Χακάν Σουκούρ: Ο Τούρκος παλαίμαχος στο στόχαστρο του Ερντογάν

Ο ίδιος εξόριστος στην Αμερική και ο πατέρας του πέθανε στη φυλακή

Έπαιζε στη Galatasaray, με την οποία κέρδισε συνολικά 14 τίτλους, συμμετείχε 112 φορές στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Τουρκίας, όπου συνολικά πέτυχε 51 τέρματα, ενώ στη διάρκεια της ποδοσφαιρικής του καριέρας σκόραρε 383 φορές. Πλέον, ο αποκαλούμενος και «ταύρος του Βοσπόρου», Hakan Sükür, είναι στη «μαύρη λίστα» του Ερντογάν.

EMPICS Sport

Τα γήπεδα που προς τιμήν του έφεραν το όνομά του μετονομάστηκαν αλλά και η ίδια η ομάδα στην οποία αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του έχει εξαφανίσει όλα τα επίσημα έγγραφα που τον αναφέρουν, έπειτα από απαίτηση του «σουλτάνου» Ερντογάν. «Προτιμώ ο κόσμος να ξέρει το όνομά μου, από το να είναι γραμμένο σε ένα τοίχο», είχε σχολιάσει ο ίδιος με ειρωνικό τρόπο την προσπάθεια της τουρκικής πολιτείας να τον διαγράψει από την αθλητική της ιστορία.

Για να είμαστε πιο ακριβείς, η περίπτωση του Sükür είναι ενδεικτική του πώς στην Τουρκία μπορείς τη μία μέρα να αγγίζεις τον ουρανό και την επομένη να προσγειωθείς απότομα στη μέση του δρόμου ή, ακόμα χειρότερα, στη φυλακή.

Σήμερα, ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής ζει στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, όπου διοικεί το εστιατόριο «Tuts Bakery & Café». Ωστόσο, δεν μπορεί κάποιος να τον βρει στο τηλέφωνο. «Αυτή τη στιγμή δεν είναι εδώ. Εγώ δουλεύω και δεν μπορώ να σας δώσω το κινητό του, για λόγους προστασίας της ιδιωτικής του ζωής», απαντά ένας από τους εργαζομένους εκεί.

Στην Αμερική βρέθηκε αυτοεξόριστος για να γλιτώσει από την ελεγχόμενη τουρκική δικαιοσύνη που τον κατηγόρησε ότι προσέβαλε τον Ερντογάν και ότι συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016.

Πριν από λίγους μήνες, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Daily Sabah, τον χαρακτήρισε ως ένα bon viveur με ιδιαίτερες ανέσεις: ακριβά αυτοκίνητα, σπίτι με πολυτελή διακόσμηση σε ένα οικόπεδο που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των μεσιτών. Στην πραγματικότητα, όμως, ο 46χρονος Sükür έχει χάσει τα πάντα. Φήμη αλλά και δύναμη.

Το 1995, ο γάμος του με την Esra Elbirlik έγινε στο δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης, από τον τότε δήμαρχο της πόλης Ερντογάν, με τον σημερινό επίσης αυτοεξόριστο και αντίπαλο του Ερντογάν, Γκιουλέν, να είναι μάρτυρας του γάμου. Ο έγγαμος βίος του ζευγαριού τελείωσε λίγους μήνες μετά, εν μέσω αμοιβαίων κατηγοριών για ύστερα κίνητρα και ψευδείς υποσχέσεις αγάπης, ενώ η Esra έχασε τη ζωή της το 1999 στο μεγάλο σεισμό της Ανατολίας.

Το 2011, μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας, εκλέγεται βουλευτής με το Κόμμα για τη Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη. Η πολιτική του σταδιοδρομία θα λήξει όταν ξεσπούν οι κοινωνικές αναταραχές το 2013. Τότε αρχίζει και η πολιτική αντιπαράθεση του Ερντογάν με τον Γκιουλέν που κρατά έως σήμερα.

Το Δεκέμβριο του 2015 ο Τούρκος παλαίμαχος αυτοεξορίζεται στις ΗΠΑ με την οικογένειά του, τη δεύτερη σύζυγό του και τα τρία τους παιδιά, αφότου η Δικαιοσύνη τον κατηγόρησε ότι για προσβολή του Ερντογάν στο twitter. Είχε την ευφυΐα να καταλάβει ότι ο αέρας στην Τουρκία είχε αρχίσει να μην τον σηκώνει.

Δυστυχώς, δεν μπόρεσε να πάρει μαζί του τον ηλικιωμένο πατέρα του, ο οποίος το Νοέμβριο του 2016 συνελήφθη στο τζαμί στο Ανταπαζάρι για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος. Ήταν ένας τρόπος, όχι και τόσο διακριτικός, να χτυπηθεί έμμεσα ο ποδοσφαιριστής, για τον οποίο εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση».

Θα μπορούσε να είχε εξασφαλίσει μια ήρεμη ζωή για τον ίδιο και την οικογένειά του, αν αποκήρυττε το κόμμα του Γκιουλέν και τον ίδιο τον ιεροκήρυκα όμως δεν το έκανε, όπως δεν το έκανε και το 2013, όταν και παραιτήθηκε από βουλευτής. Ο πατέρας του πέθανε 8 μήνες μετά τη σύλληψή του στη φυλακή από καρκίνο και τώρα πια για τον Sükür η Τουρκία έχει παντοτινά χαθεί.

(Πηγή: corriere.it)

Δημοφιλή