Χέδεπι: Ανακαλύφθηκαν χρυσά Βυζαντινά σκουλαρίκια 800 ετών καλυμμένα με πολύτιμους λίθους

Εντόπισε τον θησαυρό ενώ περπατούσαν σε μια περιοχή που είχαν ψάξει στο παρελθόν.
.
.
ALSH

Ένας εκπαιδευόμενος στις ανιχνεύσεις μετάλλων στη βόρεια Γερμανία ανακάλυψε πρόσφατα κάτι που ο δάσκαλός του δεν περίμενε ποτέ: έναν θησαυρό 800 ετών από χρυσά κοσμήματα και ασημένια νομίσματα που υποδηλώνει τις εμπορικές συνδέσεις της περιοχής.

Ο μεγάλος θησαυρός περιείχε μια εκθαμβωτική συλλογή αντικειμένων. «Ο θησαυρός αποτελούνταν από δύο πολύ υψηλής ποιότητας χρυσά σκουλαρίκια σετ με ημιπολύτιμους λίθους, μια επιχρυσωμένη καρφίτσα με ψευδονόμισμα, δύο επιχρυσωμένα δαχτυλίδια με πέτρα, ένα θραύσμα δαχτυλιδιού, έναν μικρό επιχρυσωμένο διάτρητο δίσκο, μια καρφίτσα με δακτύλιο και περίπου 30 ασημένια νομίσματα», δήλωσε στο Live Science σε email ο Ούλφ Ικερντοτ, διευθυντής του Κρατικού Αρχαιολογικού Τμήματος του Schleswig-Holstein (ALSH).

Για δεκαετίες, ερασιτέχνες και επαγγελματίες αρχαιολόγοι εργάζονται μαζί για να διερευνήσουν την περιοχή του Schleswig-Holstein, και ειδικότερα το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO του Χέδεπι*. Γνωστή ως Hedeby στα δανικά, η τοποθεσία ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη σκανδιναβική πόλη και ήταν σημαντική για τους Βίκινγκς μεταξύ του 8ου και του 11ου αιώνα.

Το Χέδεπι καταστράφηκε και εγκαταλείφθηκε γύρω στο 1066, τερματίζοντας την εποχή των Βίκινγκς στην περιοχή, αλλά έναν ή δύο αιώνα αργότερα κάποιος έθαψε στην περιοχή σκόπιμα την τσάντα γεμάτη με πολύτιμα αντικείμενα.

Ο εκπαιδευόμενος με τον ανιχνευτή μετάλλων εντόπισε τον θησαυρό ενώ περπατούσαν σε μια περιοχή που είχαν ψάξει στο παρελθόν.

Ίσως τα πιο αξιόλογα αντικείμενα του θησαυρού είναι τα δύο σκουλαρίκια.

«Πιθανότατα χρονολογούνται στην εποχή γύρω και μετά το 1100 και είναι κατασκευασμένα από βυζαντινούς χρυσοχόους», είπε ο Ικερντοτ.

.
.
ALSH

Ο θησαυρός περιείχε επίσης μια απομίμηση ενός ισλαμικού νομίσματος - ένα χρυσό δηνάριο Αλμοχάντ - που είχε γίνει καρφίτσα. Το χαλιφάτο των Αλμοχάντ ήταν μια μουσουλμανική δυναστεία που κυβέρνησε τη νότια Ισπανία και τη βόρεια Αφρική μεταξύ του 12ου και του 13ου αιώνα.

Τα 30 ασημένια νομίσματα, που κόπηκαν την εποχή του Δανού βασιλιά Βάλντεμαρ Β΄ της Δανίας, υποδηλώνουν ότι ο θησαυρός θάφτηκε λίγο μετά το 1234.

.
.
ALSH

Ο συνδυασμός των δανέζικων νομισμάτων και των κοσμημάτων της δυτικής Μεσογείου είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον και υποδηλώνει την κοσμοπολίτικη φύση της περιοχής.

«Τα ισλαμικά νομίσματα ήταν πολύ γνωστά στη νότια Σκανδιναβία μεταξύ του 9ου και του 11ου αιώνα», είπε στο Live Science μέσω email ο Μαρζάνκο Πιλεκιτς, ειδικός στα νομίσματα που δεν συμμετείχε σε αυτή τη μελέτη.

Τα χρήματα μπορεί να «έφτασαν σε αυτήν την περιοχή μέσω εμπορικών επαφών, ληστείας ή φόρου», είπε. «Ήταν μια δημοφιλής πρακτική να τρυπάνε ή να δένουν τα νομίσματα και να τα φοράνε».

...............

*Το Χέδεπι ήταν ένας σημαντικός εμπορικός οικισμός της Εποχής των Βίκινγκς της Δανίας κοντά στο νότιο άκρο της χερσονήσου της Γιουτλάνδης, τώρα στην περιοχή Schleswig-Flensburg του Schleswig-Holstein, στη Γερμανία. Είναι ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος στο Schleswig-Holstein.

Δημοφιλή