«Χαμένη» πόλη ανακαλύφθηκε στη Νότια Αφρική

Ποιοι κατοικούσαν σε αυτήν.
Reuters

Μια «χαμένη» πόλη, η οποία κάποτε αποτελούσε «ζωντανή», ευημερούσα πολιτεία στον σημερινό εθνικό δρυμό Σούικερμποσραντ της Νότιας Αφρικής, αποκάλυψαν έρευνες με σύγχρονη τεχνολογία λέιζερ.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Live Science, σύμφωνα με τον Καρίμ Σαντρ, καθηγητή αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Βιτβάτερσραντ, η εν λόγω πόλη, ονόματι Κουενένγκ, ήταν κάποτε μια ανθηρή πολιτεία που υπήρχε από τον 15ο αιώνα μέχρι την καταστροφή και εγκατάλειψή της, που αποδίδεται σε εμφύλιες συγκρούσεις, κατά τη δεκαετία του 1820. Ωστόσο, δεν έχει επιβεβαιωθεί εάν αυτός ήταν και ο τελικός «επίλογος» της ιστορίας της πόλης, καθώς κάποια κτίρια που βρέθηκαν χρονολογούνται μεταξύ του 1825 και του 1875, στη θεωρούμενη «τελική φάση» της Κουενένγκ.

Οι επιστήμονες γνώριζαν για την ύπαρξη της Κουενένγκ από τη δεκαετία του 1860 τουλάχιστον, αλλά δεν συνειδητοποιούσαν το πραγματικό της μέγεθος μέχρι τώρα, είπε ο Σαντρ. Ο Ρέβιλ Μέισον, διευθυντής αρχαιολογικής έρευνας του πανεπιστημίου στο παρελθόν, είχε ανακαλύψει κτίσματα που ανάγονταν στην εποχή πριν την αποικιοκρατία κατά τη διάρκεια έρευνας από αέρος το 1968.

«Ανακάλυψε έναν αριθμό από ερείπια, αλλά πολύ λιγότερα από αυτά που υπάρχουν στην πραγματικότητα» είπε ο Σαντρ. Σημειώνεται πως η πόλη είναι κρυμμένη κάτω από πυκνή βλάστηση- ωστόσο το 2012 ο Σαντρ ανέλυσε δορυφορικές εικόνες από το Google Earth και διαπίστωσε πως η Κουενένγκ είχε τα διπλάσια κτίρια από αυτά που πιστευόταν στο παρελθόν. Τώρα, στο πλαίσιο νέας έρευνας από αέρος με lidar, ο ίδιος και οι συνάδελφοί του ανακάλυψαν πως «υπήρχαν τριπλάσια κτίρια από αυτά που είχε βρει στην αρχή ο Μέισον» ανέφερε ο Σαντρ.

Στο πλαίσιο της νέας έρευνας, οι ερευνητές μελέτησαν με λέιζερ το έδαφος, μέσω συσκευής lidar. Όταν τα λέιζερ πέφτουν πάνω σε ένα αντικείμενο- κτίριο, πουλί ή δέντρο- επιστρέφουν πίσω στο μηχάνημα, που υπολογίζει τον χρόνο που χρειάστηκε για να επιστρέψει. Αυτό δίνει την απόσταση, και το μηχάνημα χρησιμοποιεί αυτά τα δεδομένα για να δημιουργήσει έναν 3D τοπογραφικό χάρτη της περιοχής.

«Καλύπτουμε ένα τεράστιο ιστορικό κενό, ειδικά για τη Νότια Αφρική, επειδή η ιστορία της πριν την αποικιοκρατία δεν έχει καταγραφεί γραπτώς» είπε στο Africa News ο Φερν Ιμπαλί Σιξβάνα, διδακτορικός φοιτητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Βιτβάτερσραντ. «Οπότε τώρα αρχίζουμε να καλύπτουμε τα κενά χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνολογία lidar».

Η έρευνα αποκάλυψε μια μεγαλύτερη συγκέντρωση κτιρίων με πέτρινους τοίχους από ό,τι πιστευόταν μέχρι τώρα- συνολικά 800 με 900 κτιριακά συγκροτήματα συνολικά. Δεδομένου πως το κάθε κτιριακό συγκρότημα στέγαζε από λίγες μέχρι πολλές οικογένειες, εκτιμάται πως περίπου 5.000 με 10.000 άνθρωποι ζούσαν εκεί κατά το 1920.

Όσον αφορά στο ποιοι κατοικούσαν εκεί, θεωρείται πως μάλλον θα ήταν οι Τσουάνα, εθνοτική ομάδα που εξακολουθεί να ζει στη Μποτσουάνα, τη Νότια Αφρική και γειτονικές περιοχές. Από τη στιγμή που δεν έχουν γραπτή γλώσσα, ευρήματα τέτοιου είδους μπορούν να αποδώσουν πολύτιμα στοιχεία για το παρελθόν τους, την αρχιτεκτονική τους και το πώς έχτιζαν πόλεις. «Είναι η μεγαλύτερη από τις πρωτεύουσες των Τσουάνα πριν την αποικιοκρατία που γνωρίζουμε μέχρι τώρα» είπε σχετικά ο Σαντρ.

Δημοφιλή