Η Χάγη έγινε η πρώτη πόλη στον κόσμο που απαγόρευσε τις διαφημίσεις που προωθούν προϊόντα ορυκτών καυσίμων και υπηρεσίες που βλάπτουν το κλίμα.
Ένας νόμος που ψηφίστηκε την Πέμπτη σηματοδοτεί το τέλος των διαφημίσεων που χρηματοδοτούνται δημόσια και ιδιωτικά για τη βενζίνη και το ντίζελ, τις αερομεταφορές και τα κρουαζιερόπλοια στους δρόμους της ολλανδικής πρωτεύουσας, συμπεριλαμβανομένων των διαφημιστικών πινακίδων και των στεγάστρων λεωφορείων. Ο νόμος τίθεται σε ισχύ από τις αρχές του επόμενου έτους.
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη απαγορεύει τη διαφήμιση υψηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα μέσω τοπικής νομοθεσίας. Η απόφαση των αρχών της πόλης ακολουθεί την έκκληση του επικεφαλής του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, νωρίτερα φέτος προς τις κυβερνήσεις και τα μέσα ενημέρωσης να θεσπίσουν τέτοιες απαγορεύσεις, όπως δηλαδή ισχύει και για είδη καπνού.
Ορισμένες πόλεις έχουν ήδη προσπαθήσει να περιορίσουν την εμβέλεια των προϊόντων και υπηρεσιών με υψηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα μέσω προτάσεων του δημοτικού συμβουλίου ή εθελοντικών συμφωνιών με τους φορείς διαφήμισης. Το συμβούλιο του Εδιμβούργου συμφώνησε τον Μάιο να απαγορεύσει τη διαφήμιση για εταιρείες ορυκτών καυσίμων, αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια, αυτοκίνητα που κινούνται με ορυκτά καύσιμα, κρουαζιερόπλοια και όπλα σε διαφημιστικούς χώρους που ανήκουν στο συμβούλιο. Οι εταιρείες που πωλούν αυτά τα προϊόντα δεν θα μπορούν επίσης πλέον να χορηγούν εκδηλώσεις ή άλλες συνεργασίες στην πρωτεύουσα της Σκωτίας.
Η απαγόρευση της Χάγης, για την οποία χρειάστηκαν δύο χρόνια, είναι νομικά δεσμευτική. Απαγορεύει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες ορυκτών καυσίμων με υψηλό αποτύπωμα άνθρακα, αλλά δεν καλύπτει την πολιτική διαφήμιση της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων ή τις διαφημίσεις που προωθούν ένα γενικό εμπορικό σήμα.
Η Femke Sleegers της ολλανδικής ομάδας διαφήμισης χωρίς ορυκτά Reclame Fossielvrij, η οποία βοήθησε στην εκστρατεία για την απαγόρευση, δήλωσε ότι προηγούμενες προσπάθειες ρύθμισης της διαφήμισης ορυκτών καυσίμων στην πόλη είχαν αποτύχει επειδή οι επιχειρήσεις αρνήθηκαν να συμμορφωθούν. «Η Χάγη δείχνει το θάρρος που απαιτείται για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», δήλωσε η ίδια.