Χένρι Κίσινγκερ: Έρχεται η ώρα για ειρήνη μέσω διαπραγμάτευσης στην Ουκρανία

Προειδοποίησε πως επιδιώξεις «διάλυσης» της Ρωσίας θα μπορούσαν να προκαλέσουν χάος.
Annegret Hilse via Reuters

Πλησιάζει η ώρα για ειρήνη μέσω διαπραγμάτευσης στην Ουκρανία, για να μειωθεί ο κίνδυνος άλλο ενός καταστροφικού παγκοσμίου πολέμου, μα όνειρα για διάλυση της Ρωσίας θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρηνικό χάος, προειδοποίησε ο βετεράνος Αμερικανός διπλωμάτης Χένρι Κίσινγκερ.

Ο Κίσινγκερ, αρχιτέκτονας της πολιτικής της «detente» προς τη Σοβιετική Ένωση επί Ψυχρού Πολέμου ως υπουργός Εξωτερικών υπό τους Ρεπουμπλικανούς προέδρους Ρίτσαρντ Νίξον και Τζέραλντ Φορντ, έχει συναντήσει πολλές φορές τον Πούτιν από τότε που έγινε για πρώτη φορά πρόεδρος το 2000.

Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια προοπτική τέλους του πολέμου που άρχισε από την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, που προκάλεσε δεκάδες χιλιάδες θανάτους και εκτόπισε εκατομμύρια από τις εστίες τους.

Το Κρεμλίνο λέει πως το Κίεβο πρέπει να αναγνωρίσει την προσάρτηση εδαφών στα νότια και στα ανατολικά. Η Ουκρανία λέει πως κάθε Ρώσος στρατιώτες πρέπει να εγκαταλείψει τα εδάφη της, περιλαμβανομένης της Κριμαίας, που η Ρωσία προσάρτησε το 2014. Το Κίεβο ζήτησε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ αφού η Μόσχα ανακοίνωσε τις προσαρτήσεις τον Σεπτέμβριο.

«Πλησιάζει η ώρα για να πατήσουμε πάνω στις στρατηγικές αλλαγές που έχουν ήδη λάβει χώρα και να τις ενσωματώσουμε σε μια νέα δομή προς την επίτευξη ειρήνης μέσω διαπραγμάτευσης» έγραψε ο Κίσινγκερ στο The Spectator. «Μια ειρηνευτική διαδικασία θα έπρεπε να συνδέει την Ουκρανία με το ΝΑΤΟ, όπως και αν εκφραστεί. Η εναλλακτική της ουδετερότητας δεν έχει πλέον ουσία» έγραψε σχετικά, σε άρθρο με τίτλο «πώς θα αποφύγουμε έναν άλλο παγκόσμιο πόλεμο».

O Κίσινγκερ είπε ότι τον Μάιο είχε προτείνει κατάπαυση πυρός υπό την οποία η Ρωσία θα αποσυρόταν στις γραμμές πριν την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, μα η Κριμαία θα αποτελούσε αντικείμενο «διαπραγμάτευσης».

Ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, είπε σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε το Σάββατο ότι, ενώ οι περισσότερες συγκρούσεις καταλήγουν σε διαπραγμάτευση, η εκτίμηση της CIA ήταν ότι η Ρωσία δεν σκεφτόταν ακόμη σοβαρά μια πραγματική διαπραγμάτευση για τερματισμό του πολέμου.

Ο Κίσινγκερ, πλέον 99 ετών, εκτίμησε πως, αν αποδειχθεί αδύνατη η επιστροφή στο status quo που είχε καθιερωθεί το 2014, δημοψηφίσματα υπό διεθνή επίβλεψη σε εδάφη που διεκδικεί η Ρωσία θα μπορούσαν να αποτελούν επιλογή. Ωστόσο προειδοποίησε πως επιθυμίες να καταστεί η Ρωσία «ανίκανη» ή ακόμη και να επιδιωχθεί η διάσπασή της, θα μπορούσαν να προκαλέσουν χάος.

«Η διάλυση της Ρωσίας ή η καταστροφή της δυνατότητάς της για στρατηγική πολιτική θα μπορούσαν να μετατρέψουν την επικράτειά της, που περιλαμβάνει 11 ζώνες ώρες, σε ένα διαφιλονικούμενο κενό...οι ανταγωνιζόμενες κοινωνίες της μπορεί να αποφάσιζαν να λύσουν τις διαφορές τους δια της βίας. Άλλες χώρες μπορεί να επιδίωκαν να επεκτείνουν τις διεκδικήσεις τους μέσω ισχύος. Όλοι αυτοί οι κίνδυνοι θα επιδεινώνονταν από την παρουσία χιλιάδων πυρηνικών όπλων, που καθιστούν τη Ρωσία μία από τις δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου» σημείωσε.

Με πληροφορίες από Reuters

Δημοφιλή