«Χαρταετός»: Η βιοτεχνία που κυριαρχεί στους αιθέρες «ανοίγεται» στην Huffpost

Ξεκίνησε ως βιοποριστική ασχολία και εξελίχθηκε στην μεγαλύτερη βιοτεχνία χαρταετών στην χώρα- Δουλεύει ασταμάτητα όλο τον χρόνο με «πνεύμα» παραδοσιακό.
Ο χαρταετός είναι το σήμα- καταταθέν της Καθαράς Δευτέρας.
Tom Werner via Getty Images
Ο χαρταετός είναι το σήμα- καταταθέν της Καθαράς Δευτέρας.

Ο χαρταετός είναι το σήμα- καταταθέν της Καθαράς Δευτέρας. Κάθε χρόνο ο ουρανός γεμίζει χρώματα και σχέδια όλων των ειδών, σε ένα έθιμο ιδιαίτερα αγαπητό από τον κόσμο. Ενα τεράστιο μέρος των χαρταετών που «περιπλανιούνται» στον αέρα είναι της βιοτεχνίας «Χαρταετός». Πρόκειται για την μεγαλύτερη βιοτεχνία κατασκευής χαρταετών στην Ελλάδα και για μια από τις λίγες παραδοσιακές που έχουν απομείνει.

Ο Κώστας Καρανικόλας διατηρεί την επιχείρηση με τον γιό του, Νίκο, στις Συκιές Θεσσαλονίκης. Ολο τον χρόνο εργάζονται συστηματικά δημιουργώντας δεκάδες χιλιάδες χαρταετούς για να προμηθεύσουν τα κυριότερα ελληνικά σουπερμάρκετ και αλυσίδες παιχνιδιών. «Η περισσότερη δουλειά γίνεται στο χέρι, αν και σε κάποιες διαδικασίες χρησιμοποιούνται μηχανήματα, λόγω μαζικής παραγωγής. Προσαρμόζουμε τον παραδοσιακό τρόπο κατασκευής όσο γίνεται στην εποχή μας» λέει ο Νίκος Καρανικόλας στην Huffpost.

Χαρταετός
Νίκος Καρανικόλας
Χαρταετός

Η ζήτηση είναι μεγάλη και η προετοιμασία απαραίτητη. Εχουν ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο του 2019 να κατασκευάζουν τους χαρταετούς για το 2021, όπως χαρακτηριστικά μας εξηγεί ο ίδιος.

Πρώτο βήμα: η έρευνα. Παρακολουθούν την μόδα, τα νέα κινούμενα σχέδια - καθώς τον πρώτο «λόγο» έχουν τα παιδιά - και γενικότερα τις τάσεις όσων αφορά τα σχέδια. Για εικόνες κινουμένων σχεδίων, έρχονται σε επαφή με την Disney ή το Nickelodeon για παραχώρηση δικαιωμάτων.

Χαρταετός
Νίκος Καρανικόλας
Χαρταετός

Υστερα, ξεκινά η κατασκευή. Η παραδοσιακοί χαρταετοί φτιάχνονται από καλάμι. Δεν γίνεται, όμως, να βρεθούν καλάμια για τόσους πολλούς χαρταετούς. «Προμηθευόμαστε μια συγκεκριμένη ποικιλία λεύκας, που τα κλαδιά της μοιάζουν με καλάμι. Συναρμολογούμε τον σκελετό, βάζουμε το χαρτί ή πλαστικό με το σχέδιο και στο τέλος μπαίνουν τα ζύγια και η ουρά» εξηγεί ο Νίκος Καρανικόλας. Καθένας από τους εργαζόμενους στην βιοτεχνία ειδικεύεται σε ένα κομμάτι της διαδικασίας.

Απαιτείται σταθερό χέρι και γι′ αυτό κυριαρχεί το γυναικείο φύλο.

Χαρταετός
Νίκος Καρανικόλας
Χαρταετός

«Ο κόσμος προτιμά τον εξάπλευρο χαρταετό γιατί προσομοιάζει στον παραδοσιακό» λέει ο Νίκος Καρανικόλας.

Η εταιρεία «Χαρταετός» μετρά 38 ολόκληρα χρόνια λειτουργίας (και επιτυχίας). Ο Κώστας Καρανικόλας ασχολήθηκε με την κατασκευή χαρταετών το 1981, για βιοποριστικούς λόγους. Που να φανταστεί ότι αυτή η ιδέα θα μετατραπεί σε επικερδής επιχείρηση και θα αποτελέσει το βασικό επάγγελμα και για τον γιό του, Νίκο...

Χαρταετός
Νίκος Καρανικόλας
Χαρταετός

Αυτοί οι δύο, βέβαια, είναι η πλέον κατάλληλοι για συμβουλές «πετάγματος». Σύμφωνα με τις συμβουλές τους, τα πρώτα που πρέπει να ελέγχουμε είναι: το μέρος (ανοιχτό με αεράκι) και τα ζύγια (αν δεν είναι καλά τοποθετημένα, η αποτυχία είναι σίγουρη). Στην συσκευασία του χαρταετού θα βρει κανείς οδηγίες χρήσης για να γίνει το πέταγμα... παιχνιδάκι.

Χαρταετός
Νίκος Καρανικόλας
Χαρταετός