Χιλή: Επεισόδια σε πορεία αυτοχθόνων Μαπούτσε – Μία νεκρή και 17 τραυματίες

Τι ζητά η μεγαλύτερη φυλή αυτοχθόνων της χώρας.
Ivan Alvarado via Reuters

Συγκρούσεις ξέσπασαν την Κυριακή ανάμεσα σε διαδηλωτές και τις δυνάμεις επιβολής της τάξης κατά τη διάρκεια πορείας υπέρ των Μαπούτσε, της μεγαλύτερης φυλής αυτοχθόνων της Χιλής, με αποτέλεσμα μια γυναίκα να χάσει τη ζωή της και άλλοι 17 άνθρωποι να τραυματιστούν, σύμφωνα με την αστυνομία, η οποία έκανε επίσης λόγο για δέκα συλλήψεις στο Σαντιάγο.

Στην «πορεία υπέρ της αντίστασης των Μαπούτσε και της αυτονομίας των λαών», που οργανώθηκε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, συμμετείχαν περίπου χίλιοι πολίτες στο κέντρο της πρωτεύουσας της Χιλής, ανάμεσά τους πολλά μέλη κοινοτήτων της φυλής, που φόραγαν πόντσο, τα παραδοσιακά διαδήματα «τραριλόνκο» στα κεφάλια και κράταγαν λάβαρα της κοινότητας των αυτοχθόνων.

Μια δικηγόρος 43 ετών υπέκυψε στο τραύμα που υπέστη από πυροτέχνημα κατά τη διάρκεια της πορείας, ενημέρωσε το νοσοκομείο στο οποίο διακομίστηκε.

Κοντά σε μια από τις βασικές λεωφόρους της μητρόπολης, η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει την πορεία, χρησιμοποιώντας οχήματα με εκτοξευτήρες πεπιεσμένου νερού και δακρυγόνα.

Διαδηλωτές αντέδρασαν πετώντας πέτρες και χρησιμοποιώντας ρόπαλα. Τα επεισόδια διήρκεσαν τουλάχιστον 40 λεπτά, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου.

Μέσω Twitter η αστυνομία της Χιλής έκανε λόγο για «μια γυναίκα τραυματισμένη από πυροτέχνημα, 17 αστυνομικούς με τραύματα διαφόρων βαθμών σοβαρότητας» και «9 συλλήψεις προσώπων για τις ταραχές» καθώς και τη σύλληψη ενός ακόμη προσώπου, «για οπλοφορία».

Η φυλή των Μαπούτσε αξιώνει κυρίως από το κράτος να τους επιστραφούν γαίες στο νότιο τμήμα της χώρας που θεωρούν πατρογονικά τους εδάφη και έχουν εκχωρηθεί σε ιδιώτες, ιδίως υλοτόμους.

Οι εδαφικές διεκδικήσεις και το αίτημα αναγνώρισης τους από το κράτος εντάθηκαν αφότου εκδηλώθηκε το κίνημα κοινωνικής διεκδίκησης το 2019 στη Χιλή. Η φυλή Μαπούτσε μετρά σήμερα κάπου 700.000 μέλη, επί συνολικού πληθυσμού κάπου 18 εκατομμυρίων κατοίκων.

Την 5η Ιουλίου, μια Μαπούτσε εξελέγη πρόεδρος της Συντακτικής Συνέλευσης, του σώματος που επιφορτίστηκε να καταρτίσει νέο Σύνταγμα. Δεκαεπτά από τις 155 έδρες αυτής της συνέλευσης είχε αποφασιστεί να παραχωρηθούν σε αντιπροσώπους αυτοχθόνων λαών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Δημοφιλή