Chang'e-5: Κινεζικό σκάφος προσεδαφίστηκε επιτυχώς στη Σελήνη για συλλογή δειγμάτων

Επιτυχώς εξελίσσεται η αποστολή Chang'e-5.
ASSOCIATED PRESS

Η Κίνα προσεδάφισε επιτυχώς ένα σκάφος στην επιφάνεια του φεγγαριού την Τρίτη, στο πλαίσιο της ιστορικής αποστολής Chang’e-5, για τη λήψη δειγμάτων, όπως μετέδωσαν κινεζικά κρατικά ΜΜΕ.

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας είχε εκτοξεύσει το Chang’e-5 στις 24 Νοεμβρίου. Η μη επανδρωμένη αποστολή, που πήρε το όνομά της από τη θεά του φεγγαριού της κινεζικής μυθολογίας, έχει σκοπό τη συλλογή σεληνιακού υλικού για σκοπούς μελετών πάνω στην προέλευση της Σελήνης.

Η αποστολή θα επιχειρήσει να συλλέξει 2 κιλά δειγμάτων σε μια περιοχή όπου δεν έχει φτάσει κανείς στο παρελθόν, σε μια μεγάλη έκταση που σχηματίστηκε από λάβα και είναι γνωστή ως Oceanus Procellarum, ή «Ωκεανός Καταιγίδων».

ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
STR via Getty Images

Εάν η αποστολή εξελιχθεί όπως έχει σχεδιαστεί, η Κίνα θα γίνει η τρίτη χώρα που ανακτά σεληνιακά δείγματα, μετά τις ΗΠΑ και την Σοβιετική Ένωση.

Το όχημα προσεδάφισης που πραγματοποίησε κάθοδο στην επιφάνεια της Σελήνης ήταν ένα από μια σειρά σκαφών που ανέπτυξε το Chang’e-5.

Μετά την κάθοδο, το όχημα προορίζεται να τρυπήσει την επιφάνεια με έναν ρομποτικό βραχίονα και μετά να μεταφέρει τα δείγματα εδάφους και βράχων σε ένα σκάφος ανόδου, που θα εκτοξευτεί και θα συνδεθεί με ένα σκάφος που είναι σε τροχιά.

Το κρατικό κανάλι CCTV είπε ότι θα αρχίσει να συλλέγει δείγματα από την επιφάνεια της Σελήνης μέσα στις επόμενες δύο ημέρες. Τα δείγματα θα μεταφερθούν σε μια κάψουλα επιστροφής για το ταξίδι επιστροφής στη Γη, με προσγείωση στην περιοχή της Εσωτερικής Μογγολίας στην Κίνα.

Η Κίνα είχε πραγματοποιήσει την πρώτη της προσελήνωση το 2013. Τον περσινό Ιανουάριο, το σκάφος Chang’e-4 είχε κατεβεί στην αθέατη πλευρά της Σελήνης- το πρώτο σκάφος από οποιαδήποτε χώρα που επιτυγχάνει κάτι τέτοιο.

Δημοφιλή