ΛΔ Κονγκό: Χάος με 3.000 νεκρούς - Πώς τα κινητά μας τηλέφωνα τροφοδοτούν τη σύγκρουση

Οι αντάρτες συνεχίζουν να σκοτώνουν και να σκορπούν τρόμο στο Κονγκό - Πίσω από την προέλασή της ίσως βρίσκονται τα smartphones μας.
Παιδί σε καταυλισμό. Πολλοί κάτοικοι της Γκόμα έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους, ύστερα από τη σύγκρουση ανταρτών της Μ23 και στρατιωτών του Κράτους - Γκόμα, 11 Φεβρουαρίου 2025
Παιδί σε καταυλισμό. Πολλοί κάτοικοι της Γκόμα έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους, ύστερα από τη σύγκρουση ανταρτών της Μ23 και στρατιωτών του Κράτους - Γκόμα, 11 Φεβρουαρίου 2025
via Associated Press

Ο αιματηρός πόλεμος στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ) συνεχίζεται με την κατάληψη ακόμα μιας περιοχής, λίγες μέρες ύστερα από την αυτή της πόλης Γκόμα, πληθυσμού άνω του 1 εκατ. κατοίκων. Η συμμαχία των ανταρτών, που ονομάζεται, «Συμμαχία του Ποταμού Κονγκό» (AFC) ανέλαβε πλέον και την περιοχή Nyabibwe, η οποία είναι γνωστή για την εξόρυξη ορυκτών καθώς είναι πλούσια σε πόρους.

Οι συγκρούσεις μεταξύ της AFC και των δυνάμεων της ΛΔ Κονγκό έχουν προκαλέσει μόλις σε 2 εβδομάδες περισσότερους από 3.000 νεκρούς, σύμφωνα με πληροφορίες της τοπικής κυβέρνησης.

Προ ολίγων μηνών, οι αντάρτες είχαν αποκτήσει τον έλεγχο και της περιοχής Rubaya, επίσης περιοχή εξορίξεων, που μάλιστα φιλοξενεί ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα Κολτανίου (κολτάν) παγκοσμίως. Το συγκεκριμένο ορυκτό χρησιμοποιείται για την παραγωγή των smartphones.

Πλήθος κατοίκων ακούει τους αντάρτες της Μ23 - Γκόμα, 31 Ιανουαρίου 2025
Πλήθος κατοίκων ακούει τους αντάρτες της Μ23 - Γκόμα, 31 Ιανουαρίου 2025
via Associated Press

Το κινητό μας τηλέφωνο τροφοδοτεί τη σύγκρουση;

Ο πόλεμος στην αφρικανική χώρα των 100 εκατομμυρίων ανθρώπων δεν είναι πρωτοφανής. Το έθνος έχει αντιμετωπίσει κατά καιρούς επιθέσεις από πολιτοφυλακές, όπως για παράδειγμα το Κίνημα της 23ης Μαρτίου (Μ23) (η οποία είναι και μία από τις υποομάδες της AFC). Μία από τις κυριότερες αιτίες για τις συγκρούσεις αποτελεί άλλωστε ο ορυκτός πλούτος στα εδάφη της. Συγκεκριμένα πρόκειται για τα μεγαλύτερα κοιτάσματα κολτανίου και κοβαλτίου παγκοσμίως, τα οποία χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των μπαταριών των κινητών τηλεφώνων και των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, καθώς και για άλλα εξατρήματα των smartphones.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της Παγκόσμιας Τράπεζας, η πλειοψηφία των πολιτών της ΛΔ Κονγκό, δεν έχει επωφεληθεί από τον εν λόγω πλούτο, εξού και η κατάταξη της χώρας στις 5 φτωχότερες του πλανήτη. Τα κέρδη από τις εξορύξεις μοιράζονται οι αντάρτες που έχουν υπό τον έλεγχο τους τις περιοχές εξόρυξης, αλλά και η κυβέρνηση. Μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η στρατηγική της AFC να στοχεύει στην κατάληψη περιοχών πλούσιων σε ορυκτά, όπως εξηγεί στο CNN, o αναλυτής εξορυκτικών βιομηχανιών, Jean Pierre Okenda. «Χρειάζονται χρήματα για να γίνει πόλεμος. Η πρόσβαση σε εγκαταστάσεις εξόρυξης τροφοδοτεί τον πόλεμο», δηλώνει.

