Χαρδαλιάς: Παράταση μέτρων ως τις 12 Οκτωβρίου

Ανέφερε πως υπάρχει σταθεροποίηση στον μέσο όρο ημερήσιων κρουσμάτων, αλλά αύξηση των διασωληνωμένων.
.
.
Eurokinissi

Παράταση μέχρι τις 12 Οκτωβρίου των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης σχετικά με τον κορονοϊό.

Παράλληλα, όσον αφορά τις πτήσεις από το εξωτερικό, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι από αύριο 3 Οκτωβρίου και μέχρι τις 12 Οκτωβρίου και οι επιβάτες των πτήσεων από την Πολωνία πρέπει να διαθέτουν υποχρεωτικά αρνητικό τεστ Covid-19 το οποίο θα πρέπει να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους προκειμένου να εισέλθουν στη χώρα. Το ίδιο ισχύει και για τους επιβάτες των πτήσεων από Τσεχία. Ακόμη, παρατείνεται μέχρι τις 12 Οκτωβρίου η υποχρέωση των επιβατών των πτήσεων από Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μάλτα, Βέλγιο, Ισπανία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, να έχουν αρνητικό τεστ Covid- 19 το οποίο να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους προκειμένου να εισέλθουν στη χώρα.

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, σύμφωνα με την 17η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου που αφορά στο διάστημα 24 έως 30 Σεπτεμβρίου, η τελευταία εβδομάδα εμφανίζει σταθεροποίηση του μέσου όρου ημερήσιων κρουσμάτων, με έντονη όμως ημερήσια μεταβλητότητα, μείωση του ημερήσιου αριθμού θανάτων, αλλά αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε επταήμερη κυλιόμενη βάση στα 314 κρούσματα από 324 στην προηγούμενη έκθεση. Το 50-60% των ημερήσιων κρουσμάτων καταγράφονται στην Αττική, ενώ στις 28 Σεπτεμβρίου, το ποσοστό ξεπέρασε το 73%. Για τρίτη συνεχή εβδομάδα οι νέες ημερήσιες διαγνώσεις παραμένουν πανελλαδικά σε επίπεδο άνω των 300 ατόμων, ενώ στις 29 Σεπτεμβρίου τα ημερήσια κρούσματα ξεπέρασαν το φράγμα των 400 για δεύτερη φορά το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Επιπλέον, παραμένει εκτεταμένη η διασπορά σε νεαρότερες ηλικίες, που απεικονίζεται στον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε ηλικίες κάτω των 40 ετών. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 39 έτη και αφορούν σε μεγάλο βαθμό νεότερες ηλικίες και ασυμπτωματικούς, ή ήπια συμπτωματικούς ασθενείς.

Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς έδωσε έμφαση στον αριθμό των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση, ο οποίος παρουσιάζει αυξητική τάση τις τελευταίες δύο εβδομάδες, γεγονός που καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη πίεση στο σύστημα υγείας. Από την άλλη, η πληρότητα σε κλίνες σε ΜΕΘ και ΜΑΦ για κρούσματα Covid-19 στην επικράτεια, παρουσιάζει μείωση στο 32% από 36% στην προηγούμενη έκθεση, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

«Με δεδομένο τον αυξημένο αριθμό ασθενών που βρίσκονται σε κλίνες ΜΕΘ-ΜΑΦ, η μείωση αυτή αντανακλά πλήρως την αύξηση των διαθέσιμων κλινών. Συμπερασματικά, η παρούσα κατάσταση συνεχίζει να απαιτεί πολύ αυξημένη επαγρύπνηση και αυστηρή τήρηση των προληπτικών μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, ο κυλιόμενος μέσος όρος των τεστ ανά ημέρα διαμορφώθηκε σε 10.617 την τελευταία εβδομάδα. Μέγαλο μέρος αυτών πραγματοποιείται με δειγματοληπτικούς στοχευμένους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας, αλλά και σε στοχευμένους ελέγχους σε διάφορες περιοχές της επικράτειας. Σύμφωνα με τα διαγνωστικά τεστ που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα, ποσοστό 4-11% των κρουσμάτων είναι εισαγόμενα.

