Χάρκοβο: Περπατώντας και σκιτσάροντας μια πόλη - κόσμημα πριν ξεσπάσει ο πόλεμος

Από τον πρωτοποριακό Ουκρανό καλλιτέχνη, Νικίτα Μπουσγιάκ.
instagram.com/citiesandsketches
instagram.com/citiesandsketches
instagram.com/citiesandsketches

Δηλώνει «Εφευρέτης της τεχνικής “Glowing Archisketch”».

Στον λογαριασμό του Ουκρανού Νικίτα Μπουσγιάκ στο Instagram έχουμε τη δυνατότητα - ευχόμενοι να είναι καλά - να παρακολουθούμε τις αισθητικές αναζητήσεις του καλλιτέχνη. Ο ίδιος ποστάρει εικόνες «αντιπαραβάλλοντας» τοπόσημα της πόλης - έδρας του, Χάρκοβο, με τα αντίστοιχα σκίτσα τους που έχει φιλοτεχνήσει στο μπλοκ του περπατώντας με το φως της ημέρας στους δρόμους - προτού, βεβαίως, ξεσπάσει ο φονικός πόλεμος.

Πόλη, όμως, που λάμπει και την νύχτα

Μερικές φορές για να εκτιμήσουμε την ομορφιά μιας πόλης χρειάζεται, ωστόσο, να περιμένουμε και να πέσει το σκοτάδι κι ο τεχνικός φωτισμός να φωτίσει τα παράθυρα ενός διαμερίσματος ή την περίτεχνη πρόσοψη ενός κτηρίου. Στη σειρά του «Cities and Sketches», ο ίδιος αναδεικνύει και τη μαγεία της αρχιτεκτονικής τη νύχτα.

Ολα ξεκίνησαν από την επιθυμία του να συνδυάσει τα παραδοσιακά σκίτσα του με πενάκι και μελάνι με την ψηφιακή τέχνη. Και κάπως έτσι, μέσα από το παιχνίδι του φωτός και της σκιάς, ήρθε η ιδέα να ζωντανέψουν τα κτίρια προσθέτοντας φως στα παράθυρα.

«Ερωτεύτηκα αμέσως το εφέ και συνειδητοποίησα ότι αυτό ήταν το στυλ που έψαχνα τόσα χρόνια», λέει ο καλλιτέχνης. Ενισχύει τα ψηφιακά εφέ φωτογραφίζοντας τις εικονογραφήσεις του σε χαμηλό φωτισμό, αφήνοντας έτσι το «ψεύτικο» φως να λάμπει ανενόχλητο. Αυτό το απλό τέχνασμα κάνει να φαίνεται σαν να υπάρχει ένας μικρός κόσμος μέσα σε αυτές τις δισδιάστατες αποδόσεις.

Το πάθος του Μπουσγιάκ για το σχέδιο χρονολογείται από τα μικράτα του και εκλέπτυνε τις δεξιότητές του σκιτσάροντας τον κόσμο γύρω του. Μόνον όμως στο κολέγιο άρχισε να εξελίσσει ενδιαφέρον για την ψηφιακή τέχνη και για το σε τι θα αφοσιωνόταν. «Είχα μια επιθυμία να συνδυάσω με την ψηφιακή τέχνη παραδοσιακά σκίτσα με πενάκι και μελάνι» είχε εξηγήσει παλαιότερα, μιλώντας στο My Modern Met. «Τότε, όταν έπαιζα με φωτοσκιάσεις στα σκίτσα μου, είχα την ιδέα να ζωντανέψω τα κτήρια προσθέτοντας φως στα παράθυρα».

Σκιτσάρει με παραδοσιακές τεχνικές και στη συνέχεια φωτογραφίζει το σκίτσο με αμυδρό φως· στη συνέχεια επεξεργάζεται ψηφιακά τα παράθυρα και κάθε άλλη πηγή φωτός με απαλό φωτισμό. Το οπτικό εφέ που προκύπτει δημιουργεί μια ελκυστική ατμόσφαιρα, λες και αυτά τα δισδιάστατα σκίτσα κατοικούνται.

Η σειρά ξεκίνησε με τα κλασικά κίτρινα φώτα τα οποία συχνά βλέπουμε σε παράθυρα κτηρίων. Στην πορεία, βρήκε νέους τρόπους αξιοποίησης της καινοτόμου τεχνικής του. Σε ένα από τα πρόσφατα σκίτσα του απεικονίζεται ένα μοτέλ στο βουνό με vintage επιγραφή νέον και ο Busyak βρήκε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει πορτοκαλί και πράσινους χρωματικούς τόνους.

ΠΗΓΗ: mymodernmet.com , ΑΠΕ