«Είμαι αηδιασμένος από τη ρατσιστική κακοποίηση που είχε ως στόχο τους παίκτες της Αγγλίας μετά τον χθεσινό αγώνα. Είναι εντελώς απαράδεκτο οι παίκτες να υπομένουν αυτήν την αποτρόπαια συμπεριφορά. Πρέπει να σταματήσει τώρα και όλοι όσοι εμπλέκονται θα πρέπει να λογοδοτούν. Γουίλιαμ»
Είναι ίσως μία από τις πλέον εύστοχες και σημαντικές δημόσιες παρεμβάσεις στην «καριέρα» του Ουίλιαμ ως Πρίγκιπα του Ηνωμένου Βασιλείου, ανεξάρτητα από πολιτικές ή άλλες διαφορές που μπορεί να διατηρεί κάποιος με τον θεσμό.
Η δημόσια παρέμβασή του, μέσω Twitter, σε συνδυασμό με την ανάλογη τοποθέτηση του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, συνιστούν μία ταχύτατη και προκαταβολική απάντηση σε κάθε αρρωστημένη αντίδραση που εκδηλώνεται (δυστυχώς συχνά) μέσω του αθλητισμού, από ”νοσταλγούς” του ρατσισμού.
Οι επιθέσεις εκδηλώθηκαν σχεδόν αποκλειστικά μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, όπου σε μεγάλο βαθμό οι δράστες καλύπτονται πίσω από την ανωνυμία, με στόχο τους μαύρους παίκτες της Εθνικής ομάδας της Βρετανίας, Μάρκους Ράσφορντι, Τζέιντον Σάντο και Μπουκαγιό Σάκα, με δήθεν αφορμή το «έγκλημα» να αστοχήσουν σε χτυπήματα πέναλτι στον τελικό του EURO 2020 με αντίπαλο την Ιταλία, όπου στην κανονική διάρκεια του αγώνα οι δύο ομάδες έμειναν ισόπαλες με σκορ 1-1.
Η ομάδα της Αγγλίας επέμεινε να επισημαίνει το ζήτημα του ρατσισμού καθ ’όλη τη διάρκεια του τουρνουά, πριν από όλους τους αγώνες τους.
Ορισμένοι υπουργοί κατηγορήθηκαν για υποκρισία, επειδή αρνήθηκαν να ασκήσουν κριτική στις ρατσιστικές φωνές κατά την έναρξη του τουρνουά, αλλά τώρα καταδίκασαν τη ρατσιστική κακοποίηση.
Τζόνσον: Ήρωες οι παίκτες μας
«Αυτή η ομάδα της Αγγλίας αξίζει να επαινείται ως ήρωες και να μην κακοποιείται ρατσιστικά στα κοινωνικά μέσα», δήλωσε ο Τζόνσον στο Twitter. «Όσοι είναι υπεύθυνοι για αυτήν την τρομερή κακοποίηση πρέπει να ντρέπονται για τον εαυτό τους.»
Η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πάτελ, η οποία τον περασμένο μήνα είπε ότι δεν υποστήριζε την κίνηση ορισμένων παικτών να γονατίζουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα θύματα ρατσιστικών επιθέσεων, επειδή ήταν μία «πολιτική χειρονομία», τώρα είναι μεταξύ εκείνων που κατήγγειλαν την κακοποίηση.
Ο εκπρόσωπος του Τζόνσον είχε επίσης αρνηθεί να επικρίνει τους οπαδούς για το ζήτημα όταν ρωτήθηκε σχετικά, αλλά είπε ότι ο πρωθυπουργός θέλει οι υποστηρικτές της εθνικής ομάδας να σταθούν στο πλάι της.
Η Άνγκελα Ρέινερ, αντιπρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, δήλωσε ότι αυτά τα σχόλια είχαν συνέπειες.
«Ο πρωθυπουργός και η υπουργός Εσωτερικών έδωσαν την ”άδεια” στους ρατσιστές που υποτιμούσαν τους παίκτες της Αγγλίας και τώρα κακοποιούν ρατσιστικά παίκτες της Αγγλίας”, είπε στο Twitter.
″Ο Μπόρις Τζόνσον και η Πρίτι Πάτελ είναι σαν εμπρηστές που διαμαρτύρονται για φωτιά, αφού έριξαν βενζίνη. Σύνολο υποκριτών.”
«Αηδιασμένοι»
«Είμαστε αηδιασμένοι που μερικοί από τους παίκτες μας - που έχουν δώσει τα πάντα για τη φανέλα της εθνικής ομάδας αυτό το καλοκαίρι - υπέστησαν διαδικτυακή κακοποίηση με διακρίσεις μετά το σημερινό παιχνίδι», ανέφερε η εθνική ομάδα της Αγγλίας.
Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αγγλίας είπε ότι οι οπαδοί που επέδειξαν τέτοια «αηδιαστική συμπεριφορά» δεν ήταν ευπρόσδεκτοι και προέτρεψαν τις αρχές να εκδώσουν τις «σκληρότερες δυνατές ποινές».
Η αστυνομία του Λονδίνου είπε ότι οι αξιωματικοί γνώριζαν από που έρχονται τα προσβλητικά και ρατσιστικά σχόλια και ότι θα αναλάβουν δράση.
″Δεν θα γίνει ανεκτό και θα διερευνηθεί”, ανέφερε στο Twitter.
Τον Μάιο, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια για έναν νέο νόμο που θα μπορούσε να επιβάλει στις εταιρείες κοινωνικών μέσων πρόστιμο έως και 10% του κύκλου εργασιών ή 18 εκατομμύρια λίρες (25 εκατομμύρια δολάρια) εάν δεν καταφέρουν να εξουδετερώσουν τις διαδικτυακές καταχρήσεις όπως τα εγκλήματα ρατσιστικού μίσους.
«Το Twitter, το Facebook και το Instagram έχουν τα μέσα να σταματήσουν αυτό το μίσος στις πλατφόρμες τους και όμως αποφασίζουν να μην κάνουν τίποτα», δήλωσε ο Τζο Στίβενς, εκπρόσωπος Τύπου.
Με πληροφορίες Reuters