Σχετικά με όσους ρωτούν αν θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων τόνισε ότι το ερώτημα είναι αν τηρούνται τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, ενώ συμπλήρωσε ότι «οι έλεγχοι έχουν ενταθεί, όμως δεν γίνεται να υπάρχει ένας ελεγκτής σε κάθε σημείο της χώρας. Η μη τήρηση των μέτρων προστασίας δεν έχει να κάνει με την αποφυγή κάποιου καταναγκασμού από την πλευρά του κράτους. Τον εαυτό μας και τους γύρω μας προστατεύουμε, άτρωτοι δεν υπάρχουν».

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε για ακόμη μία φορά την ανάγκη αυστηρής τήρησης όλων των κανόνων και πρωτοκόλλων στα κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων, καθώς όπως είπε, «είναι χρέος μας να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας που κινδυνεύουν περισσότερο από τη νόσο».

Σχετικά με τα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε εταιρεία κονσερβοποιίας στο Μαυροβούνι Σκύδρας στην Πέλλα, ανέφερε ότι αυτά είναι 114 και ανεστάλη η λειτουργία της επιχείρησης. Ήδη βρίσκονται εκεί, ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου και η διευθύντρια Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ, Φλώρα Κοντοπίδου, οι οποίοι συμμετέχουν μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, Ιορδάνη Τζαμτζή, καθώς και με δημάρχους της περιοχής και εκπροσώπους φορέων, σε σύσκεψη που γίνεται αυτή τη στιγμή για τη διαχείριση και τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19. Ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους της Πέλλας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων, ειδικά τις επόμενες μέρες και να ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες των ειδικών, ενώ γνωστοποίησε ότι βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, για κάθε ζήτημα που θα προκύψει από τις ανάγκες διαχείρισης της συγκεκριμένης κατάστασης.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και δεν πρέπει να αφήσουμε κανένα περιθώριο μεγαλύτερης περαιτέρω διασποράς της νόσου στην περιοχή. Η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων, η αποφυγή κάθε συγχρωτισμού είναι επιβεβλημένες. Είναι ο μόνος τρόπος για να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού στην ευρύτερη περιοχή της Πέλλας», υπογράμμισε. Επιπλέον, επανέλαβε τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν από σήμερα στην Κύθνο λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου. Συγκεκριμένα:

- Απαγορεύεται η λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 της επομένης.

- Αναστέλλονται κάθε είδους εκδηλώσεις, όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες κλπ.. Εξαιρούνται της αναστολής οι λαϊκές αγορές, οι οποίες θα λειτουργήσουν με όριο απόστασης μεταξύ των πάγκων των πωλητών τα 5 μέτρα και με το 50% της δυναμικότητας ανά κατηγορία πωλητών

- Απαγορεύεται κάθε είδους συνάθροιση πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

- Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α′ βαθμού όπου επιτρέπονται έως 6 άτομα.

- Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

«Είναι ξεκάθαρο ότι τα μέτρα αυτοπροστασίας είναι το μόνο μέσο που διαθέτουμε για να προστατεύσουμε εμάς και τους γύρω μας μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο. Για να είναι αποτελεσματικά, για να μπορέσουν να μας προστατεύσουν, χρειάζεται και η δική μας καθολική συμμετοχή. Επιβάλλεται να τα εφαρμόζουμε όλοι», σημείωσε.

