Χαμένη πόλη ανακαλύφθηκε στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου

Σύμφωνα με τους ερευνητές χρονολογείται από τον 18ο αιώνα και την εποχή της πορτογαλικής αποικιοκρατίας.
ΜΑΝΑΟΥΣ, ΒΡΑΖΙΛΙΑ - 18 ΙΟΥΝΙΟΥ: Αεροφωτογραφία των υδάτινων οδών του Αμαζονίου κοντά στην πόλη Μανάους (Φωτογραφία: Oli Scarff/Getty Images)
ΜΑΝΑΟΥΣ, ΒΡΑΖΙΛΙΑ - 18 ΙΟΥΝΙΟΥ: Αεροφωτογραφία των υδάτινων οδών του Αμαζονίου κοντά στην πόλη Μανάους (Φωτογραφία: Oli Scarff/Getty Images)
Oli Scarff via Getty Images

Βραζιλιάνοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια χαμένη πόλη στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα.

Ο πορτογαλικός αποικιοκρατικός οικισμός εμφανιζόταν προηγουμένως σε ορισμένους χάρτες, αλλά η ακριβής του θέση ήταν άγνωστη, σύμφωνα με τον Eduardo Neves, διευθυντή του Μουσείου Αρχαιολογίας και Εθνογραφίας του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο, ο οποίος ηγήθηκε της ερευνητικής ομάδας.

«Εγκαταλείφθηκε, το δάσος τον αφομοίωσε και οι πέτρινοι όγκοι του απομακρύνθηκαν... Καταφέραμε να προσδιορίσουμε τη διάταξη των δρόμων αυτής της πόλης, η οποία ήταν επίσης μια συναρπαστική ανακάλυψη», δήλωσε ο Neves, όπως μετέδωσε το βραζιλιάνικο πρακτορείο ειδήσεων Metrópoles.

Η ανακάλυψη της αποικιακής πόλης στον Αμαζόνιο αποκαλύφθηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από το Μουσείο του Αμαζονίου στην πόλη Μανάους, στο πλαίσιο του προγράμματος Amazônia Revelada.

Σκοπός του έργου είναι ο εντοπισμός αρχαιολογικών χώρων σε διάφορα μέρη του Αμαζονίου, συνδυάζοντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας με τις παραδοσιακές γνώσεις των δασικών πληθυσμών. «Θέλουμε να καταγράψουμε αυτούς τους αρχαιολογικούς χώρους για να τους καταστήσουμε μέρος της κληρονομιάς [μας] και να δημιουργήσουμε ένα πρόσθετο επίπεδο προστασίας για αυτά τα εδάφη», δήλωσε ο Neves, ένας από τους συντονιστές του έργου, σε δελτίο Τύπου του Βραζιλιάνικου Κοινωνικοπεριβαλλοντικού Ινστιτούτου, το οποίο υποστηρίζει το έργο.

Το έργο θα περιλαμβάνει δύο συμπληρωματικές στρατηγικές. Η πρώτη είναι η έρευνα του τροπικού δάσους με την τεχνολογία LIDAR για τον εντοπισμό αρχαιολογικών χώρων που κρύβονται από τη βλάστηση. Το LIDAR είναι μια μέθοδος τηλεπισκόπησης που περιλαμβάνει τη χρήση παλμών λέιζερ που εκτοξεύονται στο έδαφος για τη δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων ενός συγκεκριμένου τοπίου.

Η μέθοδος αυτή μπορεί να χαρτογραφήσει την τοπογραφία του Αμαζονίου, ενώ παράλληλα αποκαλύπτει κρυμμένα ανθρωπογενή χαρακτηριστικά που συνήθως δεν είναι ορατά. Το LIDAR ουσιαστικά επιτρέπει στους επιστήμονες να δουν μέσα από την κόμη του δάσους και να δημιουργήσουν λεπτομερή τρισδιάστατα μοντέλα των στοιχείων της επιφάνειας, συμπεριλαμβανομένων τυχόν άγνωστων προηγουμένως δομών που βρίσκονται από κάτω.

Η δεύτερη βασική συνιστώσα του πρότζεκτ Amazônia Revelada περιλαμβάνει έρευνες που διεξάγονται από τοπικούς ερευνητές, οι οποίοι είναι μέλη των αυτόχθονων και παραδοσιακών λαών που ζουν σε αυτά τα εδάφη. Οι ερευνητές αυτοί θα καταγράφουν αρχαιολογικούς χώρους ή μέρη που είναι σημαντικά για τις κοινότητες. Η περιοχή του Αμαζονίου κατοικείται εδώ και τουλάχιστον 11.000-12.000 χρόνια, αν και τα παλαιότερα ευρήματα υποστηρίζουν την πιθανότητα ακόμη προγενέστερης κατοίκησης, γεγονός που ενδεχομένως ωθεί το χρονοδιάγραμμα πίσω στα 13.000 χρόνια πριν ή και περισσότερο.

Οι ιθαγενείς ανέπτυξαν πολύπλοκες κοινωνίες στον Αμαζόνιο πολύ πριν από την ευρωπαϊκή επαφή, με ενδείξεις για μεγάλες, εγκατεστημένες κοινότητες, γεωργικές πρακτικές και εξελιγμένες τεχνικές διαχείρισης της γης. Η τεχνολογία LIDAR έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την τεκμηρίωση κρυμμένων αρχαιολογικών χώρων στον Αμαζόνιο. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι στο περιοδικό Science, για παράδειγμα, ανέφερε την ανακάλυψη δύο δωδεκάδων αρχαίων κατασκευών κρυμμένων στη λεκάνη του τροπικού δάσους του Αμαζονίου.

Οι κατασκευές είναι χωματουργικά έργα που χτίστηκαν στην προκολομβιανή εποχή -δηλαδή πριν από την περίοδο του ευρωπαϊκού αποικισμού. Αντιπροσωπεύουν τα απομεινάρια μιας ποικιλίας χώρων και κατασκευών που χτίστηκαν από αρχαίους ιθαγενείς λαούς. Οι άγνωστες μέχρι σήμερα χωματουργικές κατασκευές περιλαμβάνουν τα υπολείμματα μιας πόλης, οχυρωμένα χωριά- αμυντικές και τελετουργικές δομές γνωστές ως γεωγλυφικά- και τοποθεσίες στις όχθες ποταμών σε πλημμυρικές πεδιάδες που μπορεί να χρησιμοποιούνταν για τη συλλογή υδρόβιων τροφών- μεταξύ άλλων κατασκευών, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ο αποικισμός της σημερινής Βραζιλίας ξεκίνησε το 1500, όταν ο εξερευνητής Πέδρο Άλβαρες Καμπράλ διεκδίκησε τη γη για την Πορτογαλία. Κατά τους επόμενους τρεις αιώνες, η Πορτογαλία εγκαθίδρυσε μια αποικιακή διοίκηση, εκμεταλλευόμενη τους φυσικούς πόρους της Βραζιλίας, ιδίως τη ζάχαρη, τον χρυσό και τον καφέ, με την εργασία των σκλάβων που μεταφέρονταν κυρίως από την Αφρική. Η αποικία εξελίχθηκε σε σημαντικό οικονομικό παράγοντα για την Πορτογαλία, αλλά στις αρχές του 19ου αιώνα, υπό την ηγεσία του πρίγκιπα Πέτρου Α΄ της Βραζιλίας, η χώρα κήρυξε την ανεξαρτησία της, τερματίζοντας πάνω από 300 χρόνια αποικιοκρατίας.

Πηγή: Miami Herald

Δημοφιλή