Χίλιες και μια Νύχτες στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Χίλιες και μια Νύχτες στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
Mouseio Goulandri

Φορέστε τη στολή σας και ελάτε στο Μουσείο στον μαγικό κόσμο της Ανατολής!

Μας προέτρεπε η πρόσκληση του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας στη Κηφισιά για ονειρεμένες Απόκριες, αέρινα πέπλα, μυστήριο, χρυσοστόλιστες μάσκες, λικνιστά ημίγυμνα κορμιά, μουσική χορός στις παραμυθένιες

«Χίλιες και μία νύχτες»

Χορός της κοιλιάς και πράγματι για όσους είχαμε τη χαρά να το ζήσουμε ήταν μια απόλαυση.

Η Ανατολίτικη διακόσμηση με χαλιά κόκκινα χρώματα, γλυκό φωτισμό, καθρέπτες, αστραφτερά κρύσταλλα, λάγνα βλέμματα από τις κοπέλες στον χορό της κοιλιάς μας είχαν ταξιδέψει αλλού και όλα αυτά με καλό σκοπό, αφού τα έσοδα συμβάλουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου.

Η Γαία Μεταφιεσμένη

Το Μουσείο είχε μεταμορφωθεί και αυτή είναι η σπουδαιότητα του. Η αξία του και κατευθύνει καθημερινά, εκπαιδεύει, προσφέρει γνώσεις στους επισκέπτες του για την προστασία του περιβάλλοντος, την αγάπη στη φύση, την επιστήμη, τον πολιτισμό με βάση τις αρχές που έχει θέσει η ιδρύτρια του, μια τόσο σπουδαία Ελληνίδα η Κα Νίκη Γουλανδρή και επίσης προσφέρει διασκέδαση, χαρά, ομορφιά, ποιότητα στους φίλους μου και μικρούς και μεγάλους.

Mouseio Goulandri

Τα πιτσιρίκια απόλαυσαν κι αυτά σε άλλες ώρες τις απόκριες με μαγευτικά παραμύθια της Χαλιμάς, περιπέτειες του Αλαντίν Face Painting

Η Φάλη Βογιατζάκη

Οικοδέσποινα της βραδιάς που γέμισε κόσμο και κέφι με αρχοντική παρουσία και Κρητική καταγωγή η Φάλη Βογιατζάκη .

Πολλά χρόνια στο Δ.Σ. του Μουσείου , δίπλα πάντα στη Νίκη Γουλανδρή . Αντιπρόεδρος δυνατή γυναίκα ακαταπόνητη αγέρωχη λέει λίγα και προσφέρει πολλά.

Δεν μπορούμε να παραλείψουμε , πως το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο στο Ρέθυμνο, που διευθύνει , έχει τιμηθεί με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.

Mouseio Goulandri

Η Νικόλ

Ανάμεσα σε πολλούς εθελοντές και συνεργάτες του Μουσείου, ξεχωρίζουμε τη Νικόλ Κυριακοπούλου.

Μια σεμνή παρουσία που εργάζεται με ζήλο στον χώρο αυτό , έχει άλλωστε εμπειρία από το εξαιρετικής ποιότητας μεταλλευτικό Μουσείο της Μήλου, το οποίο έχει ιδρύσει η οικογένεια του συζύγου της Οδυσσέα.

Ένας δημιουργικός άνθρωπος κοσμοπολίτης επιχειρηματίας με πολλές ευαισθησίες και ( μουσικά ) ενδιαφέροντα.

Φίλοι του Μουσείου

Πάντα παρόντες στο Μουσείο ο Νίκος Σηφουνάκης και η Μ. Δασκαλαντωνάκη, εκεί και η κόρη τους, με το σπάνιο όνομα, Οδύσσεια, συμβάλλουν στο έργο του Μουσείου.Διακριτικοί, ουσιαστικοί...

Η Γυναίκα που Ζωγράφισε τη Φύση

Πανταχού παρούσα, είτε είναι γεμάτο κόσμο ή άδειο το Μουσείο, είναι η παρουσία της Νίκης Γουλανδρή μέσα από το ίδιο το έργο της, την γοητευτική προσωπικότητα της, την σαγήνη της, την εξωτερική κι εσωτερική ομορφιά της.

Την γνωρίζουμε χρόνια με αμοιβαία αγάπη και έχουμε προσπαθήσει να προβάλλουμε το ανεκτίμητο έργο της ο Γιώργος Βότσης και εγώ από παλιού μέσα από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» .

Eurokinissi

Προεδρία

Σπάνια και χαρισματική προσωπικότητα η κ. Γουλανδρή, το όνομα της οποίας είχε ακουστεί ότι μπορεί να προτεινόταν για την Προεδρία της Δημοκρατίας και είναι κρίμα που κάτι τέτοιο δεν έγινε πραγματικότητα.

Το Πρώτο στην Ελλάδα

Το 1964 ίδρυσε μαζί με τον σύζυγο της Άγγελο το Μουσείο , το πρώτο φυσικής ιστορίας στην Ελλάδα σε ένα νεοκλασικό του 1875 της Κηφισιάς .

Σκοπός η προώθηση φυσικών επιστημών και ευαισθητοποίησης των ανθρώπων για την άγρια φύση , με εκπαιδευτικά προγράμματα σε μαθητές και δασκάλους.

Τα χρόνια πέρασαν , το περιβαλλοντικό έργο γιγαντώθηκε , εργαστήρια , εκθέματα , συνεργασίες με Μουσεία του εξωτερικού , διαλέξεις συνέδρια μαθητές – μικροί μεγάλοι .

Ένα μελίσσι δημιουργικότητας και γνώσης για επανεξέταση των ανθρώπων στην οικονομία , τη φύση και οικουμενική θεώρηση του κόσμου.

Η Γαιόσφαιρα το Καμάρι του Μουσείου

Η ΓΑΙΑ , μοναδική στον κόσμο, ημισφαιρικός θόλος ( εμβαδόν 40 τ.μ.) προβάλει τον περιστρεφόμενο πλανήτη από 25,000 εικόνες υψηλής ανάλυσης .

Στην είσοδο είναι παρούσα η μορφή της αρχαίας θεάς Γαίας με το χέρι της προσφοράς της προς τους ανθρώπους .

Τα ελληνικά αγριολούλουδα

Βγαίνοντας από τις διάφορες εκθέσεις μπορεί κανείς να αναζητήσει το βιβλίο της Νίκης Γουλανδρή «Ελληνικά Αγριολούλουδα ». Περιλαμβάνει 130 έγχρωμες αναπαραστάσεις ειδών της Ελληνικής χλωρίδας , που έχει ζωγραφίσει εκ του φυσικού η Νίκη Γουλανδρή , Πρόεδρος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και διακεκριμένη βοτανική ζωγράφος .

Συγγραφείς των κειμένων είναι γνωστοί ερευνητές της Ελληνικής χλωρίδας .

Τα έσοδα από τις πωλήσεις διατίθενται για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου.

Mouseio Goulandri