Εκατοντάδες χιλιάδες εκτρεφόμενα ψάρια πέθαναν από το κρύο σε ιχθυοτροφείο στη Λιμνοθάλασσα Δρεπάνου, στη Θεσπρωτία κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Ελπίς».
Τα νεκρά ψάρια, τσιπούρες, άρχισαν να αναδύονται στην επιφάνεια της λιμνοθάλασσας νωρίς την Τρίτη, αφού οι θερμοκρασίες στο νερό έφτασαν έως και μηδέν βαθμούς Κελσίου.
«Η καταστροφή είναι τεράστια, υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 50 τόνοι νεκρών ψαριών», είπε ο Ιωάννης Ουζούνογλου, ο οποίος εργάζεται στο κρατικό ιχθυοτροφείο, αφού μάζεψε μερικά στη βάρκα του.
«Όλα τα τελευταία χρόνια που καταγράφω και μετράω θερμοκρασίες στην περιοχή, δεν περίμενα ποτέ ότι θα είχαμε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες στα μείον».
Το περίβλημα της ιχθυοκαλλιέργειας στη λιμνοθάλασσα τα εμπόδισε να κολυμπήσουν στα βαθύτερα νερά για να επιβιώσουν, δήλωσε ο επιστήμονας Κωνσταντίνος Περδικάρης από το Τμήμα Αλιείας.
«Πέθαναν από θερμοπληξία», είπε ο Περδικάρης που επισκέφθηκε τη λιμνοθάλασσα την Τρίτη.
H τσιπούρα, σε αντίθεση με άλλα ψάρια, είναι ευαίσθητη στις χαμηλές θερμοκρασίες και δεν μπορεί να επιβιώσει κάτω από τους 4 βαθμούς Κελσίου, είπε ο Περδικάρης. Τα ψάρια ήταν σε μικρό βάθος όπου το κρύο διαπερνούσε πιο γρήγορα το νερό.
«Σε μικρά βάθη η αντίδραση του αέρα είναι πιο έντονη», πρόσθεσε. Οι συνήθεις θερμοκρασίες στη λιμνοθάλασσα αυτή την εποχή του χρόνου είναι περίπου 7-8C.
Βίντεο από drone έδειξε χιλιάδες νεκρά ψάρια να επιπλέουν στην επιφάνεια της λιμνοθάλασσας και στις ακτές.
«Κάθε χρόνο τα απελευθερώνουμε στη λίμνη, αλλά φέτος δυστυχώς δεν είχαμε την ευκαιρία να τα απελευθερώσουμε έγκαιρα, γιατί ο παγετός (ήρθε γρήγορα)», είπε ο Ουζούνογλου.
Το ιχθυοτροφείο περιείχε περισσότερα από 600.000 ψάρια διαφόρων ειδών. Άλλα είδη δεν τραυματίστηκαν.