Χιλή: «Μπορεί να μη μάθουμε ποτέ» τι συνέβη στο εξαφανισμένο C-130

Το C-130, με 17 μέλη πληρώματος και 21 επιβάτες, εξαφανίστηκε λίγη ώρα μετά την απογείωσή του από τη νότια Χιλή.
Reuters

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας της Χιλής Αρτούρο Μερίνο Νούνιες προειδοποίησε ότι καθώς οι προσπάθειες να ανασυρθούν περισσότερα συντρίμμια του μεταγωγικού αεροσκάφους C-130 Hercules το οποίο συνετρίβη εν πτήσει προς την Ανταρκτική πριν από δύο εβδομάδες συναντούν μεγάλες δυσκολίες, ίσως δεν αποκαλυφθεί ποτέ τι του συνέβη.

Το C-130, με 17 μέλη πληρώματος και 21 επιβάτες, εξαφανίστηκε λίγη ώρα μετά την απογείωσή του από την Πούντα Αρένας, στην Παταγονία, στη νότια Χιλή.

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες — χαμηλή νέφωση, ισχυροί άνεμοι, φουσκοθαλασσιά — περιέπλεξαν τις έρευνες, αλλά μερικές ημέρες αργότερα εντοπίστηκαν και ανακτήθηκαν συντρίμμια, προσωπικά αντικείμενα και ανθρώπινα υπολείμματα σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από το σημείο όπου έγινε η τελευταία επαφή των χειριστών του αεροσκάφους με ελεγκτές στο έδαφος.

Αυτή την εβδομάδα ομάδες έρευνας συνέχισαν να ψάχνουν το βυθό στη Θάλασσα του Ντρέικ, αχανή θαλάσσια έκταση με μεγάλα βάθη, ως και 3.500 μέτρα.

Ο Μερίνο Νούνιες υπενθύμισε ότι δεν έχουν βρεθεί άλλα συντρίμμια και προειδοποίησε πως δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο «να μη μάθουμε ποτέ» τι συνέβη στο μεταγωγικό. «Ελπίζουμε ότι δεν θα φθάσει εκεί» το πράγμα, πρόσθεσε.

«Από όσα έχουμε βρει και με δεδομένο το υπόβαθρο (...), η αλήθεια είναι ότι το αεροσκάφος φαίνεται πως αποσυντέθηκε τελείως, είτε στον αέρα είτε κατά τη συντριβή του στη θάλασσα», τόνισε ο επικεφαλής του επιτελείου.

Αν βρίσκονταν μεγαλύτερα συντρίμμια, «αυτό θα μας επέτρεπε να βάλουμε στην άκρη τις λιγότερο πιθανές υποθέσεις και να επικεντρωθούμε στα πραγματικά αίτια του δυστυχήματος», συνέχισε.

«Σε αυτό το στάδιο, μελετάμε όλες τις πιθανές υποθέσεις, με ανοικτό μυαλό. Είμαστε όλοι μας πιλότοι — θέλουμε λοιπόν να μάθουμε τι ακριβώς συνέβη σε αυτό το αεροπλάνο, για να λάβουμε διορθωτικά μέτρα, αν υπάρχει οτιδήποτε που μπορούμε να κάνουμε. Όλο αυτό μας προκαλεί μεγάλο άγχος, διότι είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε αυτόν τον τύπο αεροσκάφους, οι πτήσεις στην Ανταρκτική πρέπει να συνεχιστούν», συμπλήρωσε ο αρχηγός του ΓΕΑ της Χιλής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή