Χαβάη: Στάχτη η Λαχάινα από τις φωτιές-Πάνω από 50 νεκροί, εκατοντάδες αγνοούμενοι, χιλιάδες άστεγοι

Αναφορές ακόμη και για πτώματα στην θάλασσα του Ειρηνικού όπου τελικά σταμάτησε η φωτιά. Κάηκαν μέχρι και πλοία. "Πέσαμε στον Ειρηνικό για να γλυτώσουμε...κρατιόμασταν από κλαδιά".
via Associated Press

Στους 55 έχουν φτάσει πλέον οι νεκροί από τις φωτιές στο Μάουι της Χαβάης με τις αρχές να δηλώνουν πως ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί. Εκατοντάδες αγνοούνται, υπάρχουν αναφορές ακόμη για πτώματα που επιπλέουν στην θάλασσα ενώ οι το δημοφιλές θέρετρο και ιστορική πόλη Λαχάινα έχει σχεδόν ολοκληρωτικά μετατραπεί σε ένα γκρίζο απόκοσμο τοπίο και η εκτίμηση είναι πως θα απαιτηθούν πολλά χρόνια και δισεκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμησή του.

Ο κυβερνήτης Τζος Γκριν είπε ότι η πύρινη κόλαση που μετέστρεψε μεγάλο μέρος της Λαχάινα σε αποκαΐδια ήταν η χειρότερη φυσική καταστροφή στην ιστορία της πολιτείας ενώ χιλιάδες άνθρωποι είναι πλέον άστεγοι αφού έως και 1.000 κτίρια παραδόθηκαν στις αδηφάγες φλόγες.

Θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να ανοικοδομηθεί η Λαχάινα” όπου το 80% αυτής έχει καταστραφεί είπε ο Γκριν σε συνέντευξη Τύπου τονίζοντας που η πόλη θα αναγεννηθεί από τις στάχτες και ″Θα είναι μια νέα Λαχάινα αυτή που θα χτίσει το Μάουι, πιστή στην εικόνα που είχε και στις αξίες της”, όπως δεσμεύτηκε ο Γκριν για την πόλη που προσελκύει 2 εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο, ή περίπου το 80% των επισκεπτών του νησιού.

MARCO GARCIA via Reuters

Χιλιάδες άστεγοι

Στο μεταξύ αξιωματούχοι επεξεργάζονται ένα απαιτητικό σχέδιο στέγασης των αστέγων σε ξενοδοχεία και τουριστικά ενοικιαζόμενα ακίνητα. ”Θα χρειαστεί να στεγάσουμε χιλιάδες ανθρώπους”, εξήγησε ο Γρκιν, υπογραμμίζοντας πως σε αυτό το αρχικό στάδιο οι αρχές επιδιώκουν να κλείσουν 2.000 δωμάτια για να καλύψουν τις ανάγκες, επικοινωνώντας με ξενοδοχεία στα νησιά. Κάλεσε επίσης όσους πολίτες έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν πυροπαθείς να δείξουν γενναιοδωρία.

Η ταχύτατα ”κινούμενη” φωτιά που εκδηλώθηκε την Τρίτη, εξαπλώθηκε από τα περίχωρα και κατάφερε να καταστρέψει ιστορική πόλη που κάποτε ήταν η πρωτεύουσα του Βασιλείου της Χαβάης.

Και αυτή ήταν μόνο μια από τις τρεις μεγάλες δασικές πυρκαγιές στο Μάουι, ενώ όλες εξακολουθούν να μαίνονται ανεξέλεγκτες.

MARCO GARCIA via Reuters

Σύμφωνα με τις αρχές, προκλήθηκαν και επεκτάθηκαν γρήγορα εξαιτίας του ξηρού κλίματος, της συσσώρευση καύσιμης ύλης και των ριπών ανέμου με ταχύτητα 100χλμ/ώρα.

Αν και το έργο της πυρόσβεσης συνεχίζεται και οι ομάδες έρευνας και διάσωσης δεν έχουν ακόμη εντοπίσει όλους τους νεκρούς. Υπάρχουν αναφορές για εκατοντάδες αγνοούμενους και μαρτυρίες ακόμη και για πτώματα που επιπλέον στην θάλασσα όπου τελικά σταμάτησε η φωτιά.

Αναζητώντας νεκρούς σε μια καμένη πόλη

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κήρυξε σε κατάσταση φυσικής καταστροφής τη Χαβάη που σημαίνει και αποδέσμευση σημαντικών κονδυλίων που θα χρηματοδοτήσουν, μεταξύ άλλων, επιχειρήσεις διάσωσης και έργα ανοικοδόμησης ενώ οι πληγέντες θα μπορούν να κάνουν αίτηση για να τους χορηγηθεί προσωρινή κατοικία ή για να λάβουν χρήματα με τα οποία θα επιδιορθώσουν τα σπίτια τους. Οι επιχειρήσεις θα ενταχθούν επίσης σε προγράμματα ανάκαμψης.

