακολούθησαν σε 16% το να φεύγουν στην ώρα τους, σε 9% να ζητούν βοήθεια πιο συχνά και σε 6% να κάνουν πιο συχνά διαλείμματα. (3.087 απαντήσεις συνολικά)

kariera.gr

Τέλος, αν ζητούσαν ένα δώρο από τον Άγιο Βασίλη, απαντούν πως θα ήθελαν ψυχική υγεία (49%), αλλά και λεφτά (35%) και δουλειά (13%). (3.849 απαντήσεις συνολικά)

kariera.gr

Δημοφιλή