«Δεν φταίει η κυβέρνηση για τις εικόνες που παρουσιάζονται σε διάφορες περιοχές και σε διάφορες εκδηλώσεις, είτε είναι αθλητικού, είτε είναι ψυχαγωγικού χαρακτήρα. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να έχει έναν αστυνομικό δίπλα σε κάθε πολίτη, ή σε κάθε εκδήλωση. Δεν μπορεί, οι ίδιοι που διαμαρτύρονται για έλλειψη συγκεκριμένων μέτρων ή σχεδίου της κυβέρνησης, να είναι ίδιοι που ‘κλείνουν το μάτι’ σε συγκεντρώσεις 2,3, 4 χιλιάδων διαδηλωτών στο κέντρο της Αθήνας, χωρίς μέτρα. Προφανώς το δικαίωμα της έκφρασης είναι απολύτως κατοχυρωμένο, θέλουμε να υπάρχουν οι πολλές διαφορετικές φωνές που μας βοηθούν και εμάς να γινόμαστε καλύτεροι, αλλά ο καθένας ας διαμαρτυρηθεί τηρώντας τα μέτρα που η ελληνική Πολιτεία και η ίδια η κοινωνία επιβάλλεται να τηρεί» τόνισε.

Ερωτηθείς για ενδεχόμενα νέα μέτρα, ανέφερε ότι ο μέσος όρος των νέων κρουσμάτων παραμένει σταθερός. Δηλαδή η καμπύλη νέων κρουσμάτων παραμένει επίπεδη. «Αυτό σημαίνει πως βρισκόμαστε σε μία φάση που πρέπει να επιμείνουμε στα μέτρα που υπάρχουν. Από τη μέρα που εξαγγείλαμε τα καινούρια μέτρα, υπάρχει κάποια έξαρση η οποία να μας τρομάξει; Βλέπουμε πού υπάρχουν αυτά τα κρούσματα, η συντριπτική πλειοψηφία είναι στην Αττική, δουλεύουμε στο κομμάτι που λέγεται Αττική», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.

Παράλληλα, αναφερόμενος στον δήμο Αθηναίων, είπε ότι πριν 15 μέρες υπήρχε μεγάλο ποσοστό στον δήμο Αθηναίων και έλαβαν μια σειρά μέτρων, μέσα στην κοινότητα. «Το ποσοστό αυτό δείχνει να κρατιέται σταθερό και να υποχωρεί, ταυτόχρονα βλέπουμε ότι πιέζονται λίγο παραπάνω κάποιοι δήμοι, αλλά σε κάθε περίπτωση ο μέσος όρος κρουσμάτων στην Αττική, από τη μέρα που εξαγγείλαμε τα μέτρα είναι σταθερός. Δηλαδή τι άλλαξε πριν 10 μέρες που είχαμε 300 κρούσματα και σήμερα που έχουμε πάλι 300 κρούσματα; Γιατί πριν 10 μέρες δεν χρειαζόταν lockdown και τώρα χρειάζεται lockdown; Είναι παράδειγμα σχετικά με την έντονη επιχειρηματολογία να πάμε σε lockdown», υπογράμμισε, και κάλεσε τους πολίτες που , όπως είπε, «έδειξαν απίστευτη υπομονή, επιμονή και αυταπάρνηση από την πρώτη στιγμή της πανδημίας» να κάνουν και σ′ αυτήν την κρίσιμη στιγμή «αυτό που ξέρουν», εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για τον τρόπο με τον οποίον ο ελληνικός λαός έχει ανταποκριθεί σε όλο αυτό: «Εάν συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει, δεν χρειάζεται κανένα lockdown. Προφανώς αν κερδίσουν κάποιοι, οι οποίοι δεν έχουν αντιληφθεί την σοβαρότητα των μέτρων, την σοβαρότητα του ιού, αρνούνται να δουν τι γίνεται παγκοσμίως και προσπαθούν με κάθε τρόπο να υπονομεύσουν την εθνική προσπάθεια, τότε προφανώς θα πάμε στο επόμενο μέτρο. Αλλά είμαστε μακριά από λογικές lockdown», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ προσέθεσε ότι «πρέπει να επιμείνουμε στα μέτρα που έχουμε».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή