Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στο ορεινό Ουζμπεκιστάν ερείπια δύο πόλεων που άκμασαν από τον 6ο έως τον 11ο αιώνα μ.Χ. χάρη στο εμπόριο του Δρόμου του Μεταξιού.
Γνωστοί για την ανταλλαγή αγαθών και ιδεών μεταξύ Ανατολής και Δύσης, οι εμπορικοί δρόμοι πίστευαν από καιρό ότι συνέδεαν πεδινές πόλεις.
Αλλά χρησιμοποιώντας τεχνολογία τηλεπισκόπησης που βασίζεται σε λέιζερ και drones, οι αρχαιολόγοι βρήκαν τουλάχιστον δύο ορεινές πόλεις που βρίσκονταν σε ένα βασικό σταυροδρόμι των εμπορικών οδών.
Η μεγαλύτερη από τις δύο πόλεις, η Tugunbulak, είχε έκταση 1.200 στρεμμάτων με πληθυσμό που πρέπει να ανερχόταν σε δεκάδες χιλιάδες άτομα. Ήταν μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της εποχής σε αυτή την περιοχή της Κεντρικής Ασίας, ισάξια του περίφημου εμπορικού κόμβου της Samarkand, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 110 χιλιομέτρων. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι υπήρξε από το 550 έως το 1000 μ.Χ.
«Η ιστορία της Κεντρικής Ασίας αλλάζει τώρα με αυτό το εύρημα», δήλωσε ο αρχαιολόγος Farhod Maksudov, ο οποίος ήταν μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Η ομάδα πιστεύει ότι το Tugunbulak και η μικρότερη πόλη, Tashbulak, ήταν πολυσύχναστοι οικισμοί μεταξύ του 8ου και του 11ου αιώνα, κατά τον Μεσαίωνα, όταν η περιοχή ελεγχόταν από μια ισχυρή τουρκική δυναστεία.
Μόνο το 3% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει πάνω από αυτό το υψόμετρο σήμερα. Η Λάσα στο Θιβέτ και το Κούσκο στο Περού είναι από τα σπάνια παραδείγματα.
Η ανακάλυψη με επικεφαλής τον κ. Maksudov, διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Αρχαιολογίας του Ουζμπεκιστάν και τον Michael Frachetti, αρχαιολόγο στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, έγινε δυνατή με drones και ένα εργαλείο τηλεπισκόπησης γνωστό ως lidar, το οποίο χρησιμοποιεί ανακλώμενο φως για να δημιουργήσει τρεις διαστάσεων χαρτογράφηση του περιβάλλοντος.
Η έρευνά τους δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature αυτή την εβδομάδα και ειδικοί χαιρέτησαν τη σημασία της στο να ρίξει φως στον τρόπο ζωής των νομαδικών κοινοτήτων.
Η ομάδα ανακάλυψε για πρώτη φορά την Tashbulak, τη μικρότερη πόλη, το 2011 ενώ έκανε πεζοπορία στα βουνά. Βρήκαν χώρους ταφής, χιλιάδες θραύσματα κεραμικής και άλλα σημάδια που έδειχνε ότι η περιοχή ήταν κατοικημένη.
Τα ιστορικά αρχεία αναφέρονται σε πόλεις της περιοχής, είπε, αλλά η ομάδα δεν περίμενε να βρει μια μεσαιωνική πόλη 12.000 τετραγωνικά μέτρα περίπου 2.200 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
«Ήμασταν κάπως έκπληκτοι», είπε ο κ. Frachetti στο BBC.
Ακόμη και η πεζοπορία μέχρι εκεί ήταν δύσκολη, πρόσθεσε, καθώς αντιμετώπισαν ισχυρούς ανέμους, καταιγίδες και υλικοτεχνικές προκλήσεις.
Τέσσερα χρόνια αργότερα, ένας τοπικός διαχειριστής δασοκομίας έδωσε συμβουλές στην ομάδα να μελετήσει μια άλλη τοποθεσία κοντά στο Tashbulak.
«Ο αξιωματούχος είπε: «Νομίζω ότι έχω μερικά από αυτά τα είδη κεραμικών στην αυλή μου».
«Έτσι πήγαμε στο σπίτι του... Και ανακαλύψαμε ότι το σπίτι του ήταν χτισμένο σε μια μεσαιωνική ακρόπολη. Ήταν σαν να ζούσε σε μια τεράστια πόλη», είπε ο κ. Frachetti.
Το πιο δύσκολο κομμάτι σε αυτές τις ανακαλύψεις ήταν να πειστεί η ακαδημαϊκή κοινότητα ότι αυτές οι πόλεις υπήρχαν.
Το 2022, η ομάδα επέστρεψε με ένα drone εξοπλισμένο με αισθητήρα lidar, ο οποίος βοήθησε στην αποκόλληση των επιφανειών για την αποκάλυψη των τοίχων, των πύργων, των περίπλοκων αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών και άλλων οχυρώσεων στο Tugunbulak.
Οι αστικές τοποθεσίες σε μεγάλο υψόμετρο είναι «εξαιρετικά σπάνιες» στα αρχαιολογικά αρχεία, επειδή οι κοινότητες αντιμετωπίζουν μοναδικές προκλήσεις για να εγκατασταθούν εκεί, δήλωσε ο Zachary Silvia, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο Brown.
Το έργο της ομάδας παρέχει μια «τεράστια συμβολή στη μελέτη του μεσαιωνικού αστισμού στην Κεντρική Ασία», έγραψε σε ένα σχόλιο για τη Φύση.