Άνθρωποι σε καταυλισμό που έφτιαξαν για την διαμονή τους. Εκκένωσαν τα σπίτια τους, λόγω των συγκρούσεων στην περιοχή - Γκόμα, 11 Φεβρουαρίου 2025
Άνθρωποι σε καταυλισμό που έφτιαξαν για την διαμονή τους. Εκκένωσαν τα σπίτια τους, λόγω των συγκρούσεων στην περιοχή - Γκόμα, 11 Φεβρουαρίου 2025
via Associated Press

Γιατί οι αντάρτες θέλουν τα ορυχεία

Ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, σε Συμβούλιο Ασφαλείας τον περασμένο Σεπτέμβριο, είχε κάνει λόγο για έσοδα ύψους 300.000 ευρώ τον μήνα από το εμπόριο κολτανίου, το οποίο αντλείται από την περιοχή της Rubaya - χρήματα τα οποία καρπώνεται η Μ23 και οι άλλοι αντάρτες. Οι ίδιοι αρνούνται τους εν λόγω ισχυρισμούς, χαρακτηρίζοντας την παρουσία τους στην περιοχή ως «αποκλειστικά ανθρωπιστική».

Η Κυβέρνηση της ΛΔ Κονγκό κατηγορεί την γειτονική Ρουάντα πως χρηματοδοτεί και στηρίζει την Μ23 στη λεηλασία των εδαφών της. Ειδικοί του ΟΗΕ κάνουν λόγο για 3.000-4.000 στρατιώτες της Ρουάντα και αποκαλύπτουν πως «τουλάχιστον 150 τόνοι κολτανίου πέρασαν τα σύνορα από τη ΛΔΚ προς τη Ρουάντα και αναμείχθηκαν με τις αντίστοιχες παραγωγές της χώρας».
Ο υπουργός Επικοινωνιών του Κονγκό υποστηρίζει πως οι εξαγωγές ορυκτών της γειτονικής τους χώρας έχουν αυξηθεί, από τότε που η AFC ανέλαβε τον έλεγχο της εξόρυξης ορυκτών της ΛΔΚ.

Πού πηγαίνουν τα κλεμμένα ορυκτά

Σε ομιλία που είχε εκφωνήσει πέρσι ο Πρόεδρος της Ρουάντα, Πολ Καγκάμε, προκάλεσε οργή παραδεχόμενος πως η χώρα του αποτέλεσε σημείο διέλευσης ορυκτών, τα οποία μεταφέρονταν λαθραία από τη ΛΔΚ. Ωστόσο, επέμεινε ότι η χώρα του δεν έκλεβε από τους γείτονες της. «Τα περισσότερα (σ.σ. ορυκτά) περνούν από εδώ, αλλά δεν μένουν εδώ. Πηγαίνουν στο Ντουμπάι, τις Βρυξέλλες, το Τελ Αβίβ και τη Ρωσία», είχε αποκαλύψει ο Καγκάμε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN, το 2022, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ υποστήριξε πως πάνω από το 90% του χρυσού της ΛΔΚ «διοχετευόταν λαθραία σε γειτονικά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ρουάντα και της Ουγκάντα, απ′ όπου εξήχθησαν σε άλλα κράτη, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Για το κολτάνιο και το κοβάλτιο, το μέγεθος της λεηλασίας παραμένει άγνωστο.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό προχώρησε σε μήνυση θυγατρικών της Apple σε Βέλγιο και Γαλλία, κατηγορώντας τους για την πρόκληση συγκρούσεων σχετικών με την εξόρυξη ορυκτών. Η Apple αρνήθηκε την εν λόγω κατηγορία. Η εταιρεία είχε δηλώσει ανοιχτά πως προμηθεύεται ορυκτά και από τη ΛΔΚ για την δημιουργία των προιόντων της, έχοντας όμως δεσμευτεί να πληροί τα πρωτόκολλα σχετικά με τα πρωτογενή ορυκτά και τα ανακυκλωμένα υλικά.

Καταυλισμός στην πόλη Γκόμα του Κονγκό - Γκόμα, 11 Φεβρουαρίου 2025
Καταυλισμός στην πόλη Γκόμα του Κονγκό - Γκόμα, 11 Φεβρουαρίου 2025
via Associated Press

Υπάρχει λύση στο πρόβλημα;

Την ώρα που οι δημοτικές και κρατικές Αρχές προσπαθούν να βρουν τη χρυσή τομή, με την οποία θα τερματιστεί ο πόλεμος και η κρίση στη ΛΔΚ ο Jean Pierre Okenda θεωρεί πως η λύση εναπόκειται στην ίδια τη κυβέρνηση της ΛΔ Κονγκό. «Η χώρα έχει ένα μοντέλο διακυβέρνησης, το οποίο εάν δεν αλλάξει, οι κάτοικοι δεν θα κερδίσουν τίποτα, είτε η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο, είτε όχι. Εάν η βελτιώσει τη διακυβέρνηση της, επενδύσει στον στρατό, διασφαλίσει τη δίκαιη κατανομή των πόρων μεταξύ των πολιτών και διεξάγει ποιοτικές εκλογές, πιστεύω ότι η ειρήνη μπορεί να επέλθει», συνοψίζει.

Πηγή: Cnn.com

Δημοφιλή