MARCO GARCIA via Reuters

Μεταξύ της εισερχόμενης βοήθειας ήταν σκυλιά από την Καλιφόρνια και την Ουάσιγκτον που θα βοηθούσαν τις ομάδες έρευνας και διάσωσης να ”χτενίσουν” τα ερείπια και να εντοπίσουν σορούς.

″Πρέπει να το καταλάβετε αυτό: η πόλη Λαχάινα είναι ιερό έδαφος αυτή τη στιγμή”, είπε ο αρχηγός της αστυνομίας του Μάουι Τζον Πελετιέ, αναφερόμενος στις σορούς ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους και δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί. ”Πρέπει να τους βγάλουμε”.

Χιλιάδες τουρίστες και ντόπιοι απομακρύνθηκαν από τη δυτική πλευρά του Μάουι, το οποίο έχει πληθυσμό περίπου 166.000 όλο το χρόνο, με κάποιους να έχουν βρει στέγη στο ίδιο το νησί ή γειτονικό Οάχου. Επίσης πολλοί τουρίστες κατασκήνωσαν στο αεροδρόμιο Καχουλούι περιμένοντας πτήσεις για επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

MARCO GARCIA via Reuters

Ο Γκριν ανέφερε πως το μέγεθος της καταστροφής θα ξεπεράσει αυτό του 1960, όταν έναν μόλις χρόνο αφότου η Χαβάη έγινε μια ακόμη πολιτεία της Αμερικής ένα τσουνάμι σκότωσε 61 ανθρώπους στο Μεγάλο Νησί της Χαβάης.

Στο μεταξύ οι αφηγήσεις ανθρώπων που έτρεχαν για να σωθούν από την επέλαση της φωτιάς είναι σπαρακτικές.

Βούτηξαν στον Ειρηνικό για να σωθούν

Κάποιοι για να γλιτώσουν βούτηξαν στα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού. Ανάμεσά τους και ο Βιξάι Φονξαϊλινκαμ ένας τουρίστας από το Φρέσνο της Καλιφόρνια, ο οποίος είπε ότι παγιδεύτηκε σε ένα ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο με τη γυναίκα και τα παιδιά του καθώς πλησίαζαν οι φλόγες, αναγκάζοντας την οικογένεια να εγκαταλείψει το αυτοκίνητο και να καταφύγει στην θάλασσα.

″Ήμασταν στο νερό για περίπου περίπου τέσσερις ώρες”, είπε, είναι βρισκόταν πια στο αεροδρόμιο περιμένοντας να πάρει πτήση επιστροφής στην Καλιφόρνια. Όπως είπε, ο ίδιος και τα μέλη της οικογένειάς του είχαν γραπωθεί από κομμάτια ξύλου για να επιπλέουν.

″Ήταν διακοπές που μετατράπηκαν σε εφιάλτη. Άκουγα εκρήξεις παντού, άκουγα ουρλιαχτά και κάποιοι δεν τα κατάφεραν. Νιώθω τόσο λυπημένος”, είπε.

Πολλοί υπέστησαν εγκαύματα, παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα λόγω εισπνοής καπνού και άλλοι υπέστησαν διάφορους άλλους τραυματισμούς

SENATOR BRIAN SCHATZ VIA INSTAGR via Reuters

.

″Είχε τόση ζέστη...τα πάντα έκαιγαν, ένιωθα ότι το πουκάμισό μου ήταν έτοιμο να πάρει φωτιά”, είπε από την πλευρά του ο Νικοαντζέλο Νίκερμποκερ ένας 21χρονος κάτοικος της Λαχάινα ενώ βρισκόταν πλέον σε έναν από τους τέσσερις χώρους που έχουν διατεθεί για την στέγαση πυρόπληκτων.

Όπως λέει, άκουσε να σημειώνονται εκρήξεις σε ένα αυτοκίνητα και σε ένα βενζινάδικο και αμέσως μετά έφυγε από την πόλη με τον πατέρα του, παίρνοντας μαζί του μόνο τον σκύλο του.

″Ακουγόταν σαν να γινόταν πόλεμος”, είπε.

Σε κίνδυνο πολιτιστικά μνημεία

Στο μεταξύ η τύχη ορισμένων από τους πολιτιστικούς θησαυρούς της Λαχάνα παραμένει ασαφής.

Το ιστορικό δέντρο μπανγιάν ύψους 18 μέτρων που σηματοδοτούσε το σημείο όπου βρισκόταν το παλάτι του 19ου αιώνα του βασιλιά της Χαβάης Καμεχαμέχα III, στεκόταν ακόμα, αν και μερικά από τα κλαδιά του φαινόταν να έχουν καεί σύμφωνα με μαρτυρία στο Reuters.

Η κομητεία Μάουι ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η φωτιά στη Λαχάινα περιορίστηκε κατά 80%, καθώς οι πυροσβέστες εξασφάλισαν την περίμετρο των περιοχών που κάηκαν. Η πυρκαγιά στο Πουλέχου, περίπου 30 χλμ. ανατολικά της Λαχάινα, περιορίστηκε κατά 70%.

Δεν υπάρχει εκτίμηση για την πυρκαγιά στο Απκάουντρι στο κέντρο του ανατολικού όγκου του νησιού.

Δημοφιλή