Χωρίς τις γενναίες χορηγίες των εβραίων επενδυτών του μένει το Χάρβαρντ, μετά το κύμα διαδηλώσεων που ξέσπασε πέρυσι στα Αμερικανικά πανεπιστήμια, όταν χιλιάδες φοιτητές αντιδρούσαν στην ανθρωπιστική κρίση που ξέσπασε στη Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.
Ο πρόεδρος του Χάρβαρντ Άλαν Γκάρμπερ εξέφρασε τη λύπη του για την χαμηλή συγκέντρωση κεφαλαίων του πανεπιστημίου, για πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια, καθώς πολλοί πλούσιοι απέσυραν τις δωρεές τους κατηγορώντας το πανεπιστήμιο για ανεξέλεγκτo αντισημιτισμό.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, το Χάρβαρντ ετοιμάζεται να δημοσιεύσει την οικονομική του έκθεση για το 2024 στα τέλη Οκτωβρίου, σύμφωνα με τη φοιτητική εφημερίδα Harvard Crimson και όπως δείχνουν τα στοιχεία, τα έσοδα στα οποία στηρίζεται εδώ και δεκαετίες το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στον κόσμο θα είναι φέτος πενιχρά.
Ο Εβραίος δισεκατομμυριούχος Leslie Wexner, είναι ένας από του πολλούς χορηγούς που ανακοίνωσε ότι θα διακόψει κάθε οικονομικό δεσμό με το Χάρβαρντ και θα τερματίσει ένα πρόγραμμα υποτροφιών που χρηματοδοτούσε για Ισραηλινούς φοιτητές.
Οι επενδυτές Seth Klarman και Bill Helman με επιστολή τους στο Χάρβαρντ, στην οποία κατηγόρησαν την ηγεσία της σχολής, για «εχθρικό για τους Εβραίους φοιτητές περιβάλλον» διέκοψαν επίσης τις χορηγίες και δεν είναι οι μόνοι.
Ούτε φυσικά το Χάρβαρντ είναι το μόνο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο που πληρώνει το τίμημα της ελεύθερης έκφρασης των φοιτητών του.
Ο David Magerman, βετεράνος των hedge funds και απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια με ανακοίνωσή του είχε χαρακτηρίσει την επίθεση της Χαμάς «φρικτή», δηλώνοντας την οργή του που και το πανεπιστήμιο δεν καταδίκασε ρητά τη Χαμάς.
Ανακοίνωσε τότε ότι σταματά τις δωρεές εκατομμυρίων στο πανεπιστήμιο δηλώνοντας στη WSJ ότι η «αμφισημία της τοποθέτησής τους με εξώθησε στα άκρα».
Ο πρόεδρος του Χάρβαρντ είχε αναφέρει σε ιδιωτικές συναντήσεις που είχε πριν από μήνες με καθηγητές της σχολής, ότι περίμενε να σταματήσουν κάποιες χορηγίες αλλά είναι η πρώτη φορά που το παραδέχεται δημοσίως.
Οι χορηγίες είναι ιστορικά η μεγαλύτερη πηγή εσόδων του Χάρβαρντ, καθώς πολλά από αυτά τα εκατομμύρια χρηματοδοτούν σημαντικές ερευνητικά προγράμματα και θέσεις καθηγητών.
Το 2023, τέτοιες δωρεές αποτελούσαν περίπου το 50% των εσόδων του πανεπιστημίου, το οποίο μετά τα επεισόδια της 7ης Οκτωβρίου άρχισαν να ελέγχονται.
Ο Γκάρμπερ, που είναι υπεύθυνος και για τη συγκέντρωση χορηγιών στο Χάρβαρντ, ξεκίνησε προσωπικές συναντήσεις εδώ και μήνες με πολιτικούς κι άλλους χορηγούς σε μια προσπάθεια να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που δημιουργήθηκε.
«Υπάρχουν πολλοί απόφοιτοι που ανησυχούν για το τι συμβαίνει στο Χάρβαρντ όμως παραμένουν αφοσιωμένοι στο πανεπιστήμιο και νοιάζονται βαθιά για το μέλλον του», είπε ο Γκάρμπερ που ελπίζει ότι θα καταφέρει να βρει νέους τρόπους χρηματοδότησης.
Υπογράμμισε ωστόσο, ότι το Χάρβαρντ δίνει περισσότερη προσοχή στην αποστολή του που είναι η έρευνα, η διδασκαλία και η μάθηση. Μια δήλωση με πολλά μηνύματα, καθώς στο παρελθόν το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στον κόσμο είχε κατηγορηθεί ότι κατευθύνει τα ερευνητικά του προγράμματα ανάλογα με τα συμφέροντα των χορηγών του.