«Χειρότερα από την ατομική βόμβα»: Αντιδρούν για εργοστάσιο που θα μελετά θανατηφόρους ιούς

Οι κάτοικοι του Ναγκασάκι της Ιαπωνίας ανησυχούν για τις καταστροφικές συνέπειες ενός ατυχήματος
Φωτογραφία Αρχείου.
Φωτογραφία Αρχείου.
skynesher via Getty Images

Η ίδρυση ενός εργαστηρίου στο Πανεπιστήμιο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας, όπου επιστήμονες θα ερευνήσουν θανατηφόρους ιούς όπως ο Έμπολα, ο Μάρμπουργκ και ο Λάσα, έχει προκαλέσει ανησυχία για τον κίνδυνο μιας νέας πανδημίας στην Ιαπωνία.

Παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις ότι τα μέτρα ασφαλείας είναι αυστηρά, οι κάτοικοι της περιοχής εκφράζουν φόβους για τις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε ένα ατύχημα, το οποίο, όπως τονίζουν, θα ήταν ακόμα πιο καταστροφικό και από μια ατομική βόμβα, αναφέρει το Interesting engineering.

Τα εργαστήρια που μελετούν θανατηφόρους ιούς έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς βοήθησαν στην ανάπτυξη και τις προκαταρκτικές δοκιμές εμβολίων. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Ιαπωνία δεν προσέφερε σημαντική συνεισφορά, καθώς δεν είχε επαρκείς εγκαταστάσεις και εξαρτιόταν από εισαγωγές.

Σήμερα, το Εθνικό Ινστιτούτο Λοιμωδών Νοσημάτων, στη δυτική πλευρά του Τόκιο, διαθέτει εγκατάσταση βιοασφάλειας επιπέδου 4 (BSL-4), η οποία περιλαμβάνει αυστηρά μέτρα για την αποτροπή διαρροής μολυσματικών παραγόντων και τη μόλυνση του προσωπικού και του περιβάλλοντος, σύμφωνα με δημοσίευμα της κινεζικής εφημερίδας South China Morning Post (SCMP).

Το 2018, το ινστιτούτο ζήτησε έγκριση για την εισαγωγή του ιού Έμπολα και άλλων θανατηφόρων ιών για ερευνητικούς σκοπούς, κάτι που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους.

Μια παρόμοια εγκατάσταση BSL-4 έχει δημιουργηθεί και στο Πανεπιστήμιο Ναγκασάκι, μετά από 15 χρόνια καθυστερήσεων. Παρά το γεγονός ότι η εγκατάσταση βρίσκεται ακόμα σε στάδιο δοκιμών και δεν μελετώνται ακόμα θανατηφόροι ιοί, η πιθανότητα διαρροής έχει προκαλέσει ανησυχία και πανικό στους πολίτες.

Ειδικοί ανέφεραν στα μέσα ενημέρωσης ότι η απόφαση να δημιουργηθεί μια εγκατάσταση BSL-4 στο Πανεπιστήμιο Ναγκασάκι βασίστηκε στην ερευνητική εμπειρία του οργανισμού στις λοιμώδεις νόσους. Σύμφωνα με αξιωματούχους, οι ιοί που προγραμματίζεται να μελετηθούν μεταδίδονται μέσω ανθρώπινης επαφής και δεν συνιστούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, ακόμη και αν διαρρεύσουν έξω από το εργαστήριο μέσω αεραγωγών.

Ωστόσο, η εμπιστοσύνη στις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις παραμένει χαμηλή στην Ιαπωνία. Η χώρα εξακολουθεί να προσπαθεί να ανακάμψει από την καταστροφή του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα το 2011, όπου οι κυβερνήσεις είχαν υποσχεθεί την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και είχαν χαρακτηρίσει ένα σοβαρό ατύχημα «αδιανόητο».

Στα διαδικτυακά φόρουμ, ορισμένοι χρήστες συγκρίνουν την κατασκευή της εγκατάστασης και την πιθανότηατ ενός ατυχήματος με κάτι πιο θανατηφόρο από τη ρίψη μιας ατομικής βόμβας. Άλλοι επικρίνουν τη στάση της κυβέρνησης λέγοντας ότι αν η εγκατάσταση είναι ασφαλής, θα έπρεπε να κατασκευαστεί δίπλα στο σπίτι του Πρωθυπουργού ή του Δημάρχου του Τόκιο, σύμφωνα με την SCMP.

Δημοφιλή