Ο μεγιστάνας του Τύπου του Χονγκ Κονγκ Τζίμι Λάι και δύο ακτιβίστριες υπέρ της δημοκρατίας καταδικάστηκαν για τη συμμετοχή τους το 2020 σε απαγορευμένη συγκέντρωση για την απότιση φόρου τιμής στα θύματα της καταστολής στην πλατεία Τιενανμέν.
Ο Τζίμι Λάι, 74 ετών, ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας Apple Daily, που πλέον έχει αναστείλει την έκδοσή της, κρίθηκε ένοχος για τη συμμετοχή του σε απαγορευμένη συγκέντρωση, μαζί με την πρώην δημοσιογράφο Γκουίνεθ Χο και τη δικηγόρο ειδικευμένη σε υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων Τσόου Χανγκ-τανγκ. Κρίθηκαν επίσης ένοχοι για υποκίνηση παράνομης συγκέντρωσης. Οι ποινές τους θα τούς απαγγελθούν τη Δευτέρα.
Οι αρχές είχαν απαγγείλει κατηγορίες σε περίπου είκοσι πολιτικούς και ακτιβιστές μετά την ολονυχτία που είχε οργανωθεί την περασμένη χρονιά για να τιμηθούν τα θύματα της φονικής καταστολής στην κεντρική πλατεία του Πεκίνου το 1989.
Ο κ. Λάι και οι συγκατηγορούμενές του, η Τσόου Χανγκ-Τανγκ και η Γκουίνεθ Χο, είναι τα τελευταία πρόσωπα που θα μάθουν τις ποινές τους. Είχαν δηλώσει αθώοι.
Στην πράξη, οι καταδίκες ελάχιστη σημασία έχουν, αφού ο κ. Λάι, η κυρία Τσόου και η κυρία Χο βρίσκονται ήδη στη φυλακή, όπως δεκάδες άλλοι ακτιβιστές, καθώς βρέθηκαν στο στόχαστρο άλλων διώξεων, δυνάμει του δρακόντειου νόμου περί εθνικής ασφάλειας που επέβαλε το Πεκίνο στο Χονγκ Κονγκ έπειτα από τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν πριν από δύο χρόνια.
Για πάνω από τρεις δεκαετίες, κάθε 4η Ιουνίου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονταν στο Πάρκο της Βικτόριας για να πάρουν μέρος σε αυτές της ολονυχτίες για τα θύματα της πλατείας Τιενανμέν.
Οι συγκεντρώσεις αυτές, κατά τη διάρκεια των οποίων ακούγονταν συνθήματα υπέρ της δημοκρατίας στην Κίνα, είχαν μετατραπεί σε σύμβολο των πολιτικών ελευθεριών που απόλαυε η ημιαυτόνομη περιοχή της Κίνας.
Όμως εκείνη τη χρονιά το Πεκίνο ξεκαθάρισε πως δεν θα ανέχεται πλέον να οργανώνονται τελετές για την Τιενανμέν ούτε στο Χονγκ Κονγκ, ούτε στο Μακάο, όπου ήταν εφικτό να γίνονται εκδηλώσεις για τα γεγονότα του 1989 μέχρι τότε.
Πριν από μερικούς μήνες, δεκαέξι πολιτικοί και ακτιβιστές, ανάμεσά τους ο Τζόσουα Ουόνγκ, η γνωστότερη μορφή του κινήματος αμφισβήτησης του Χονγκ Κονγκ, καταδικάστηκαν να εκτίσουν ποινές φυλάκισης διάρκειας μεταξύ έξι και δέκα μηνών για τη συμμετοχή τους στην ολονυχτία του 2020, κάποιοι πάντως με αναστολή.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP